David Batra: Den som inte tar bort luddet ska dö! (Frank Förlag 2008)
Skojig humorbok att njuta av själv eller ge bort som en bra gåva till vem som helst. Mellan pärmarna har komikern David Batra på 128 sidor samlat en mängd autentiska lappar som svenska folket funnit på vitt skilda platser. Här heter kapitlen t.ex. På gatan, Grannar, Störande ljud, I tvättstugan, På toaletten osv. Allt för att visa inom vilka kategorier man sammanställt lapparna.

Det handlar såklart om diverse uppmaningar, rena upplysningar eller kanske en rejält ilsken kommentar kring något. Här finns lapparna fotograferade med sina festliga budskap och med en liten kommentar från Batra själv. Han har också skrivit några rader som inledning på varje kapitel. Annars är det en lapp eller två på var sida och det mesta är riktigt roligt, tycker jag. Sådana här ilskna lappar finns det säkert mängder av så boken hade gärna fått rymma ännu fler……

Boken finns också utgiven under titeln: ”Den som spikar på julafton har allvarliga problem”.
David Batra: Vän av ordning (Forum 2010)
Det här är en bok med arga insändare som gavs ut redan 2005. Den här gången med nytt förord av Batra och nya foton av Johan Rheborg, de utvalda insändarna skall dock vara desamma, nu som då.

Här finns 129 sidor där insändarna, korta som långa, hamnat i olika kategorier såsom Män, kvinnor & barn, Djur, Språk, Radio & TV, Trafik, Oumbärliga tips, Politik & Debatt osv. Kort sagt finns här insändare om allt mellan himmel och jord.

Det är grannens sexliv som stör, kvinnorna börjar se förfärliga ut, det är omoraliskt att sola utan bikinitopp, brandmän är fega, förbjud schäferhundar, det är oljud i radion, hur kan Kanal 5 sända programmet Glamour under normal arbetstid?

Ja, det är för lite sex och våld i TV-programmen, alla TV-program är Svenskfientliga, i Sovjet är det rent och sluta tjata om blinkers på bilarna…

Det varnas för Norge, Gotland är fult, det är dags att rädda falukorven och tysta Hemglassbilen!

Somligt är utan tvekan ganska roligt men faktum är att rätt många insändare är gamla och känns ointressanta idag. I början haglar det av korta och långa notiser från 60- och 70-talet. Det tycks till om och klagas på kändisar från förr och var man inte med då är en del kanske inte så roande. Ett uppslag tillägnas Per Oscarssons nakenchock i TV 1966 och det dyker också upp en samling kommentarer till första omgången av Expedition Robinsson. I kapitlet Granskningsnämnden kommer en bunt längre och officiella klagomål på diverse radio- och TV-program.

Rheborgs svartvita foton imponerar inte och överlag blev detta en besvikelse. Svag trea får det bli i betyg.
David Batra: Det här var ju tråkigt (Forum 2010)
Det här var ju tråkigt. Nehej, det var det inte alls, tvärtom. Hade det bara varit lite mer och allt i färg dessutom (istället för som nu i svartvitt) hade jag gärna satt högsta betyg.

Här, på 128 sidor, samsas diverse lappar uppsatta och funna i trapphus, butiker, källar- och vindsförråd, alla med mer eller mindre underfundig, elak eller kanske uppmuntrande ton. Här finns texten från personen som ber grannarna om ursäkt för sitt högljudda sex, grannar som är förbannade för att ha tvingats höra på högljutt sex eller festande, kaféet som har ett rum där du kan byta din bebis och toaletten där ett besök kostar 100 kr.

På andra sidor skänker någon vänlig själ bort obegränsade mängder snö, någon annan vill sälja kaffe med wienerbröd och en örfil för tjugo spänn. Det erbjuds punktering inom 30 minuter och en butik har öppet nästa gång. En kille har just blivit bestulen på sin TV och erbjuder nu tjuvarna fjärrkontrollen!

