Max Brooks: Världskrig Z (Modernista 2011)
(World War Z: An Oral History of the Zombie War. 2006)

Detta är en muntlig historik over zombiekriget. Jajamensan, det riktigt stora slaget mellan människor och zombier ägde rum för några år sedan, tio år sedan närmare bestämt. Somliga kallade kampen världskrig Z, andra kallade sammandrabbningen Krisen, De mörka åren eller den vandrande pesten.

Många var de som trodde att utbrotten var just en form av pest innan det stod helt klart att det var utbrott av ett dittills okänt virus som skapar zombier, eller mer exakt uttryckt tar livet av människan, väcker denne till liv igen och gör individen till en själlös, köttätande varelse utan annat mål än att bita folk/äta människokött och sprida smittan vidare…

Här, på 421 sidor kommer nästan 60-talet olika rapporter från världens alla håll från olika överlevare, folk som på ett eller annat sätt varit med själv i striden då det begav sig för ett decennium sedan alltså. En icke namngiven författare reser runt i världen och dyker ned på olika platser och intervjuar folk, får dem att berätta vad det nu var som hände dem, där och då.

Av naturliga skäl är det således stor spridning på dessa berättelser, både vad gäller längd och innehåll. Vi träffar soldater, munkar, cykelreparatörer, piloter, politiker, smugglare, läkare, spioner och andra. Alla ger sin syn på saken, berättar vad de råkat ut för, varför de agerade som de nu gjorde. Somliga bitar blir rena skräckinslag med anfallande zombier som sliter folk i stycken, annat handlar mer om sociala iakttagelser och/eller politiska vinklingar på kriget.

Militärer berättar om sina strider med de levande döda, smugglare om hur de tjänat grova pengar på att frakta friska människor på flykt från en trakt till en annan på ett eller annat sätt. Någon berättar om planer på att kärnvapenbomba olika områden för att rensa ut zombier och förmodat smittade människor och på den vägen lösa problemet, andra delger oss historier om hur de flytt för livet på utsidan av ett höghus under flera dagar eller via ubåt försökt desertera, fly från sin armé och sitt land…

Författaren Max Brooks utvidgar sina historiska fallrapporter från faktaboken Zombie – en överlevnadsguide och skapar nya, moderna kortberättelser, alla kretsande kring ett och samma storskaliga världskrig med olika strider eller zombieutbrott på olika platser världen runt.

Tja, vad skall man säga om detta? Jag är inte lyrisk, vill inte sälla mig till den stora grupp av hängivna fans av boken som verkar finnas på Internet, men visst är det hela en okej bok som skildrar många aspekter av ett världskrig med odöda varelser. Då man redan vet att de intervjuade överlevt vad det nu är de kommer att berätta finner jag det svårt att riktigt bli gripen av olika personliga skildringar. Det är rätt sällan jag riktigt fastar för någon enskild berättelse, blir chockerad, skrämd, gripen etc. Det blir mest; jaha ja, jaså, det var så… mer än att jag sitter fängslad av storyn. Zombierna har nästan fått mänskligheten att dö ut och så kändes det väl inte, därtill var det för klent med spänning. Synd.