L. Frank Baum: Ruggedo från Oz (Delta Förlags AB 1987)
(The Magic of Oz. 1919)

Kiki Aru kommer över pappans mycket kraftfulla, och hemliga, magiska ord med vilket det går att förvandla nästan vad som helst till nästan vad som helst. Magi är det ju förbjudet att utöva i landet Oz för alla utom ett noga utvalt fåtal goda människor. Tyvärr vill pojken Kiki Aru göra onda saker och när han slår sig samman med elaka Ruggedo, den förvisade före detta Nomekungen, bestämmer de sig för att ta över kontrollen över Oz och själva härska över hela landet. Pojken och Ruggedo letar bundsförvanter som kan hjälpa dem störta Ozma och hennes vänner…

Samtidigt lackar det mot födelsedagsfirande. Prinsessan Ozma fyller år och hennes vänner funderar alla på vad de skall ge henne. Det håller på att gå riktigt illa när flickan Trot och kapten Bill blir fångade på en ö där de tänkt finna en mycket fin blomma… 184 sidor.
L. Frank Baum: Glinda från Oz (Delta Förlags AB 1988)
(Glinda of Oz. 1920 )

I den goda häxan Glindas stora bok kan man titta för att se vad som händer just nu överallt i hela världen. Flickan Dorothy tittar och ser att skisarna i Oz har förklarat krig mot plattskallarna i Oz. Både skisarna och plattskallarna är okända folkslag för både Glinda, Dorothy och prinsessan Ozma och den sistnämnda vill absolut inte ha krig i sitt land så hon och Dorothy reser iväg för att mäkla fred.

Plattskallarnas härskare Öv-Dik och skisarnas drottning Coo-ee-oh är dock inte intresserade av fred. Skisarnas ö sjunker ned under vattnet och Ozma och Dorothy blir fast. Det krävs en hel del tur, magi och tankemöda innan Trollkarlen från Oz, häxan Glinda och andra vänner lyckas få den sjunkna landmassan att resa sig så att skisare och våra huvudpersoner kan komma upp och ut i det fria igen.

L. Frank Baums fjortonde och sista Oz-bok är i mitt tycke seriens sämsta. Baum själv dog innan boken blev färdig så de sista kapitlen är skrivna av hans dotter och en vän, men det märks förvisso inte. Däremot har hela berättelsen blivit mer allvarlig och något lite mindre sagoaktig. Den moderna yttre världens fenomen med ubåtar, teknologi och nyfunna grundämnen tar plats i berättelsen. I fokus alltså främst två diktatoriska härskare som söker krig. Rätt trist och överlag en lite misslyckad avslutning på en annars underhållande sagoserie. 176 sidor inklusive några slutord från översättaren.