Det finns lappar till felparkerare och en uppsjö rätt roliga annonser från matvarubutiker som uppenbarligen säljer vad som helst till vilket pris som helst. Det är Upphittat, Bortskänkes, Säljes, Efterlyses samt diverse anslag på stängda dörrar och andra föremål.

Boken avslutas med 10 sidor engelska lappar och anslag. Dessförinnan har det alltså bjussats på en eller ett par festliga texter på nästintill varje sida. Kapitlen heter som följer: Tillvaratagna effekter, Håll truten!, Istället för Blocket, Kom och ät!, På dagförvaringen, Kom och köp!, Ju mer vi är tillsammans och så slutligen Ausländer.
David Batra: Gevär säljes p g a dödsfall (Forum 2014)
128 sidor med ett inledande förord och resten av sidorna uppdelade på sex kapitel; Hem & boende, Tjänster & affärer, Fritid & hobby, Fordon, Djur samt Teknik.

Här dyker det i princip upp en Blocket-annons på varje sida, en äkta rubrik, ett färgfoto, en prisuppgift och några rader beskrivande text från säljaren.

Och så i anslutning till aktuell annons förstås några rader från Batra där han kommenterar annonsen han funnit och valt ut. Det kan vara att han tycker prisbilden är helt galen, själv skulle vilja ha föremålet i fråga eller bara skrattar gott åt själva annonsen. En hel del annonser blir festliga främst för att de felstavats på något sätt.

Det säljs ett fritidsboende i Snorrslida, en turktumlare, fisodlingkar, en översättningspena, handfat med bordell, våldtäkt och hjälm samt ovanliga fest kostemar och kavajor.

Någon söker en lokal för fiskvård och en 17-årig tjej söker bonde (boende).

En annons bär rubriken 7 st snygga girafer fr Kenya. Tillhörande bild visar dock fyra zebror i varierande storlek på en hylla. Det kompletta skelettet i en annan annons verkar sakna en arm.

Möblerat rum, Karlskrona visar ett helt tomt rum och Kylskåp 104 cm högt verkar vara en diskmaskin. Flera annonser för just fordon avbildar ofta något helt annat, varför inte ett konfirmationsfoto eller små cashewnötter med ögon..?

En kreativ person erbjuder sig att träna åt dig och kan skicka dig foton från gymmet eller resultat-uppdateringar från träningsappar som du sen kan imponera med i din Facebook-profil. Det säljs en 665 kvm stor hemvärnscentral under marken och ett flygfält. Leif utför detektivarbete och någon på Södermalm säljer stinkbomber inköpta för några kronor på en marknad 1981 för 1500:-.

14 st vänsterskor i storlek 47 säljes, liksom en dubbelsäng med enorma sängstolpar snidade i form av penisar. Löständer efter en avliden släkting är kanske det mest äckliga som erbjuds och gulligast kanske en samling internetutskrivna färgbilder på TV-stjärnan André Pops.

Ja, det säljs fler saker med mer eller mindre kreativa och iögonenfallande annonser, somliga festliga, andra kanske inte så mycket. Varje kapitel inleds med en sida text av Batra där han berättar om egna erfarenheter och tankar kring respektive ämne och sen rullar alltså annonserna på.

Och sen är det slut och jag känner att detta var en rätt onödig bok. Festliga annonser hittar jag lätt på Internet med några knapptryckningar och Batras eget bidrag till boken var högst begränsat men kanske ändå det mest intressanta. Kanske är hans personliga reflektioner på de kapitelinledande sidorna bokens största behållning men vad är väl 5-6 sidor av 128?
David Batra: Nu är toan i Tierp invigd (Forum 2016)
Han har samlat diverse insändare, arga lappar och Blocket-annonser från vanliga Svenssons i sina tidigare böcker. Nu kommer här 128 sidor med riktiga artiklar, ja ibland endast rubriker, skrivna av riktiga journalister och tagna ur verkliga papperstidningar eller från nyhetssajter online.

