Gunilla Bergensten: Att älska varandra i längden – och på bredden (Forum 2013)
221 lättlästa, personliga och insiktsfulla sidor om relationer. Det hela handlar om att vara gift och om att vilja fortsätta vara det trots att det i livet dyker upp så många måsten och att saker och ting inte alltid blir som vi trott, hoppats och räknat med.

Vi hämtar och lämnar barn, handlar och städar och jobbar. När skall vi få tid för oss själva och varandra? Vi längtar efter nya köksluckor, sovmorgnar och ledighet. Hur får man livspusslet att gå ihop? Går det egentligen att hålla gnistan vid liv, kan man ha kul tillsammans eller är det bara att ge upp och se allt i svart?

Finns där genvägar till ett roligare liv, ett bättre familjeliv och en festligare vardag? Bergensten skriver humoristiskt om det första mötet, förälskelsefasen, giftermålet och om när första barnet är på väg.

Man och kvinna blir ojämställda, de får aldrig vara ensamma tillsammans och plötsligt har de varit tillsammans rätt så länge. Livet rullar på i bekanta spår. Är man egentligen lycklig? Vi glömmer bort hur vi låter, bråkar om samma saker igen och igen, irriterar oss på en gång så gulliga ovanor…

Strax så har vi tonårsbarn, funderar över att vara otrogna, går i terapi. Men vi skapar också underbara traditioner, finner trevliga bästisar, försöker att vara positiva. Livet går upp och ner. Det här blir en bok om det långa äktenskapets möjligheter och svårigheter. En rätt trevlig bok.