C. J. Box: De samvetslösa (Forum 2010)
(Blue Heaven. 2007)

Tolvåriga Annie tar med sig lillebror ut i skogen för att fiska. Annie är sur på sin mamma och tänker hålla sig undan ett tag. Tyvärr blir de vittne till en avrättning där i skogen. Några män skjuter ihjäl en annan och Annie och 10-årige William måste fly för livet när de blir upptäckta.

Därhemma går mamma och väntar. Timmarna går och till slut måste barnen såklart efterlysas. Ett enormt sökpådrag dras igång och den lokale sheriffen blir glad över att få extra hjälp. Några rutinerade före detta poliser dyker nämligen upp och erbjuder sina tjänster, vilket naturligtvis tacksamt tas emot.

Föga anar sheriffen eller någon annan heller för den delen att sällskapet av mördare är just de där poliserna... Skall Annie och William kunna hålla sig undan alla de som söker efter dem? Skall de hitta någon som tror på deras berättelse och kan någon verkligen rå på det tuffa gänget av ex-snutar?

De samvetslösa är en spännande katt- och råtta-jakt, en bitvis brutal och våldsam historia, och som det visar sig lite Davids kamp mot Goliat... Och vi vet ju hur den fighten slutade. Det här är lättläst, gripande, spännande som sagt, men samtidigt en historia man liksom tagit del av förr. En stark betygstrea i alla fall, man kan förstå att romanen blev ett stort genombrott för författaren. 395 sidor.
C. J. Box: Onda avsikter (Forum 2011)
(Three Weeks to Say Goodbye. 2008)

Äkta paret Jack och Melissa har länge försökt få barn men gett upp försöken och adopterat lilla Angelina.

Nu ringer adoptionsbyrån och lämnar ett ledsamt besked. Paret måste lämna tillbaka flickan. Den biologiska pappan som förvisso aldrig varit med i bilden har visst aldrig avsagt sig rättigheterna och nu vill denne ha sin dotter åter. Med lagen på den verkliga pappans sida är detta ett chockartat dråpslag för Jack och Melissa som beslutar sig för att försöka kämpa emot allt vad de kan.

Fadern är visst en strulig ung man, en bortskämd slyngel som rör sig i gangsterkretsar och som egentligen nog inte har minsta intresse för varken lilla Angelina eller hennes mamma. Visst skall väl kanske Jack och Melissa kunna övertala killen att skriva på pappren, låta dem behålla flickan?

Men 18-årige Garrett dyker upp med sin pappa, den berömda domare Moreland, med pengar, makt och rikedom bakom sig. Familjen skall ha Angelina åter, däremot kan adoptivföräldrarna få några veckor på sig att vänja sig vid situationen, förbereda sig på återlämnandet. Moreland kan också ge dem en rejäl slant för att allt skall klaras av så snabbt som möjligt.

Men det hela börjar snabbt urarta. Jake och Melissa avskyr både far och son Moreland, kan inte se att Angelina skulle få det bättre där och tänker inte acceptera situationen. Det måste finnas något de kan göra?

Tillsammans med sina vänner försöker de leta reda på all den skit, alla de hemligheter, alla skelett i garderoben som möjligtvis kan finnas på domaren och Garrett. Ja, det hela går så långt att de funderar på att kalla in en erkänt tuff bråkmakare att hota Garrett för att få dokumenten signerade.

Snart viner kulorna, folk dör och sheriffen och hans män dyker upp för att hämta Angelina...

Mycket lättläst och lite lagom spännande, tragiskt och överraskande. 327 sidor och ett medelbetyg för dem!