Robert Bloch: Psycho (Replik 1999)
(Psycho. 1959)

Tidigare utgiven i annan översättning redan 1960. Den här boktiteln känner du säkert igen, men det är säkert Hitchcocks klassiska film med samma namn som gör att titeln Psycho klingar bekant. Här har vi unga kvinnan Molly Crane som är på väg ensam i bil genom ösregnet och blir tvungen att trött, vilse och hungrig ta ett rum för natten på Bates motell. Efter en stunds samtal och en matbit tillsammans med den lite udda motellföreståndaren Norman Bates tar hon så sitt rum i besittning. Det är instängt men rent och duschen fungerar.

När Molly tar en dusch tittar Norman på genom ett litet hål i väggen, sen somnar Norman. När han senare vaknar och tittar genom hålet igen ligger Molly i en pöl av blod, mördad i duschen. Vad har mamma gjort, tänker Norman och gömmer undan liket och bilen och städar rent. Så börjar folk söka efter Molly, men spåren tar slut vid Bates motell. Norman hävdar att Molly åkt vidare och gör allt han kan för att hindra sökarna från att fråga ut hans mor. När så polisen till slut kopplas in kan sheriffen absolut inte tro att oförarglige Norman Bates gjort något ont, han har ju typ alltid funnits här och skött sitt motell.

Ja, men hans mor då, vad kan hon berätta? Ingenting, säger sheriffen, hon har varit död i 20 år och Norman framstår som allt mer skrämmande.... Filmen är trogen boken. Har du sett filmen behöver du inte läsa boken. Läser du boken skall du se filmen, den är ännu bättre! Innehållsmässigt som boken alltså, men som film en svartvit otäck klassiker med mer spänning, skrämsel- och ljudeffekter. 197 sidor.
Robert Bloch: Psycho II (B. Wahlströms 1984)
(Psycho II. 1982)

Norman Bates är inspärrad på mentalsjukhus men är inte mer sjuk än att han lyckas rymma och döda flera personer. Tyvärr råkar han visst också sätta eld på sig själv. Fallet avslutat, galningen är död!

Doktor Claiborne är förfärad över händelserna. Inte nog med att Bates dödade besökare på sjukhuset och rymde när han var ansvarig, nu verkar möjligheterna till att få skriva en bok om mördaren ha gott om intet. Fast är Norman Bates verkligen död?

Nej, doktor Claiborne blir snart övertygad om att det är en liftare som dött i Bates ställe där i den övertända bilen. Doktorn räknar med att Bates kommer att vilja hämnas på dem som en gång bidrog till att han blev inlåst. Och kanske kommer han också att bege sig till Hollywood där man just skall börja spela in filmen om Norman Bates.

När inga poliser verkar vilja lyssna och tro på att Bates verkligen lever tar doktor Claiborne saken i egna händer och tänker leta reda på den sinnessjuke mördarenů

Berättelsen spänner över 240 sidor, med Bates främst närvarande i bokens inledning. Sen blir det desto mer av doktor Claiborne och en bunt Hollywood-skådisar som vill slå igenom stort med filmen om galningen Norman Bates, alternativt lägga ned inspelningen helt. Boken börjar bra men tappar något mot slutet. Betyget får bli en svag trea och den här berättelsen har väl inte så värst mycket att göra med filmen med samma namnů