L. Frank Baum: Fågelskrämman från Oz (Delta Förlags AB 1983)
(The Scarecrow of Oz. 1915 )

Flickan Trot och kapten Bill är ute med båten när de sugs ned i en malström och hamnar i en grotta under havet. De lyckas tack och lov att ta sig ut och uppåt, mycket tack vare en flygande ork. Förstorande och förminskande bär blir vägen vidare bort från den ö de kommit till.

De kommer till landet Mo där det snöar popcorn och de finner pojken Uggleklok. Färden går vidare till Eländaland där kung Krewl härskar. Kung Krewl är inte snäll och han ber Onda häxan hjälpa till med att ta hand om både lokala problem och gästande främlingar. Onda häxan fryser ned flickhjärtan och förvandlar kapten Bill till en gräshoppa!

Vilken tur att häxan Glinda den Goda och Fågelskrämman finns och kan ställa saker och ting till rätta!

Det verkar komma nya småflickor till landet Oz hela tiden och det känns väl inte helt nödvändigt. 185 sidor som som bäst når medelbetyg.
L. Frank Baum: Rinkitink i Oz (Delta Förlags AB 1984)
(Rinkitink In Oz. 1916)

Författaren gjuter nytt liv i Oz-serien genom att skala bort alla de där storslagna, fantasifulla figurerna vi vant oss vid att träffa och låter det nya vara av mer traditionell karaktär, ja typ den urgamla kampen mellan onda och goda kungar och drottningar.

Bortom landet Oz ligger Nomekungens rike. Ytterligare lite längre bort finns kungariket Rinkitink och efter fyra dagars båttur norrut därifrån kommer man till ön Pingaree. Det är på Pingaree allting tar sin början.

Dit kommer Rinkitinks härskare kung Rinkitink på besök tillsammans med sin talande get Bilbil. Olyckligtvis kommer det också krigare från öarna Regos och Corregos. De plundrar och förstör och tar öns kung och drottning som gisslan med sig hem.

Kvar på Pingaree blir mestadels ruiner samt lilla prins Inge och kung Rinkitink och geten Bilbil. Prins Inge tar med sig Rinkitink och Bilbil på en tur mot öarna Regos och Corregos. Till vilket pris som helst skall han befria sin mamma och sin pappa.

Han möter hårt motstånd. Vilken tur att han har med sig tre magiska pärlor. Den blå skänker bäraren övernaturlig styrka. Den rosa skyddar mot alla faror och den vita kan tala och bjuder på kloka och värdefulla ord.

197 sidor i vilka vi mot slutet återigen träffar den elake Nomekungen och bekanta vänner från landet Oz.
L. Frank Baum: Prinsessan i Oz (Delta Förlags AB 1985)
(The Lost Princess of Oz. 1917)

Någon har kidnappat prinsessan Ozma i Smaragdstaden. Landet Oz saknar sin härskare. Och inte bara det, alla hennes magiska föremål är också borta!

Detsamma gäller alla förtrollade ägodelar som tidigare tillhört den goda häxan Glinda och självaste Trollkarlen från Oz. Vem har vågat föra bort prinsessan? Vem har stulit alla dessa saker? Hur har det kunnat ske? Varför?

Alla de vänner vi lärt känna i de föregående Oz-böckerna sluter upp och bildar grupper som söker efter Ozma och den skyldige överallt.

På annat håll i landet, i de sydvästra delarna av Vinkarnas rike, stiftar vi bekantskap med nya figurer. Kakmakerskan Cayke saknar sin diamantprydda diskbalja och hon och den fantastiske Grodman ger sig ut på jakt efter den. Diskbaljan är inte bara värdefull för diamanternas skull, den är också förtrollad! Utan den kommer Caykes bakverk helt enkelt inte att smaka bra, det är diskbaljan som gör henne till en utmärkt kakmakerska.

Snart verkar olika grupper finna ledtrådar som pekar på att en skomakare är inblandad… 210 sidor.
L. Frank Baum: Plåtman från Oz (Delta Förlags AB 1986)
(The Tin Woodman of Oz. 1918)

Plåtman vill gärna finna sin ungdoms älskade, Nimmie Aimee, som han inte sett sedan han blev helt av plåt och rostade ihop. Han själv, Fågelskrämman och pojken som kallas Vandraren Woot ger sig iväg för att leta upp henne. De träffar ballongfolket, Tommy Trampare med sina tjugo ben och ett gäng drakar.

Sällskapet träffar också på jättekvinnan Joop och hon har en dålig dag. Hon förvandlar Plåtman till en uggla, Fågelskrämman till en björn, Woot till en apa. Sedan tidigare har hon förvandlar Regnbågens dotter Polykrome till en kanariefågel. Olyckligtvis för våra vänner varken vill, eller kan, hon förvandla dem tillbaka…

Usch och fy, hur skall det här gå? Prinsessorna Dorothy och Ozma kommer till räddning såklart… 194 sidor.