William Boyd: Solo (EA Förlag AB 2014)
(Solo. 2013)

I Boyds James Bond-roman är agenten 45 år och året är 1969. Han sänds till Västafrika och det lilla landet Zanzarim för att i rollen som journalist för en fransk tidning sätta stopp för det inbördeskrig som råder. Japp, det är inget dåligt uppdrag och en rejäl present för födelsedagsbarnet.

Den unga, vackra afrikanskan Eufa Blessing Ogilvy-Grant blir Bonds assistent (och såklart mer!) och tillsammans ger de sig in i det krigshärjade landet. Rätt snart stöter de på beväpnad milis och får fly för livet med kulorna vinande om öronen…

Ja, det är väl vad som händer höll jag på att säga, detta är en rätt stillsam saga. Bond ger sig ut för att vara reporter i syfte att nå lokala ledare och på så sätt kunna ställa saker och ting till rätta och lösa konflikten. Det visar sig finnas stora oljefyndigheter utanför landets kust. Båda sidor vill åt rikedomarna och kanske fler än så?

Det är måhända rätt otroligt att en journalist skulle få domptera och befalla över lokala soldater under pågående krig, men det är vad som sker och visst, i en Bond-berättelse kan ju allt hända, otroligt eller ej. Här finns vänner och fiender, ibland är det kanske svårt att skilja den ena från den andra?

Efter 200 sidor har Bond såklart fullgjort sitt officiella uppdrag och gjort chefen M stolt och glad. Det är då Bond startar sin högst personliga vendetta. Någon har under Afrika-uppdraget gjort honom illa och måste få sitt straff. Bond far iväg till USA för att hämnas. Nu jobbar han solo…

Boken Solo tuffar på rätt sakta, det händer inte mycket, kvinnorna är få, striderna sparsamma och fienderna förvisso luriga men fullt möjliga att besegra. Men det är ändå något med Boyds sätt att skriva som gör att jag ändå gillar det här, Bonds 60-talsäventyr känns ja, mysigt, är kanske rätt ord? Storyn är lättläst och inte för otrolig, så här är agentens äventyr en riktigt underhållande bekantskap, väl värd en stark trea i betyg.

Solo är 344 sidor James Bond-äventyr följt av några blad om den ursprunglige skaparen Ian Fleming hans liv och bokproduktion.