Scott Beatty: Batman. The Ultimate Guide To The Dark Knight (Dorling Kindersley. 2001)
En stor present- och uppslagsbok på engelska om allas vår hjälte Batman, i samma serie där vi tidigare kunnat läsa om Spider-Man och X-Men. Här finns en väldig massa färgbilder på hjältar och skurkar och skisser över Batmans bilar och flygplan, Batmans grotta och Bruce Waynes hus. Och dräkten, utrustningsbältet, olika vapen och lite till. Vi får en titt på företaget Wayne Enterprises, staden Gotham och dårhuset Arkham Asylum där så många skurkar spärrats in.

Och så, som sagt, flera uppslag med beskrivningar över vänner och bovar. Alfred, Robin, Batgirl, Joker, Catwoman, Two-Face, Mr. Freeze, Riddler, Penguin och några till. Men här kommer också besvikelsen. Hela boken är på 128 sidor och kunde fått innehålla så mycket mer. Uppslagen med respektive person består av bara några få rader text, sedan är resten bilder. Förvisso oftast tjusiga, men ändå. Det kunde varit mer fakta, mer substans kring de deltagande.

Bra många fler i Batmans omgivning kunde ha fått vara med på ett hörn. Att bara ha 5-7 rader text om och en liten bild på Killer Croc, Leransiktet och Hugo Strange är bristfälligt. Och det står inte ett ord om bästa vännen Stålmannen eller Batmans medlemskap i Justice League of America. Eller för den delen något om filmerna som gjorts eller den gamla TV-serien. Så det kunde varit bättre, men jag gillar superhjältar så det blir en fyra i betyg. Batman Timeline från 1939-2000 över serietidningarnas viktigaste innehåll är intressanta sidor.




Scott Beatty: JLA. The Ultimate Guide to the Justice League of America. (Dorling Kindersley. 2002)
För den som läst superhjälteserien Lagens Väktare på 70- och 80-talet framförallt i tidningen Gigant (och det har jag) var detta en stor besvikelse. En av serievärldens häftigaste hjältegrupper med stjärnor som Superman, Batman, Mirakelkvinnan och med en historia på runt 40 år ja, där packas allt samman i en bok på 90 sidor. Och det blir två sidor om Stålmannen och två om Batman, ja alla huvudpersonerna får breda ut sig på högst ett uppslag var. Och det är inte mycket det, för boken består mer av färgbilder än av text.

Så förvänta dig inte mycket fakta om hjältarna. Det står mycket lite (om något) om deras bakgrund och krafter. Och även om det nu finns många tjusiga bilder är somliga inte märkvärdiga alls utan känns som snabba skisser, karikatyrer. Boken fokuserar stort på dagens moderna uppsättning av medlemmar varför gamla bekantingar t.ex. Höken och Svarta Fågeln knappt nämns alls. Alla äldre uppsättningar av Justice League kläms ihop på ett uppslag med en bild på varje gäng. Klent!

Skurkgalleriet på drygt 20 sidor beskriver en handfull bovar som alla (med ett undantag) dykt upp i serien mellan 1997 och 2000. Så jag antar att det inte fanns några skurkar att bekämpa i serien de första 35 åren! Stort plus dock för listningen i slutet av boken som beskriver alla större händelser i serien från starten 1960 fram till september 2002! Men har du läst några äldre serier om Justice League märker du bristerna i boken. Detta är verkligen inte den ultimata guiden om dessa superhjältar. Kanske att du gillar boken bättre om du fastnat för serien först de senaste åren.




Scott Beatty: Superman. The Ultimate Guide To The Man of Steel (Dorling Kindersley. 2002)
Nästan 130 sidor uppslagsbok om tidernas störste superhjälte. Här lär vi känna Supermans hemplanet Krypton och får läsa om dess förstörelse, hur Superman kom till Jorden och träffade paret Martha och Jonathan Kent. Och sedermera blir Clark Kent. Här finns beskrivningar av Smallville och Metropolis. Vi får veta en hel del om Lois Lane, Jimmy Olsen och tidningen The Daily Planet där Clark Kent jobbar. Och naturligtvis beskrivs Supermans krafter (superstyrka, röntgensyn, flygförmåga och annat) och svagheter (som t.ex. grön kryptonit och magi).

Vidare läser vi om giftermålet mellan Lois & Clark och hur Superman och Doomsday slog ihjäl varandra! Vi träffar Superboy, Supergirl och hemska motståndare som Metallo, Lex Luthor, Bizarro, Brainiac, Darkseid, Doomsday och mystiska Mr. Mxyzptlk. En kort blänkare om sammanslutningen JLA (Justice League of America) med Wonder Woman, Batman m.fl och en rejäl beskrivning av Supermans Timeline, viktigare händelser i serietidningarna genom åren sedan 1938 avslutar boken. Många riktigt tjusiga färgbilder ger ett extra lyft och det enda jag beklagar är att jag inte följt Superman mer noggrant genom åren. Då hade jag nog känt igen fler skurkar och händelser. Fast då hade å andra sidan inte mycket varit nytt alls...




Scott Beatty: Wonder Woman: The Ultimate Guide to the Amazon Princess (Dorling Kindersley. 2003)
144 sidor uppslagsbok om den kanske största kvinnliga superhjälten i seriehistorien. Modesty Blaise gillar jag skarpt men här talar vi övermänsliga förmågor; superstyrka motsvarande Stålmannens, flygförmåga och innehavare av en magisk lasso! Inte illa. Och det är sannerligen inte boken heller. Massor med fakta kring Wonder Woman och hennes alter ego Diana, grekiska gudar, kämpande amazoner, vänner, kärlekar och skurkar, med och utan superkrafter.

Här omnämns Superman och polarna i Justice League of America, Wonder Girl och hemskingar såsom Dr. Poison, Devastation, Darkseid, Decay och mytologiska monster; Medusa, Kimera, Harpyor, Cykloper och Minotaurer. Det finns en detaljerad beskrivning över Wonder Womans historia; vad har hänt i vilket serietidningsnummer genom åren från 1941 fram till idag. Och framförallt, mängder med fantastiskt tjusiga bilder i färg. Älskar du superhjältar är det här något för dig. Enda besvikelsen är väl att serietidningen inte finns i Sverige och att man därför inte känner igen så värst mycket i boken.