S. J. Bolton: Nu ser du mig (Modernista 2012)
(Now You See Me. 2011)

Kriminalinspektören Lacey Flint gör hembesök och försöker få ett brottsoffer att vittna. Väl ute igen ser hon kvinna stå lutad över hennes bil. Kvinnan är brutalt knivskuren och dör i Laceys famn.

Den här utredningen är egentligen inte Laceys uppdrag, dessutom är hon ju ett vittne, men när en ökänd Londonjournalist får ett brev från den misstänkte mördaren och denne i brevet dessutom namnger Lacey måste hon förstås vara mer aktiv i utredningen.

Brevet bär kopplingar till den legendariske, mytomspunne Jack the Ripper och den figuren är såklart någon som Lacey studerat alldeles extra mycket genom åren. Det blir hon som har kunskaperna och idéerna som får polisens mordutredare att kunna jobba vidare med fallet.

Snart verkar dagens Jack the Ripper bli lika aktiv som sin namne. Fler knivmördade kvinnor dyker upp i staden, på samma datum, samma sätt eller med annan koppling till de där gamla ännu ouppklarade morden för mer än hundra år sedan.

Den unga och förhållandevis orutinerade inspektören Flint får nu kliva fram i händelsernas centrum och dra ett stort lass. Hon tvingas arbeta nära kommissarie Joesbury, en man som hon initialt avskyr men kanske senare möjligen känner sig lätt attraherad av också.

Joesbury tänker förstås inte låta den galne mördaren göra ett nytt offer av polisen Flint, men samtidigt kan han inte låta bli att undra om inte Lacey vet mer om allt detta än hon vill berätta. Kanske är hon förresten mördaren själv...

Boken är lättläst och spännande, ja första halvan är riktigt bra och ungefär 250 sidor in kommer den där chocköverraskningen som möjligen ställer allt på ända. Nu, nu, nu kommer allt att bli än mer infernaliskt spännande tänker jag, men nej. Tyvärr blir det tvärtom. Och nästan lite konstigt istället. Ja, där om en vändning som kastade om saker och ting.

I mina ögon är bokens andra halva om än fortfarande bra dock mindre så än början, men visst kommer jag att följa Lacey Flint framöver. Det finns fler böcker om henne. Ett plus för all intressant info om 1800-talets Jack the Ripper och den förträffliga idén att väva in allt detta med likheter i en modern kriminalroman. 439 sidor.
S. J. Bolton: Livrädd (Modernista 2013)
(Dead Scared. 2012)

Det har skett alldeles för många självmord bland studenterna på universitetet i Cambridge så någon behöver jobba under täckmantel för att snoka runt lite på området. Går man ännu längre tillbaka i tiden finns än fler fall att granska. Visst kan självmord inträffa, särskilt bland stressade studenter med höga krav på sig, men det här är bara för många fall, och sätten på vilka självmorden skett känns egentligen bara alldeles för udda...

Många av de kvinnliga studenterna har dessutom innan självmorden rapporterat att de känt sig bevakade, rentav utnyttjade i sömnen. Många har utsatts för precis de saker de fruktat allra mest och tydligen levt i skräck, de har helt enkelt inte stått ut längre.

Nu skickas polis Lacey Flint in undercover som ny student på psykologiprogrammet. Snart är hon övervakad, drogad och planerar att ta livet av sig med ett hopp från tornet på campusområdet.

Studenter och lärare, läkare och poliser. Vem går att lita på? Någonstans gömmer sig förstås en mördare. Eller flera! 411 lättlästa, rätt spännande sidor.
S. J. Bolton: Odödlig (Modernista 2013)
(Like This, For Ever. 2013)

Någon för bort och mördar unga pojkar. Flera grabbar i tioårsåldern har försvunnit, bara för att senare dyka upp uppskurna, tömda på blod. Det är väl bara väntat att folk skall börja snacka om vampyrer...

Nu är en femte pojke saknad och unge Barney som fascinerat följt fallen tror sig ha funnit ledtrådar. Både Barney och polisen skräms dock av kommentarer på sociala media från någon med signaturen Peter. Peter verkar sitta på sådan information att han antingen är mördaren själv eller så måste polisen ha en allvarlig läcka. Snart får Barney meddelanden från Peter så kanske är han själv utsedd till nästa offer!

Det är såklart ingen vidare bra situation för en tioåring, särskilt inte när han faktiskt misstänker att den galne barnamördaren kan vara hans egen pappa. Något är ju skumt med att han alltid jobbar över de kvällar offren förts bort eller hittats, särskilt när arbetskamraterna säger att han alltid går hem tidigt...

Poliskvinnan Lacey Flint är fortsatt sjukskriven efter händelserna i förra boken Livrädd, men hon måste såklart vara med i händelsernas centrum. Nu bor hon granne med Barney och hans pappa, ser unge Barney vara ute sent med vännerna när en barnamördare går lös...

Halvvägs in i boken har tyvärr inte mycket hänt, men sen skruvas både tempo och spänningen upp något. Vem är den skyldige? Så som Bolton skriver sagan kan det vara han eller hon, sen kommer en vändning och det är någon annan misstankarna riktas mot, sen någon helt annan igen... Barney har sina aningar, Lacey Flint är helt säker på sin sak. Väl? 439 sidor.
S. J. Bolton: En mörk och förvriden flod (Modernista 2014)
(A Dark and Twisted Tide. 2014)

Lacey Flint bryter mot reglerna och simmar i Themsen. Lacey har lämnat kriminalpolisen, tjänstgör nu som flodpolis och bor på en husbåt. Hon försöker hålla sig borta från forna kollegor men drömmer samtidigt om att få vara tillsammans med polisen Mark Joesbury, mannen hon älskar men inte kan få.

Nu finner hon ett kvinnolik i floden och även om detta är ett fall för en helt annan polisdivision måste hon förstås sin vana trogen ta reda på mer kring dådet och offret. Vem är kvinnan? Hur har hon hamnat här? Är det hela en olycka, ett självmord eller rentav ett mord?

Ja, det här vore såklart inte mycket till kriminalhistoria om det rörde sig om något annat än just ett mord. Och tro det eller ej, det finns förstås fler dränkta kvinnor att hitta och en gemensam nämnare offren emellan att finna...

Mark Joesbury tar förresten ett farligt uppdrag under täckmantel och är snart försvunnen. Snacket börjar gå om att han sålt sig till andra sidan för pengar, att han till och med skjutit och dödat en annan polis. Nej, det kan väl ändå inte vara sant?

Allt eftersom Lacey fortsätter snoka runt och simma i floden börjar någon okänd lämna små gåvor på Laceys husbåt; snäckor och glasbitar lagda i form av ett hjärta, leksaksbåtar, krabbor...

Polischef Dana Tulloch saknar Joesbury, tycker det är snudd på otroligt i vilken grad som döda och skurkar dras till hennes forna underlydande Lacey Flint och försöker samtidigt bli gravid. Dana och hennes partner Helen vill ha barn och letar nu efter en lämplig spermadonator.

Den fjärde boken i Boltons Lacey Flint-serie omfattar 477 sidor. Samtliga så här långt har jag satt betyget tre på, men faktum är att delarna mest verkar bli allt längre och tyvärr samtidigt allt sämre. Den för seriens inledning hyggligt starka betygstrean har tappat lite kraft för varje bok som följt. Denna den fjärde delen finner jag vara svagast hittills, här bjuds tyvärr inte på så värst med vare sig spänning eller överraskningar.