Belinda Bauer: Betraktaren (Modernista 2013)
(Rubbernecker. 2013)

Patienter i koma hör och förstår mer än omgivningen inser. De kämpar frenetiskt för att kunna meddela sig med omgivningen men det är såklart inte helt lätt. Någon okänd som ser patienterna befinna sig i koma och vara till synes okontaktbara beslutar sig för att det är bäst för alla om de får dö…

18-årige Patrick är nyfiken på det mesta. Nu vill han veta varför kroppen funkar som den gör (eller inte gör det) och har tagit en kurs i anatomi. Killen har Aspergers syndrom och stora problem i relationen till andra personer. Nu befinner han sig i obduktionssalen tillsammans med en samling läkarstudenter. Patrick är noggrann, rakt på sak och brutalt ärlig. Med sin sjukdom kan han inte vara på något annat sätt, men omgivningen ser honom förstås som riktigt konstig och opålitlig…

När klassens studieobjekt rullas in och börjar bli undersökta är Patrick helt övertygad om att något blivit fel. Patient nummer 19 har inte dött en naturlig död. Här hittar han en jordnöt i halsen på sin patient och varför skulle det göra det hos en nötallergiker...? Patrick börjar hojta om att ett mord begåtts fast det kan såklart ingen tro på, Patrick är ju knasig.

Men den riktige mördaren börjar allt känna sig lite hotad…

336 sidor och en utmärkt och (så vitt jag kan bedöma) fullt trovärdig skildring av en Asperger-drabbad ungdom och hans vedermödor i vardagen. Likaså bra beskrivningar av komapatienter som hör och förstår men inte kan kommunicera med omgivningen.

I Betraktaren-berättelsen har vi också sjuksköterskan Tracy som bestämmer sig för att hon vill ha en kvinnlig komapatients make och beslutar sig för att sätta in stöten. Allt sammantaget en rätt annorlunda berättelse med ett kanske inte alltför överraskande slut.
Belinda Bauer: Livets & dödens villkor (Modernista 2014)
(The Facts of Life and Death. 2014)

I den lilla kustorten Limeburn i England terroriserar en okänd maskerad man unga kvinnor. En efter en infångas de, tvingas klä av sig nakna och ringa till sina respektive mödrar för att säga adjö... Det hela skapar naturligtvis fullkomlig panik hos både offer och mammor. Lyckligtvis släpper förövaren offren. Till en början...

Sen börjar han gilla paniken och desperationen som strålar emot honom när han gång på gång tar sig nya offer och då kommer ingen att slippa undan. Då är det adjö för gott efter det där telefonsamtalet.

Kriminalassistent Calvin försöker tillsammans med kommissarie King fånga mördaren. Letar efter en okänd galning gör också John Trick och hans dotter. John är arbetslös och relationen med hustrun Alison är inte den bästa. Han misstänker att hans kvinna har en affär med någon annan man, kanske grannen. Hustrun å sin sida är rejält besviken på att John inte hittar ett jobb eller gör nytta hemma utan istället fiskar eller hänger på puben med polarna.

Tioåriga dottern Ruby hamnar i kläm mittemellan föräldrarna, men har nog ändå valt pappa Johns sida. Han är gladare, skojigare, mer tillåtande. Och nu har alltså pappan och dottern börjat fara runt i trakten i bil för att leta efter en mördare och försöka skydda de unga tjejer som kanske liftar, går ensamma, skulle kunna bli lätta offer för mördaren...

Ja, polisen verkar inte komma någon vart och John är ju arbetslös. Inte kan väl lite privatspaning skada? Så en dag börjar Ruby skriva om sina utflykter i skolan. Mamma blir inte glad, fröken blir oroad. Och mördaren själv bara alltmer galen... Och så är havet på väg att svepa bort hela kusten. Ja, lilla Ruby Trick får det snart hett om öronen. 318 spännande, lättlästa sidor, väl värda en stark trea i betyg.
Belinda Bauer: Det slutna ögat (Modernista 2015)
(The Shut Eye. 2015)

Anna Buck har förlorat sin lilla son och hon är helt förbi av sorg. 4-årige pojken Daniel smet ut genom den dörr pappa James glömt att stänga och låsa och väl ute på gatan försvann han spårlöst. Det enda som finns kvar efter honom är några fotavtryck i den cement som lades vid huset vid tiden för försvinnandet och där sitter mamma var dag och vaktar, tvättar, vårdar ömt och väntar… Det är inte utan att såväl maken som omgivningen sakta börjar inse att kvinnan blivit galen.

