Lars Berge: Kontorsninja (Wahlström & Widstrand 2013)
Jens Jansen är mellanchef på Helm Tech, ett företag som tillverkar cykelhjälmar. Jens Jansen är mycket trött på sitt jobb, trött på att prestera, trött på meningslöst slit och trista kollegor. När chefen kallar till möte inför en stundande omorganisation känner Jens att han fått nog. Han skall försvinna, lämna allt bakom sig och inte se tillbaka.

Jens kliver in på herrtoaletten, går in i ett bås, klättrar upp på toaletten, lyfter på en takplatta och häver sig upp. Plötsligt är Jens Jansen försvunnen, osynlig, mellan kontorets inner- och yttertak.

Han börjar leva sitt liv gömd på kontoret. Dagtid gömmer han sig ovan innertaket, om nätterna sover han i ett gammalt förråd. Han dricker kaffe från automaten och äter överblivna konferensmackor och fikabröd. Via dator beställer han campingutrustning och frystorkad mat till kontoret.

Jens Jansen lyckas också koppla in en gammal telefonväxel så att han kan avlyssna kollegornas telefonsamtal. Då får han förstås höra både det ena och andra. Så en natt blir han upptäckt av den utländske mannen som städar kontoret…

Kontorsninja är en knäpp roman om ett synnerligen udda försvinnande. Det går att både skratta högt och le lite besvärat åt somliga skildringar av kontorstillvaron och en stressad arbetssituation. Inledningsvis kan man känna igen sig i ganska mycket. Berättelsen är förvisso rätt knasig men i alla fall starten känns inte alltför främmande.

Allt eftersom de 269 sidorna rullar vidare blir dock storyn alltmer obegriplig. Det udda konceptet skruvas upp ytterligare och tja, avslutningen var väl ingen riktig höjdare… tyvärr. Ett högt betyg för originalitet och inledning. Som helhet en svag trea.