Anna Book & Görel Swedrup: Boken om Anna Book (Sportförlaget 2008)
Visst har hon tävlingsdansat med framgång i TV4:s Let’s Dance men bortsett från det är det väl kanske inte sport man förknippar Anna Book med. Det känns lite mysko att det är just Sportförlaget som ger ut Annas bok. Men, men…

Här finns 182 sidor mellan pärmarna varav ca 30 sidor omfattar färgbilder på Anna, ibland tillsammans med diverse kändisar eller familj i olika situationer. Bilderna visar att hon faktiskt gjort så mycket mer än man kanske känner till och somligt kunde gärna ha fått mer utrymme i texten. Det blir ju liksom bara 150 sidor rätt luftig text i stort teckensnitt som summerar hennes liv från födseln till år 2008, och som sagt, hon har ju gjort en del. Ett par framträdanden i Melodifestivalen, många skivsläpp, TV-karriär i Solstollarna, Fångarna på fortet och Let’s Dance, ja hon har deltagit i flera olika lek- och musikprogram, varit programledare, blivit lurad i Blåsningen, uppträtt i olika shower och mycket mer.

Tyvärr ägnas det faktiskt ganska lite utrymme åt alla de här sakerna för vilka hon blivit känd för svenska folket. Istället handlar det mesta om familjen och hennes hälsotillstånd som ibland kanske inte varit det allra bästa. Anna berättar om ett pillerberoende av smärtlindrande tabletter, om magoperationer och om bantningskurer. Hon betonar ofta vilken härlig familj hon har nu med maken Roberto och sina tre barn men säger också att privatlivet fått sina smällar.

Som 15-åring träffade hon och blev kär i den turkiske killen Mehmet, de flyttade ihop och blev föräldrar, men förhållandet blev stormigt och tyvärr ibland våldsamt. Självklart höll inte den relationen. Men Anna är en pigg och ofta glad tjej. Gång efter annan bjuds läsaren på hennes allra bästa mantra: Lär dig livets svåra gåta – älska, glömma och förlåta. Den meningen dyker upp både nu och då i olika sammanhang och det är nästan så det blir tjatigt…

Man får veta att Anna Book är halvspanjorska då pappa Juan varit polis i hemlandet, vi läser om närmsta familjen, om pengar, musik och ännu mer om familj och hälsa. Till slut kommer ett par tidsaxlar för Annas privatliv respektive karriär och så rundas det hela av med en tio-punkters lista över saker hon skulle vilja göra framöver. Boken kan väl få ett okej helhetsbetyg i form av en stark tvåa, det är bitvis intressanta bitar vi får veta, men som helhet är det kanske lite väl tunt som självbiografi.