L. Frank Baum: Trollkarlen från Oz (Delta Förlags AB 1975)
(The Wonderful Wizard of Oz. 1900)

Klassiska Trollkarlen från Oz är inget annat än ren och skär underhållning i sagans land. Trots onda figurer, elaka häxor och dumma trollkarlar känns berättelsen rätt snäll, ja gullig. Att den är full av en mängd olika fantastiska karaktärer gör inte saken sämre.

Här träffar vi unga flickan Dorothy från Kansas som sveps iväg från sin hemtrakt av en cyklon. Dorothy landar i landet Oz, faktiskt ovanpå den onda häxan Östan och byter sedan några ord med den goda häxan Nordan. Hon får veta en del om det fantastiska landet Oz och att det i huvudstaden (som heter Smaragdstaden ) finns en mäktig trollkarl. Han, om någon, kan kanske hjälpa Dorothy att komma tillbaka hem till Kansas. Flickan ger sig iväg till fots mot huvudstaden…

Först träffar hon Fågelskrämman, en mycket mager halmfylld trasdocka uppsatt på en pinne på ett fält. Fågelskrämman kan tala och Dorothy hjälper till att lossa honom från käppen han sitter fast vid. Tillsammans fortsätter de färden mot Smaragdstaden. Fågelskrämman hoppas på att trollkarlen från Oz skall kunna ge honom en hjärna.

Härnäst möter de Plåtman, en skogshuggare gjord av plåt. Han pratar också men kan tyvärr inte röra sig. Hans leder har rostat ihop. Dorothy smörjer dem med olja och vips är även Plåtman med i sällskapet som vandrar vidare. Plåtman ser gärna att trollkarlen ger honom ett hjärta.

Näste följeslagare blir det Fega Lejonet som följer med i hopp om att kunna få lite mod.

På 191 sidor berättas om de nya vännernas äventyr på väg mot Smaragdstaden och deras möte med Trollkarlen från Oz. Skall han möjligtvis kunna tillgodose deras önskningar; Dorothys Kansas-resa, Fågelskrämmans hjärna, Plåtmans hjärta och mod till Fega Lejonet?
L. Frank Baum: Landet Oz (Delta Förlags AB 1976)
(The Marvelous Land of Oz. 1904)

I de norra delarna av Oz träffar vi pojken Tip som gärna hittar på bus. Nu har han satt ihop en bunt pinnar till en kropp, satt en pumpa som huvud på toppen och klätt skapelsen och vips så har vi Jack Pumpa med i berättelsen. Tip har tänkt att Jack Pumpa skall få skrämma häxan Mombi men Mombi blir inte rädd, bara arg. Mombi strör livspulver över Jack och vips så får pumpan och pinnarna liv. Härnäst skall hon förvandla Tip till en marmorstaty!

Tip tar med sig Jack Pumpa och flyr mot Smaragdstaden. Där skall det tydligen finnas en snäll Fågelskrämma som kung. Tillsammans med en sågbock som också fått liv ger sig det speciella sällskapet iväg mot landets huvudstad.

Olyckligtvis visar det sig att en kvinnlig armé är på väg mot Smaragdstaden för att avsätta Fågelskrämman som kung. Oj, oj, oj, hur skall det här sluta?

188 sidor fylls med bekanta figurer såsom Fågelskrämman, Plåtman och häxan Glinda och figurgalleriet utökas med de ovannämnda samt en Gump, en Vingelbagge och mycket mer. När det hela är slut är alla nöjda och glada och landet Oz har fått en drottning på tronen.
L. Frank Baum: Ozma från Oz (Delta Förlags AB 1977)
(Ozma of Oz. 1907)

Lilla Dorothy från Kansas som en gång besökte landet Oz är nu på väg till Australien med ett fartyg. Olyckligtvis sveps flickan överbord i en storm och tro det eller ej, men tillsammans med en pratande höna kommer hon till landet Ev. Där träffar hon först de hemska Hjularna och sedan en mekanisk man som måste vridas upp, Ticktack.

Dorothy vill visserligen hem till Kansas men kan tänka sig att leta sig fram till landet Oz först, Oz som hon tidigare besökt och har vänner i. Oz ligger dock på andra sidan om en stor, stor öken så allra först blir det att bege sig till landet Evs huvudstad Evna.

I Evna härskar prinsessan Langvidere och det lite speciella med henne är att hon ofta byter huvud. Hon har 30 stycken olika att välja bland och just när Dorothy och vännerna kommer på besök har hon valt huvud 17. Tyvärr är huvud 17 förvisso vackert men kommer med ett mycket ilsket humör. Prinsessan Langvidere låser in Dorothy i slottstornet.

Vilken tur att det kommer ett stort sällskap från Oz på besök. Prinsessan Ozma har med sig Fågelskrämman, Plåtman och Fega Lejonet. Det blir ett kärt återseende för Dorothy och därefter en tuff kamp för att rädda liv. Det är Nomekungen som kidnappat hela den kungliga familjen från Ev och förvandlat personerna till prydnadsföremål… 177 sidor.
L. Frank Baum: Dorothy i Oz (Delta Förlags AB 1978)
(Dorothy and the Wizard in Oz. 1908)

Lilla flickan Dorothy är med om en jordbävning och faller ned I ett hål i marken. Tillsammans med katten Heureka, pojken Zeb och dennes häst Jim hamnar de i sagans land. Barnen märker att deras husdjur kan prata och att de står i begrepp att få ett allt annat än trevligt välkomnande i den glasstad de kommit till. Sällskapet är i mangabooernas rike och inte ens det plötsliga uppdykandet av självaste Trollkarlen från Oz verkar hjälpa. Alla får de fly till Vo-dalen där alla är osynliga, både vänner och fiender…

Fast inte heller där kan de stanna länge. Dorothy tar med sig Zeb, katten, hästen, trollkarlen och hans nio griskultingar och stöter snart på Flätmannen, Träfladdrarna och drakbarn. Ur askan i elden. Snart ser det riktigt mörkt ut. Att kunna återvända till den verkliga världen ser omöjligt ut när Dorothy plötsligt kommer på att prinsessan Ozma från Oz möjligen kan hjälpa dem med hjälp av nomekungens magiska bälte…

Författaren fyller på ett redan omfattade figurgalleri med nya konstiga varelser. Det är nästan så att det blir för mycket. Jag vill hellre följa de redan bekanta figurerna från tidigare böcker och jodå, 125 sidor in i boken dyker de upp igen, Plåtman, Fågelskrämman, Fega Lejonet m.fl. och då blir allt bättre. 170 sidor.