Adam Bray, Lorraine Cink, John Sazaklis, Sven Wilson: Marvel. Absolutely everything you need to know (Dorling Kindersley. 2016)
Nej, ärligt talat, det känns inte alls som att boken lyckas förmedla allt jag behöver veta om Marvel. Å andra sidan vet jag inte riktigt exakt vad det är jag velat veta eller vilken kunskap jag eventuellt saknat heller. Jag såg detta som ett lockande, spännande uppslagsverk om Marvel och jo, det fungerar absolut som ett sådant. Här finns fakta om Marvelfigurer i parti och minut, problemet är snarast att det är för mycket fakta och rätt ostrukturerat uppställt.
Visst finns här mängder med tjusiga illustrationer i färg, men varje uppslag blir samtidigt rörigt av en fullkomlig explosion av färger och former. Ta en läcker bild och lägg den i bakgrunden över ett uppslag, fyll sedan på med 5-6 eller kanske dubbla antalet faktarutor, rutor i vilken form du kan tänka dig.
Där har vi en pratbubbla som kommer från skurken, hjälten säger något annat i en annan bubbla. Vi har en långsmal rektangulär ruta där på högkant, intill finns en lika stor, liggande. Sen mer info i en cirkel, en kvadrat. En mening där, en tabell där. En textruta på snedden osv. Detsamma gäller förstås med alla mindre bilder som presenteras ovanpå eller intill den stora som utgör grunden...
Med det sagt, det är mycket fakta och många bilder, men utan egentlig struktur, allt lite rörigt och svårgripbart. Skall du hitta något specifikt på de här 239 sidorna måste du verkligen använda det förvisso fylliga 4-sidors indexet sist i boken.
Okej, jag klagar på dålig struktur men visst är informationen ändå uppställd i en viss ordning. Det första kapitlet handlar om Karaktärer, kapitel två om Team. Båda såklart uppdelade på hjältar och skurkar, därtill ett litet fokus på Classic clashes och sammanslutningen S.H.I.E.L.D.
Kapitel tre fokuserar på Platser och fyran på Vetenskap och Magi innan det femte kapitlet avslutar boken med en titt på Key Events, viktiga Marvelhändelser som typ förändrat allt.
Har jag inte sagt det tidigare handlar hela boken om Marvels seriehistoria vad gäller superhjältar och skurkar, ingenting om själva filmerna, TV-serier eller dataspel i någon form. Det är Spider-Man, Fantastic Four, Avengers, Hulk, Dr. Strange, X-Men, Iron Man, Captain America och alla deras vänner och fiender.
För flera figurer presenteras några snabba fakta i en ruta, man får namnet, styrkor och svagheter, eventuell hemvist eller grupptillhörighet samt kanske namnet på bästa kamraterna/värsta fienderna.
Du får topp 5 av Kingpins misslyckade hantlangare, sex sätt att styra undervattensriket Atlantis, topp 6 mest kraftfulla Inhumans, topp 8 av Goblins som fiender till Spider-Man, topp 3 med Thorīs mänskliga identiteter, topp 5 med Iron Man-rustningar osv.
Lär dig mer om Captain Americas sköld och Thorīs hammare, och få mycket mer om vem som är släkting till vem, vem som samarbetat med vem, gjort det men inte det, och mycket mer. Ja, det är i sanning ett digert uppslagsverk, men tyvärr utan det där lilla extra som skulle ha gjort boken riktigt fantastisk.
Det händer mer än en gång, efter att jag läst en viss faktaruta, att jag blir riktigt nyfiken, sugen på mer, undrar när det hände, var det hände. Aldrig ges det tyvärr någon info i vilken serietidning den nämnda händelsen ägde rum eller vilket år. Det känns riktigt synd, tycker jag. Så när han blev galen och gjorde just det där, när hon var med om det där hemska, när han förrådde kamraterna, när han besegrade honom, när de räddade världen, universum osv. osv. finns det ingen möjlighet att snabbt kartlägga om det hände före eller efter den där andra händelsen. Om du liksom jag skulle vilja läsa om just det, söka fram det numret, de tidningarna alltså. Var det innan eller efter att X hände, var det under perioden när han/hon var kraftlös, fångad, i rymden, hade bytt sida från de goda, hade lämnat Avengers/X-Men/nån skurksammanslutning? Ja, det går inte att veta om det skedde i en tidning under 60-talet eller i ett av de senare numren från förra året. Det gör mig både frustrerad och besviken för givetvis beskrivs så många olika lockande händelser med bara en mening eller två... Och det räcker inte, känns fattigt.
Ojämnt är uppslagsverket också, men det var kanske mer väntat, alla figurerna har ju olika historia och krafter. Men där det för en figur fokuseras på superkrafterna handlar texten för en annan karaktär mer om släktband eller en fight mot någon annan, och allt om alla är ju vad boken lovar. Eller nja, kanske ändå inte förresten. Det där andra behöver du tydligen inte veta, av bokens titel att döma.
En annan ojämnhet är att många Avengers-medlemmar får breda ut sig på egna uppslag i bokens första kapitel (Iron Man, Captain America, Thor, Wasp, Ant-Man, Scarlet Witch) och sen är de ofta med igen senare som ett Team i Avengers med allt de upplevt, alla skurkar de bekämpat, alla gånger de rättat världen...
Det saknas helt klart motsvarande för nästintill lika eller mer tongivande supergrupper som X-Men och Fantastic Four. De får vardera ett uppslag, vilket i sammanhanget naturligtvis känns som ett skämt. X-Men som Storm och Professor X finns omnämnda på två sidor i hela boken, Gambit inte alls, Rogue på en, Cyclops på 2 osv. Nog hade flera av de här figurerna förtjänat en egen sida, t.ex. Wolverine eller varför inte Mr. Fantastic eller Thing...
Här finns massor med info men ibland stämmer det verkligen att less is more. Allt bättre uppdelat och sammanhållet hade gjort detta till en än bättre bok. Jag kan lätt ge högsta betyg för illustrationer och mängden varierade fakta om seriefigurerna och deras äventyr, men allt kunde ha varit än bättre presenterat och mer lättillgängligt. Det här är tyvärr inte det ultimata verket om allt du behöver veta om Marvel-karaktärer. Men det är en hygglig start.