Angelika Braun: Regissören (Lava Förlag 2015)
287 sidor som skrivna för att filmas. Det hela rusar på snabbt och lättläst, kapitlen är många och korta, rätt spännande och utan krusiduller, här finns inte många döda punkter.

En ung svensk man hittas mördad, taxichauffören har blivit korsfäst. Strax därpå en annan ung kille, en lovande handbollsspelare, dödad i skidspåret. Polisen fruktar fler offer, vad har dessa män gemensamt? En galning går lös...

Läsaren får följa unga Signe Grahn, en lovande manusförfattare och filmregissör som kämpar för att slå igenom på allvar, en tjej vars alster stjäls och förvanskas av andra som tar åt sig äran och pengarna. Nu är läget nästintill desperat. Snart blir hon vräkt och till råga på allt planeras en stor galafest vid premiären av filmen Knack, knack vem där? En film där hon skrivit manus och sedan blivit undanskuffad som ingenting... Signe bara måste få en biljett till evenemanget! Eller borde hon hålla sig borta?

Tur att kamraten Irma är ett aktat namn inom modebranschen. Av henne kan hon i alla fall få låna en tjusig klänning. Irma å sin sida förbereder årets underklädesvisning med supermodellen Stella.

På annat håll kallar polisen in läraren och beteendevetaren Björn Fors för att denne återigen skall ingå i deras gärningsmannaprofilgrupp. Den här okända mördaren måste infångas snabbt. Eller rör det sig om flera förövare? Ja, säg det, somliga stycken här och där i boken är i alla fall skrivna utifrån någon okänds perspektiv.

Mysteriet hopar sig. När nya offer blir Signes egna vänner är hon redan involverad. Den okände välgöraren Ola som kontaktat henne via nätet har erbjudit hyggliga pengar för att hon skall skriva om dåden...

Lägg till detta rituella symboler, kvarlämnade döda djur på brottsplatserna, en död konditor, pilgiftsgrodor, en försvunnen domare och något lite mer. Tja, Regissören är bitvis rätt spännande men å andra sidan kanske inte speciellt originell. En story liknande den här har du säkert redan stött på i andra böcker eller på film. En slutscen får mig t.ex. att tänka lite på När lammen tystnar. Fast det är ju inte så illa och fler böcker med de här personerna har jag inget emot.