Josephine Bornebusch: Född fenomenal (Bonnier Carlsen 2014)
Rut dricker alkohol men sex har hon inte haft. Alkohol gillar hon inte, hon dricker egentligen bara för att alla andra inte skall framstå som idioter i hennes nyktra hjärna och det där med sex och samlag är det ju inte så bråttom med. Rut är en tonårig tjej sen en tid tillbaka men närmre 13 än 19.

Rut är en smart tjej, född fenomenal faktiskt, om hon får säga det själv. En kaxig tjej med skinn på näsan och hon berättar om sitt liv genom sin dagbok. Japp, det vi vet om flickan är det vi får reda på genom att läsa hennes egen berättelse på ca 267 sidor. Och nu när vi har hennes dagbok i vår hand, ja det måste väl tyvärr betyda att Rut är död. För inte skulle hon låta dagboken falla i orätta händer annars, eller?

Det framstår med all tydlighet att Rut fulkomligt dyrkar Anne Frank, den judiska flickan som gömde sig undan nazister och hade ett hemligt krypin i en lägenhet i Amsterdam. Läsaren får sig en hel del äkta historia till livs på ett mycket underhållande och lättsamt sätt.

Rut lägger också en hel del tid på att försöka få sin skolklass att samla in pengar för en resa till just Amsterdam. Det är nämligen dags för skolresa och det snackas om besök på orter på närmre håll men Rut skall driva frågan till sin spets och tänker inte acceptera ett annat resmål. Det finns ju mycket att se i Amsterdam och ja, hon tänker då inte missa Anne Franks hus! Det är kanske nu eller aldrig som chansen ges.

Vid sidan om att gå i skolan, vara med kompisar och försöka få kamraterna att satsa på en Amsterdam-resa skriver hon brev till brorsan som vunnit 70.000:- på en Trisslott och nu reser jorden runt. Eller vad han nu sysslar medů

Sakta men säkert får Rut också upp ögonen för skolkamraten Abbe. Hm, han är kanske inte så dum när allt kommer kring. Faktiskt både rolig och snygg. Kan de kanske bli tillsammans? Eller nåt...

Och så verkar det till slut bli dags för en klassresa. Tyvärr ser det ut som att Ruts pappa anmält sig som frivillig till att följa med. Ah, nej, inte pappa som klassförälder. Usch.

Att läsa Ruts dagbok är rätt festligt. Början på boken lovar gott, det hela, med Rut som huvudperson, känns sannerligen lite annorlunda. Rut är verkligen en speciell karaktär, en frisk fläkt, någon med bestämda åsikter om precis allt. Ja, det här är rätt roligt.

Allt eftersom berättelsen fortlöper avtar dock originaliteten, det blir en ganska förutsägbar andra halva med tonårsbestyr, tonårskänslor och (givetvis) äkta kärlek. Småroligt, småmysigt, en stundtals lite tokig och knasig berättelse. Ja, som helhet en helt okej ungdomsbok som överraskade positivt med sin lättillgängliga mix av relationer och kärlek, skola, kamratskap, humor och en dos historielektion! Stark, stark trea i betyg.