Thomas Block (& Nelson DeMille): Mayday rädda oss! (BW-pocket 1984)
(Mayday. 1979)

Varför medförfattaren Nelson DeMille inte får stå med på den svenska utgåvan är en gåta. Hans namn är väl synligt på alla engelska utgåvor jag sett. Nåväl, detta är 240 lättlästa sidor om en helvetisk flygresa och hur hemskt allting än är råder det väl ingen tvekan om att det hela kommer att sluta förhållandevis lyckligt. Det liksom känns så redan från början.

Trans-Uniteds flight 52 har lämnat San Fransisco och är på väg mot Japan. Det finns över 300 passagerare ombord och allt är lugnt och stilla. Då går ett topphemligt militärt rakettest riktigt illa. En jaktpilot avfyrar sin missil mot den tilltänkta militära målsonden men självklart siktar raketen in sig på det större passagerarplanet istället. Förvisso utan att explodera, men med full kraft, passerar den rakt genom jumbojeten och på denna höga höjd blir skadan förödande. Med ett stort hål i flygplanets sida och ett enormt tryckfall slits många passagerare och inventarier ut genom flygplanet. Ännu fler blir omedelbart hjärnskadade...

En liten skara överlevande passagerare och ett par flygvärdinnor försöker göra vad de kan för att landa det numera herrelösa planet samtidigt som hjärnskadade passagerare vandrar runt som zombier... Militären märker snart att de begått ett hemskt misstag och bestämmer sig för att mörklägga det hela. Varför inte skjuta ytterligare en robot in i planet för att spränga allt och alla i bitar?

Samtidigt i flygledarkontrollen försöker somliga hjälpa till med att vägleda planet tillbaka ned på marken i samma stund som andra hemska män av försäkringsmässiga skäl gärna såg att planet helst kraschade i marken. Här vet man ingenting om någon militärolycka utan tänker sig ett tekniskt fel i konstruktionen... Ja, är man skraj för att flyga skall man inte läsa den här boken. Det är förvisso en riktigt otrolig story men lite spännande är den allt.
Thomas H. Block: Nödlarm (Bra Spänning 1984)
(Orbit. 1981)

Block skriver nya böcker om otroligheter i flygmiljö. Den här gången handlar det om det hypersoniska trafikflygplanet Star Streak med raketmotorer precis som på en rymdfärja. Star Streak kan nå 70.000 meters höjd och göra 6200 km/h. Flygkapten Donald Collins skojar om att han inte är pilot utan astronaut. Nu är Flight 14 nästintill fullsatt med dryga hundratalet passagerare. Starten börjar bra men sedan låser sig raketmotorerna och skjuter upp planet rekordhögt, ja faktiskt ut i rymden.

I viktlöst tillstånd börjar inventarier och passagerare att sväva omkring i kabinen, syret de andas börjar ta slut och de har fastnat i omloppsbana runt jorden. Om de mot förmodan skulle lyckas bryta sig ur banan kommer flygplanet att brinna upp vid återinträdet i atmosfären. NASA planerar en hastig nöduppskjutning av en rymdfärja för att bistå med extra syrgas, mat och nödvändig utrustning. Tiden är knapp och inte alla på marken vill se en lyckad räddningsexpedition. Precis som i Blocks föregående bok finns det gott om elaka människor som försöker sabotera...

272 halvtrista sidor. Upplägget är väl otroligt och samtidigt för likt det i Blocks bok Mayday jag just läst. Betyget blir en svag trea.
Thomas Block: Nödlandningen (BW-Pocket 1987)
(Forced Landing. 1983)

Piloten och författaren Block inleder boken med att låta skumma figurer stjäla både en ubåt och ett helt hangarfartyg. Ute till havs möts skummisarna med sina respektive transportmedel. På annat håll lastas såväl guld som passagerare ombord på ett vanligt flygplan och det är inte nog med det. Ett par bomber smugglas också ombord och göms noga. Väl i luften låter så terroristerna höra av sig. Det är bara att följa deras anvisningar ut till sjöss eller sprängas i luften...

