L. Frank Baum: Vägen till Oz (Delta Förlags AB 1979)
(The Road to Oz. 1909)

Flickan Dorothy i Kansas skall visa en man klädd i trasor rätt väg vidare men lyckas inte. Plötsligt löper det minst 17 nya vägar vidare från korsningen där det annars bara brukar finnas fem. Dorothy är plötsligt vilse precis utanför hemmet. Tillsammans med Trasmannen slår de in på den sjunde vägen och träffar pojken Uggleklok.

När de vandrar vidare kommer de till Rävstaden och där trollar kung Dev och ger (mycket oönskat) Uggleklok ett rävansikte. Härnäst är det regnbågens dotter Polykrome som slår följe med det lilla sällskapet och när alla kommer till Åsnestaden är det Trasmans tur att bli förtrollad. Åsnekungen ser till att Trasman får ett åsnehuvud och ett sådant vill han förstås inte ha!

De elaka Skudlarna skall göra soppa på dem alla men John Görare kommer till deras hjälp och ordnar en möjlighet för dem att ta sig till huvudstaden i Oz.

I Oz skall det bli ett stort kalas. Prinsessan Ozma skall fylla 21 år och det väntas gäster från när och fjärran. Det dyker upp den ena festliga figuren efter den andra.

Den femte boken om Oz är späckad med otroliga möten mellan fantastiska sagofigurer. Riktigt trevlig läsning. 182 sidor.
L. Frank Baum: Smaragdstaden i Oz (Delta Förlags AB 1980) (The Emerald City of Oz. 1910)
Ekonomiskt är det kärvt för Dorothys farbror Henry och tant Em i Kansas. De håller på att bli vräkta från sin gård så Dorothy tar med dem till den fantastiska Smaragdstaden i sagolandet Oz. Dorothy visar familjen runt i Oz och de träffar de mest oväntade karaktärer, figurer som är olika bestick, bakverk och mycket mer. Allt skulle vara frid och fröjd om inte…

På annat håll är nomekungen ilsken. En gång i tiden blev han av med sitt magiska bälte. Det vill han ha tillbaka så nu planerar han en gruvlig hämnd på prinsessan Ozma och hela Smaragdstaden. Nomekungens närmaste man är ute och skaffar sig allierade inför invasionen. Ett flertal hemska folkslag skall göra gemensam sak och störta Ozma och rasera den gröna staden.

Snart gräver sig de onda figurerna fram under öknen mot huvudstaden i Oz…

235 spännande sidor, fyllda av humor och förbluffande många udda varelser.
L. Frank Baum: Trasflickan från Oz (Delta Förlags AB 1981)
(The Patchwork Girl of Oz. 1913 )

Någonstans i landet Oz håller den krokige trollkarlen på med att väcka liv i en trasdocka som hans hustru skall ha som tjänsteflicka, men något går tyvärr snett i processen. Visst får den färgglada flickan liv men olyckligtvis förvandlas trollkarlens hustru och den gästande farbror Nunkie till sten.

Visst kan trollkarlen göra mer livspulver men det är ett tidskrävande arbete. Det tar minst sex år att göra en ny portion pulver. Lyckligtvis kan det hela lösa sig med en annan trollformel, det gäller bara att komma åt rätt ingredienser.

Pojken Ojo den Olycklige, Trasflickan och Glaskatten ger sig iväg för att leta upp de nödvändiga föremålen; en sexklöver, den vänstra vingen från en gul fjäril, en deciliter vatten från en mörk källa, tre hårstrån från en Lummares svansspets samt en droppe olja från en levande människas kropp.

Det verkar bli ett nära nog omöjligt uppdrag. Sexklöver kan möjligen bara växa runt Smaragdstaden men får absolut inte plockas. Rycker man vingen av en fjäril så dör den och något sådant får såklart inte ske i Oz. Ingen verkar veta var det finns några mörka källor och vad sjutton är en Lummare? Och var finns sådana?

Och ingen levande människa droppar väl olja? Det udda sällskapet kämpar i alla fall på så gott det går på 252 festliga sidor och får träffa, för läsaren av Oz-böckerna, många gamla och nya bekantskaper.
L. Frank Baum: Ticktack från Oz (Delta Förlags AB 1982)
(Tik-Tok of Oz. 1914 )

Drottning Ann i det lilla riket Oogaboo är uttråkad. Hon beslutar sig för att samla sin lilla armé och vandra mot Smaragdstaden för att besegra drottning Ozma och därmed kunna göra sig själv till högste härskare i hela landet Oz.

Flickan Betsy Bobbin är med om ett skeppsbrott men lyckas ta sig i land tillsammans med sin mulåsna Hank. De kommer till Rosornas rike men där får tyvärr inga främlingar vara. Plötsligt kommer Trasman farande genom taket och även han är en ovälkommen främling i dessa trakter. Vilken tur att han har Kärleksmagneten som får alla att genast älska honom!

Trasman är ute och letar efter sin försvunna bror. Troligtvis har denne tagits tillfånga av den elake Nomekungen Ruggedo. Olyckligtvis verkar ingen veta var nedgången till Nomekungens underjordiska rike finns…

Ett sällskap bestående av Betsy, Hank, Trasman samt Regnbågens dotter Polykrome och den mekaniske mannen Ticktack söker vidare. De stöter på Oogaboos lilla armé och tillsammans vandrar de mot vad de tror är Nomekungens hemtrakter. Det går ju lika bra för drottning Ann att besegra Nomekungen först, innan det blir strid med Ozma.

Nomekungen vill bli av med fienderna som kommit. sänder dem alla ned i Röret, ett gigantiskt rör som går rakt genom jorden. Efter att ha fallit i timmar dyker de upp hos Tititi-Hoochoo och han gillar inte Nomekungens tilltag och sänder dem tillbaka. Han skickar med draken Quox för att en gång för alla besegra Nomekungen Ruggedo.

Visst är detta en sagobok och otroliga saker händer. Framförallt resan ned genom jordens innandöme känns mer än vanligt udda och drottning Anns planer på världsherravälde i en så fantastisk fredsälskande värld som Oz känns inte helt passande. Fast visst dyker det upp festliga figurer och en del roliga situationer också.

Betsys uppdykande i sagans land tillsammans med ett troget husdjur känns också lite bekant från tidigare Oz-äventyr. Det börjar kanske bli svårt att vräka på med roande nyheter på precis varje sida i varje bok? Med liten marginal missar dessa 203 sidor en fyra i betyg.