Robert Bloch: Psycho (Replik 1999)
(Psycho. 1959)

Tidigare utgiven i annan översättning redan 1960. Den här boktiteln känner du säkert igen, men det är säkert Hitchcocks klassiska film med samma namn som gör att titeln Psycho klingar bekant. Här har vi unga kvinnan Molly Crane som är på väg ensam i bil genom ösregnet och blir tvungen att trött, vilse och hungrig ta ett rum för natten på Bates motell. Efter en stunds samtal och en matbit tillsammans med den lite udda motellföreståndaren Norman Bates tar hon så sitt rum i besittning. Det är instängt men rent och duschen fungerar.

När Molly tar en dusch tittar Norman på genom ett litet hål i väggen, sen somnar Norman. När han senare vaknar och tittar genom hålet igen ligger Molly i en pöl av blod, mördad i duschen. Vad har mamma gjort, tänker Norman och gömmer undan liket och bilen och städar rent. Så börjar folk söka efter Molly, men spåren tar slut vid Bates motell. Norman hävdar att Molly åkt vidare och gör allt han kan för att hindra sökarna från att fråga ut hans mor. När så polisen till slut kopplas in kan sheriffen absolut inte tro att oförarglige Norman Bates gjort något ont, han har ju typ alltid funnits här och skött sitt motell.

Ja, men hans mor då, vad kan hon berätta? Ingenting, säger sheriffen, hon har varit död i 20 år och Norman framstår som allt mer skrämmande.... Filmen är trogen boken. Har du sett filmen behöver du inte läsa boken. Läser du boken skall du se filmen, den är ännu bättre! Innehållsmässigt som boken alltså, men som film en svartvit otäck klassiker med mer spänning, skrämsel- och ljudeffekter. 197 sidor.