Vi har bidragen samlade i en handfull kapitel där du under Trafik kan läsa följande skräll: Fartkamera avslöjade fortkörning. Eller varför inte: Mystisk person sprang till bilen, Bil körde in i rondell, Pensionärer åkte båt, Alla höll hastigheten osv. De allra flesta av artiklarna eller rubrikerna kommenteras med några personliga rader från Batra själv. Mycket på de här sidorna är förstås urbota dumt. Hur kan ”nyheten” ifråga ens ha kommit med i tidningen kan man undra? Ofta är nyhetsvärdet synnerligen lågt kan jag tycka. Och hur kan sedan de här ibland knasiga formuleringarna i rubrikerna fått godkänt?

Nästa kapitel heter Natur och där är det ofta djur i fokus. Älg hoppade från bro, Förvirrad älg på lasarettets tak, Hund och katt i slagsmål, Hund skrämde annan hund och liknande.

Tredje kapitlet fokuserar på sådant som är Mystiskt såsom t.ex. denna rubrik från Sala: Eld totalförstördes i brand. Och Papperslapp brann i Nässjö, Mystisk fimpstöld på balkong, Lampor tända på dagen, Någon räfsade i trädgården och Fick måla huset två gånger. En av de största skrällarna måste vara supernyheten: Man nära bli bluffad på nätet!

Kanske allra knasigast är den korta texten som inleds med rubriken: Bild stals trots att den var fastkedjad. Det visar sig i nästa mening inte handla om en bild utan om en bil, för att i nästa mening faktiskt vara en cykel!

Kapitel 4 täcker I-landsproblem. Vi har energibolaget Skara Energi som höjde priset måttligt, Eksjösoldater som måste skrika pang eftersom militären inte har råd med ammunition och en skolelev som sprang in i väggen. Det är någon som gjort en polisanmälan då han plötsligt fått en hård vattenstråle i duschen och stackars Fanny som nästan försovit sig…

Apropå stackars så har vi här också Mikael som rakat sig med rakapparaten då strömmen plötsligt gått. Han fick ha halvskägg i någon dag…

Människor emellan blir nästa kapitel och där får man veta att en Ö-viksbo känner sig förolämpad, liksom en kvinna i en annan artikel. Någon har slagit någon med bacon och en man har skrämt en annan man… Jo, tjena så intressant. Intresseklubben antecknar. Fast visst, ibland hade man faktiskt velat få veta lite mer; Kvinna hade gömd yxa innanför trosan. Även Batra själv undrar över yxans och trosans storlek…

Mat och dryck blir det näst sista kapitlet och här handlar det ofta om fester. Någon har fått ett långt kvitto eller blivit upprörd över ett hutlöst pris på en bulle. En man har kastat en semla i marken, Göthe har hittat murklor och en Kebab har skadats vid bråk. Jag kan tycka att den lilla rutan som tillkännager Jättelång maskros hittad hade passat bättre i kapitlet Natur.

Hela boken avslutas med Kändisar och allt de drabbats av. Vi har TV-killen André Pops som skaffat ny frisyr, Jan Guillou som köpt glass, och prins Carl Philip och Sofia som köpt barnvagn. Jaha! Sådana rubriker kan du såklart frossa i, i vilken veckotidning som helst. Ibland behöver somligt dessutom bara nästan ha hänt för att det skall bli en nyhet i kändisvärlden; Charlotte Perelli har varit nära att ramla på scen och Blondinbella nära att krocka. Det du!

Jag läser och bläddrar snabbt genom boken. Det är somligt som man ler åt men kanske inte mycket, en hel del är sådana löjliga saker att man istället nästan blir förbannad över att artiklarna skrivits, hamnat i tidningen och att någon fått betalt för att skriva dem. Därtill har man kanske själv till och med betalat för nämnda nyhetsblad. Boken kan få en svag trea i betyg, den är inte på något sätt nödvändig. Det går lätt att hitta mer på samma tema vareviga dag i kändisskvallerpressen och hos de större kvällstidningarna.