Peter Blauner: Inkräktaren (Bonnier Alba 1996)
(The intruder. 1996)

John G har förlorat allt. Dottern är död, hustrun har lämnat honom. Han har fått sparken från sitt jobb och är snart tillbaka i det knarkberoende han en gång kämpat sig ur. På sjukhuset tar Dana Schiff sig an honom och vill försöka få honom in på rätt spår. Men påverkad av både knark, läkemedel och stor sorg, saknad och skuldkänslor inbillar sig John G att Dana är hans fru och börjar följa efter henne.

När han sedan stöter på hennes familj snurrar det ytterligare för honom och han anklagar hennes man för att ha stulit kvinnan från honom, han viftar med ett vasst föremål framför familjens son och skriker allmänt om sin kvinna, om deras förhållande, deras döda dotter etc...

Situationen blir ohållbar och advokat Jacob Schiff anmäler mannen till polisen, inget händer. John G fortsätter att besvära dem. Så får Jacob rådet att skrämma upp mannen lite, hota honom och säga åt honom att lämna hans familj ifred. Tre män ger sig iväg, letar upp uteliggaren och snart är någon död och den kände advokaten Jacob Schiff misstänkt för mord.

Det här är lättläst och spännande från första början. Berättelsen om John G är sorglig. Det går att känna hans sorg och uppgivenhet. Knark och läkemedel förblindar hans sinnen och förstånd och så är någon död... Och så har vi en framgångsrik advokat degraderad till intet och en mycket lycklig familj vars liv abrupt störs och aldrig blir detsamma. Allt ihopknutet till en mycket bra bok. 408 sidor.