Stephen Booth: Svarta hunden (Minotaur 2001)
(The Black Dog. 2000)

Unge Ben Cooper är polis i Edendale, en trakt där han känner alla och alla känner honom. Hans pappa var polis innan han dödades i tjänsten och nu gör Ben allt han kan för att leva upp till faderns goda namn och rykte. Hans orosmoln på himlen och hans mörka hemlighet är hans schizofrena mamma. Ben har siktet inställt på att inom kort avancera i graderna inom polisen men det finns de som tycker att han är för vek, naiv, snäll och godtrogen för sitt eget bästa.

Så förstärks Edendales poliskår med Diane Fry. Hon har oanade talanger och sina egna små demoner att brottas med. När hon möter Ben Cooper slår det gnistor men inte nödvändigtvis av kärlek. Är det kanske rentav nykomlingen Diane som skall snuva Ben på hans efterlängtade och nära nog solklara befordran? Missförstånd och felaktiga förväntningar stökar till det i deras relation och sällan har man stött på en mer omaka polisduo i en kriminalroman. Här är det fallet med den försvunna tonårsflickan Laura Vernon som skall klaras upp. Det blir gamle Harrys hund som finner den saknade flickan, död. I det lilla samhället verkar folk ha hemligheter för varandra och vill inte gärna berätta vad de vet.

399 rätt spännande sidor. Det kommer att bli intressant att följa Ben och Diane i fler böcker framöver.
Stephen Booth: Jungfrudansen (Minotaur 2002)
(Dancing with the virgins. 2001)

Mark Roper patrullerar ensam på Ringhamheden. Det känns lite olustigt och än värre skall det bli. Hans radio slutar fungera och vid stensättningen De nio jungfrurna finner parkvakten Jenny Westons döda kropp. På samma plats överfölls för en tid sedan Maggie Crew av en okänd person. Hon blev svårt knivskuren men överlevde. Tyvärr har hon helt förträngt överfallet och minns inget av gärningsmannen. Polisen anar såklart ett samband mellan de båda överfallen och det blir polisen Diane Fry som skall försöka få Maggie att minnas.

Ben Cooper är även han med i utredningen och försöker få traktens invånare att berätta vad de vet. Återigen verkar folk ha saker att dölja för varandra. Diane och Ben fortsätter att ha svårt att komma överens och i den här boken var det till en början till och med svårt att se dem som bokens huvudpersoner. Mängder med folk far förbi i utredningen. Det är grannar, parkvakter, poliser, offer, ungdomar och andra. Alla kan misstänkas eller vara helt oskyldiga.

Berättelsens 430 sidor tuffar på utan att riktigt gripa tag. Första halvan känns ganska seg men ok, det tar sig något och en mycket svag trea kan jag kanske bjussa på för helheten. Den som gillat första boken om Ben och Diane skall dock vara beredd på att detta är en svårare roman. Här bjuds på mindre spänning, lägre tempo och fler karaktärer att hålla reda på.