Gary Braver: Elixir (Richters 2001)
(Elixir. 2000)

När en framstående forskare i mänsklighetens tjänst blir grymt utnyttjad av makt- och pengahungriga män kan det väl aldrig sluta väl? Det här är en synnerligen fantasifull historia. Otrolig är bara förnamnet, men ja, vad vet man egentligen om vad som försiggår i hemliga laboratorier? Kan du köpa att man nu lyckats finna ett preparat som bromsar ålderdomen och får dig att se yngre ut, som botar diverse sjukdomar och skavanker du bär på och i princip ger evigt liv om du inte slutar att ta dina sprutor, ja då har du en härlig lässtund framför dig. För hur fantastiskt det än låter är det också riktigt spännande och gripande läsning.

Vetenskapsmannen Chris har alltså lyckats finna en mycket spännande växt, en sällsynt orkidé, som i djurförsök fått kortlevande möss att leva i typ 6-7 år. Detta är mycket hemlig forskning han själv ensam bedriver vid sidan av den läkemedelsforskning han är anställd för att ägna sig åt. Men det bär sig förstås inte bättre än att fel personer får nys om hans lovande resultat och börjar se enorma pengavinster strömma in. Kan man ge människor evigt liv med Chris' nya medel så, ja, det ändrar ju allt! Chris själv vill inte bli gammal och grå och dö. Han fruktar dessutom att han kommer att få Alzheimers sjukdom i förhållandevis unga år. Alzheimer har hans far, och visst är det ärftligt? Och börjar han inte tappa minnet själv?

För att göra en lång historia kort. Chris tar allt framställt elixir och alla anteckningar och flyr fältet undan bovar och banditer. Inte nog med det, han sätter en spruta i armen på sig själv. Och tar man bara en enda dos finns ingen återvändo. Åren går och han och familjen håller sig undan, byter namn, flyttar runt. En vacker dag ser hans egen hustru ut att vara typ hans mor och i samma veva är det någon som känner igen Chris. Eller? Nej, inte kan det vara Chris, han ser ju inte en dag äldre ut än på college. Men vad tusan, Chris är ju med på FBI:s lista över världens mest efterspanade brottslingar och belöningen gäller väl än? Skall Chris kanske muta sin gamle kompis med en packe doser Elixir? Onda och goda människor rycker allt närmre... Och blir han inspärrad utan tillgång till sitt elixir dör han snabbt. 399 sidor.