Clive Barker: Abarat (Richters 2003)
(Abarat. 2002)

16-åriga Candy Kvackensnår lever i lilla Kycklingmåla i Minnesota. Det är inte speciellt roligt. Hon har dessutom fått en föga upphetsande skoluppgift som går ut på att finna tio intressanta fakta om hemorten. Hon får ett tips från sin mor att kolla upp Hotell Trivsamma Trädet och där får hon höra en berättelse om Henry Dunkel som kanske, kanske inte går igen som spöke i rum 19.

Senare blåser det upp till storm och hon får stark lust att ge sig ut på slätten utanför Kycklingmåla. Där ute står konstigt nog ett gammalt fyrtorn och Candy träffar en mycket udda figur. John Spjuver heter han. Han har två horn på huvudet och på dessa horn sitter ytterligare sju huvuden som talar. John Spjuver kommer från landet Abarat och är på flykt undan den elake mannen Mendelson Skapnad. Han dyker snart upp i egen lång person och vill döda alla åtta figurerna John och Candy likaså. Candy får ta hand om en viktig nyckel, lyckas tända lyset i fyrtornet och hålla sig undan från Skapnad. Då kommer flodvågen Izabella från ingenstans och sveper in över slätten.

Och vips är Candy i ö-riket Abarat. Abarat utgörs av 25 olika öar där varje ö är en timme av dagen. Den 25:e ön är tiden utanför tiden. Detta är starten på ett fantastiskt äventyr för den unga flickan. Hon träffar synnerligen udda figurer, trollkarlar, blodtörstiga katter, mekaniska skalbaggar, figurer av lera och mer. Somliga blir hennes goda vänner, andra verkar uppenbart vara ute efter att skada henne. Ja, detta är ett sagoäventyr av det mer storslagna formatet. Här handlar det om den urgamla kampen mellan ont och gott, och Candy och hennes vänner är självklart tillhörande de goda. Motståndare är Mendelson Skapnad och hans herre, Herren av Midnatt, självaste Kristoffer Kadaver och ja, alla de varelser han sänder ut för att snärja Candy Kvackensnår. Men varför vill han åt Candy och vad kan hon göra för Abarat?

438 sidor spännande bok späckad med hundratalet färgbilder som Clive Barker själv målat föreställande figurer och miljöer från Abarat, den ena konstigare än den andra. En mycket speciell berättelse som väl riktar sig till ungdomar eller alla med en stor portion fantasi.
Clive Barker: Abarat Bok 2. Magiska Dagar, Gåtfulla Nätter (Richters 2004)
(Abarat: Days of Magic, Nights of War. 2004)

Äventyret fortsätter på 516 nya sidor. Precis som i första boken handlar det om Candy Kvackensnårs äventyr bland öarna i Abarat och hon jagas fortfarande av Kristoffer Kadaver. Men vill verkligen Kadaver Candy något ont? Kadavers mamma Moder Brokig tycker att sonen blivit mesig på senare tid. Herren av Midnatt är inte alls så grym och hemsk som han borde vara och sätter sina egna otäcka planer i verket.

Candy jagas också av Kors- och Tvärs-mannen, åker båt, träffar drakdödaren Finnegan Hob och tyvärr också Efreets odjur, en thrak, en vexil, en sangvinius och en feberpik. Havet Izabella håller på att dränka hela Candys hemort Kycklingmåla och ja, efter en väldig massa spännande konstigheter är det slut. Med Kycklingmåla? Candy? Kadaver? John Spjuver?

Ja, har du läst och gillat första boken om Abarat blir du inte besviken på detta. Det är bara att läsa vidare. Utöver en spännande berättelse mellan pärmarna bjuder Barker även på mängder med häftiga färgbilder på Abarats invånare. Sådana här böcker får han gärna skriva fler av.