Mitt ute på havet tvingas så det stora planet till en landning på hangarfartyget. Där skall terroristerna lasta guldet ombord på sin ubåt och passagerarna släppas fria. Eller kanske inte, en av männen som lurats med på hangarfartygskapningen, har hört ledarna prata om att spränga hela fartyget med alla ombord när väl skatten är bärgad...

Snart hålls hundratalet personer inlåsta som gisslan på fartyget. Hur skall de bli fria? Kanske har de en liten chans då somliga i skurkgänget verkar vara osams. ”Nödlandningen” går såklart bra men detta handlar inte så mycket om äventyr i luften. Istället bjuds på lite av en katt-och-råtta-lek ombord på det jättelika hangarfartyget. Farliga terrorister, hobbypiloter, advokater, barn och hundar, alla sitter de lite illa till...

304 sidor som efter en lite seg inledning tar sig. Sista halvan är rätt spännande, om än hyggligt förutsägbar. Detta är en sådan story man redan läst och sett i mängder med böcker och filmer genom åren. Ett knappt medelbetyg.
Thomas Block: Luftskepp 9 anropar (Bra Spänning 1986)
(Airship 9. 1985)

Otur, överbelastade elektroniska system och automatiserad teknik får den amerikanska rymdstationen GF-2 att plötsligt sända en mängd missiler mot flera mål i Sovjetunionen. Ryssarna har förstås förprogrammerade system som genast svarar med en vedergällningsattack och snart är det tredje världskriget ett faktum. Det tar inte lång tid alls att utrota merparten av planetens befolkning.

Ett mindre amerikanskt sällskap befinner sig ombord på ett stort luftskepp i Antarktis när de nås av fruktansvärda rapporter från en döende värld. Liknande meddelanden kommer till kaptenen på ett större motorfartyg som färdas i samma trakter. Skeppet har ett hundratal ryssar och två helikoptrar ombord.

Både i luftskeppet och på motorfartyget gror sorg, skräck, kärlek, misstro och avundsjuka. I det ryska gänget finns till och med en forskare med Lenin och Stalin som sina stora idoler. Doktor Boris Ney planerar att bli den nye store ryske ledaren för den kvarvarande världsbefolkningen och drar sig inte för att intrigera och döda såväl landsmän som amerikaner.

Båda sällskapen har insett att en viss amerikansk forskningsstation på Antarktis utgör bästa platsen för fortsatt överlevnad. Kapplöpningen är igång! Vi befinner oss så långt söderut man kan komma på planeten. Det är oftast mörkt, 30 minusgrader och så en isande vind på det. Amerikanarna är få och reser med en heliumfylld ballong över bergen. Ryssarna susar fram på det kalla havet, är många fler och rejält beväpnade men det är när kapplöpningen är slut som man som läsare verkligen undrar hur det gick sen... Fast det får man såklart inte veta. En fortsättning eller kanske en lite längre berättelse hade inte skadat. 288 sidor.
Thomas Block: Nedräkning (BW-pocket 1991)
(Skyfall. 1987)

Flight 42 lyfter från Los Angeles och sätter kurs mot Osaka i Japan. Vi lär känna kabinpersonal, piloter och passagerare. Snart upptäcks en bomb på toaletten och ett meddelande om att det finns fler explosiva manicker ombord. Flygplanet skall istället styra mot Kina hävdar en kapare som ger sig till känna.

Snart susar flygplanet fram skadat. En bomb har exploderat, en kapten är död, kommunikationsanläggningen förstörd. Personal och passagerare i panik eller döda.

Och när den första bomben inte slagit ut Flight 42 jobbar förstås många andra personer på att göra ett nytt försök. I cockpit kämpar man för allas liv men både ombord och på marken finns det folk som helst ser att planet störtar. 334 sidor. Högst medelmåttigt spännande och rätt förutsägbart.