När Anna sedan får ett tips om att fjärrskådaren Richard varit involverad i andra fall tillsammans med polisen ser hon en möjlighet att få veta mer om sonens försvinnande. Visst skall väl ett medium som hjälpt polisen och till och med varit på TV kunna avslöja vad som verkligen hänt?

Kriminalkommissarie John Marvel jobbar på mordroteln. Han har fallet Edie Evans för ögonen, ständigt och jämt. Edie är en 12-årig flicka som försvunnit och aldrig kommit till rätta. Cykeln hennes har man funnit, men tyvärr inte mer än så. Marvel har varit så desperat att han till och med varit i kontakt med fjärrskådaren Richard, men inte sjutton hjälpte det.

Ja, två försvunna barn, en 4-årig pojke, en 12-årig flicka. Uppgivna, desperata föräldrar, en lika desperat polis och ett medium som kanske, kanske inte har något slags förmåga. Mest troligt inte, hävdar Marvel.

Barnens försvinnande har man inga som helst ledtrådar till. Det verkar vara hopplösa fall som ingen direkt längre jobbar med, ingen utom Marvel. Det är när hans chef ger honom uppdraget att finna hustruns bortsprungne hund som han får ny energi, även om han personligen hatar uppgiften. Ett kort på matte och hunden har nämligen Edie Evans i bakgrunden, och då hade hon ju redan varit saknad en tid…

Plötsligt är det som om Anna Buck också blivit en fjärrskådare. Från ingenstans kommer syner och de här lite knasiga och svårtolkade tipsen visar sig ge mer än förväntat.

295 sidor bra läsning, en rätt spännande historia, gripande, lagom mystisk. Lite övernaturligheter, samtal med de döda etc. kan annars lätt bli något som stjälper storyn. Här håller sig de inslagen på en rätt lagom nivå, om man säger så. Det är inte så skruvat eller mystiskt att man inte kan köpa ”synerna”. Slutet är överraskande men kanske ändå inte helt tillfredsställande. Betyget för helheten en stark, stark trea i alla fall. Belinda Bauers författarskap har så här långt hållit en både jämn och hög nivå över halvdussinet titlar med ändå rätt olika inriktning. Klart läsvärda allihopa.
Belinda Bauer: De vackra döda (Modernista 2017)
(The Beautiful Dead. 2016)

Tv-kanalens kriminalreporter Eve Singer har länge varit den starkast lysande stjärnan. Nu är hon på väg att bli en föredetting, omsprungen av yngre förmågor med bättre utseende, ett starkare driv, mer inställda på att glädja chefen. Inget blir heller enklare av att hon dessutom måste spendera mycket tid och kraft på att vårda sin sjuke far som kräver ständig tillsyn för att inte göra tokigheter.

För att hålla sig kvar på toppen måste hon såklart rapportera om allt det hemska som sker i staden, rapportera i detalj om allt blod, lidandet, de makabra våldsamheterna.

Nu finns där en mördare i staden, en man som uppenbarligen mördar för sitt höga nöjes skull. Ja, mördaren finner sin syssla så skoj att han till och med i förväg upplyser om var morden kommer att ske. Han kommer såklart inte att kunna stoppas. Eller mord förresten, han kallar dåden sina utställningar. Välkommen på utställning, liksom...

Nu har mördaren dessutom fått upp ögonen för Eve. Hon verkar vara annorlunda än alla andra, hon rapporterar om hans dåd på ett sätt han uppskattar. Ja, Eve verkar faktiskt förstå honom.

När mördaren tar kontakt med Eve är det självklart tidernas chans för henne, en lysande möjlighet att stärka sitt varumärke, kunna få vara och med rapportera om utställningarna före alla andra. Det är naturligtvis en unik chans som kommer med ett högt pris.

De vackra döda är en lättläst, spännande berättelse på 349 sidor. Betygstrean är stark, jag gillar Belinda Bauers böcker.