Linwood Barclay: Utan ett ord (Kabusa Böcker 2009)
(No Time For Goodbye. 2007)

Cynthia är 14 år och trött, ilsken och lite full när hon lägger sig. Hon har varit ute med en 17-årig kille, druckit lite alkohol, suttit och hånglat med killen i dennes bil och pinsamt nog blivit avbruten och hemsläpad av pappa. Hon önskar att föräldrarna vore döda för just nu tycker hon att de förpestar hennes liv. Cynthia kryper ner i sängen och slocknar. När hon nästa morgon vaknar för att gå till skolan är huset tyst. Och tomt. Mamma, pappa och brorsan är borta. Hela familjen är spårlöst försvunnen. Ingen lapp med något meddelande ligger framme, inga rester av frukosten står på bordet, bilarna saknas på uppfarten. Nåja, de är väl sura på mig och har gett sig iväg till jobb och skolan, tänker Cynthia, men så är inte fallet. Ingen verkar veta vart familjen Bigge tagit vägen.

Tjugofem år senare har Cynthia en egen familj men brottas fortfarande med saknaden efter mor, far och bror. Framförallt vill hon såklart veta vad som hänt! Hon ställer upp i ett TV-program där gamla olösta mysterier och brott rekonstrueras och diskuteras i ett desperat sista försök att få veta sanningen...

Det här är ett mysterium i samma stil som många av Harlan Cobens böcker, så har du läst nåt av honom och gillat det, tycker du säkert att detta är okej. Vad har hänt egentligen? Ja, snart börjar till och med Cynthias egen make tro att hustrun kan ligga bakom somligt... Vad är sant, vad är lögner? Paranoian sveper in och vem är att lita på? Är Cynthia ett offer eller vet hon mer än hon vill säga? Är det faktiskt någon därute som verkligen vet något efter så lång tid?

Sakta men säkert stegras spänningen. Okej är det hela tiden, man läser gärna vidare för att få veta vad som hänt och när slutet närmar sig har tempot stegrats betydligt och allt är på väg att ta en ände med förskräckelse. Mysteriets lösning är lika hemsk som tragisk och Barclays debutbok ger mersmak. Stark trea i betyg. 360 sidor.
Linwood Barclay: Alltför nära (Kabusa Böcker 2010)
(Too Close To Home. 2008)

Efter bara några rader känner jag att detta kommer att bli rejält spännande. 17-årige Derek befinner sig i grannhuset hos kompisen Adam och hans familj. Derek säger hej då, vi ses, till polaren. Familjen Langley skall iväg på en veckas semester men istället för att gå hem när de skall åka, smyger han ned i deras källare och gömmer sig. Derek har tänkt sig en veckas mys med flickvännen på en spännande och synnerligen förbjuden plats.

Kvällens mörker sänker sig och Derek smyger runt i huset och njuter av tillvaron. Då, plötsligt, återvänder familjen Langley av någon anledning hem igen och Derek gömmer sig igen. Strax efter Langleys hemkomst kommer några okända in i bostaden och skjuter ihjäl hela familjen…

Så vänder vi blad och på resten av bokens 406 sidor är det Dereks pappa som är berättaren. Pappan är gräsklipparmannen Jim och han är förstås lika chockad som hustrun Ellen över vad som skett i huset intill. Sonen Derek är väl den som verkar ha svårast att hantera det skedda och rätt snart får pappan veta att sonen befunnit sig på platsen vid tidpunkten för dådet. När det står klart även för polisen kommer de och häktar Derek för trippelmord…

Derek är förstås ingen mördare men hemligheter bär han på, ja det gör förresten de flesta i den här berättelsen. Inte mycket är vad det verkar och Barclay bjuder på den ena överraskningen efter den andra. Folk ljuger, luras och står i.

Det är pappa Jim som hårdast ligger i för att lösa mysteriet. Det visar sig att det saknas en dator från mordplatsen, en rektor har kanske inte skrivit den bestseller han fått pengar och beundran för, ett självmord är kanske mord.

Väv in en otrogen hustru, en skådespelare med kriminella kontakter, en dryg borgmästare med en kaxig chaufför och en bankrånare och du har en fullspäckad roman med action och spänning från början till slut. Stark, stark trea i betyg och utan tvekan bättre än Utan ett ord, Barclays första bok på svenska.
Linwood Barclay: Morgonen hon försvann (Kabusa Böcker 2011)
(Fear the Worst. 2009)

Tim är bara en vanlig bilförsäljare men det finns förstås inget han inte skulle göra för att få tillbaka sin försvunna dotter. Sydney är 17 år och bor tillfälligtvis hos sin far. Efter ett gräl om dyra solglasögon ger hon sig iväg till jobbet och kommer inte tillbaka. Tim sitter hemma och väntar, sedan ger han sig iväg till dotterns jobb. Där, på hotell Just In Time, säger alla att de aldrig sett eller ens hört talas om någon Sydney…

Wow, vilken chock! Frågorna som dyker upp i huvudet blir såklart otroligt många. Var är Sydney? Varför har hon inte hört av sig? Har hon rymt, kidnappats, mördats? Försöker hon straffa Tim för bråket under morgonen genom att hålla sig borta? Varför har hon ljugit om sitt jobb? Var jobbar hon egentligen? Jobbar hon alls? Tim har uppenbarligen inte den koll han trott sig ha.

Tim måste förstås kontakta sin ex-fru, kanske är Sydney rentav där? men nej, och så polisen naturligtvis. Det är dags att anmäla dottern som saknad. Kontakt med Sydneys vänner har inte gett något resultat.

Veckorna går, Tim söker vidare. Hemsidan han gett en av Sydneys kamrater i uppdrag att skapa resulterar bara i sporadiska brev, alla lika meningslösa när det gäller att få konkret info om Sydney.

Men så en dag, ett mail i datorn. En kvinna på ett härbärge i Seattle, på i princip andra sidan av USA, påstår sig ha sett Sydney. Tim skyndar dit…

Ja, det här är förstås en bok om vilken man inte kan berätta så värst mycket mer om handlingen utan att avslöja för mycket. Visst dyker det upp en del överraskande vändningar och visst är det hela rätt spännande. Inledningen lovar gott, vad sjutton har hänt? Det är lätt att förstå Tims sorg och desperation.

Olyckligtvis stannar det hela vid att vara rätt medelmåttigt. En lovande start blir liksom inte så mycket mer, det hela tuffar på, lättläst, lagom spännande, lagom mystiskt. Naturligtvis, som i alla sådana här böcker med en liknandestory, har alla personer någon form av hemlighet. Vem är att lita på? Vem är falsk och ljuger sig blå?

Jag ger gärna ett solitt medelbetyg men måste säga att slutet gjorde mig lite besviken, och Tims gnälliga käftande med ex-fruns nya man känns bara patetiskt med tanke på att han sen kaxar upp sig mot polisen och underlåter att meddela mord… 396 sidor.