Rune Andréasson: BAMSE-Biblioteket Volym 33. Nummer 1-6 1989
(Egmont Kärnan AB 2009)

Det må låta otroligt men det hela börjar med Skalman som backhoppare och Bamse som uteblir från tävlingarna och fortsätter med Nalle-Maja som tävlar med hästen Russ och gör det bra innan Vicki och Burre hittar på dumheter.

Sedan kommer nummer 2 och det är ett dubbeltjockt 68-sidors nummer helt tillägnat Bamses barn. De har blivit 7 år gamla så i flera repriser tittar vi återigen på när Brummelisa berättar för Bamse att de skall bli föräldrar, vi får vara med när barnen föds, de provar dunder-honung och visar sina olika egenheter. I tidningens enda nya serie blir det ett 20 sidors 7-årskalas där alla är inbjudna.

Sen rullar det på. Bamse och Lille Skutt är med om en förskräcklig flygfärd, Brumma blir vän med gorillan Gigant och ler så snällt att en bankrånare inte vill slåss något mer.

I ett tvådelat äventyr använder Bamse och vännerna Barbarossos kompass för att söka efter dennes försvunna skatt, i ett annat läser vi om Skalman och drakägget. En gång träffade Skalman två drakar som skulle få barn. Han hade dock inte tid att vänta alla de år det skulle dröja innan ägget skulle kläckas så han reste hem. Sedan dess har han inte träffat drakarna och är faktiskt lite nyfiken på att träffa deras barn. Skalman, Bamse och Lille Skutt reser iväg till drakön…

Extra speciellt bra ögonblick i den 33:e volymen blir när Bamse-gänget måste ljuga en tunna full, när Knocke och Smocke skall göra inbrott och får stryk av ett spöke och när gamla farmor kommer ned från Höga Berget för att stoppa ett golfbanebygge. Ja, och så hela det nya äventyret Vem kysser grodan? och reprisen om Krösus tipsrunda.
Rune Andréasson: BAMSE-Biblioteket Volym 34. Nummer 7-12 1989
(Egmont Kärnan AB 2009)

Det börjar med flera äventyr på lantgården. Bamses familj semestrar på en bondgård och bärgar skördar och tar hand om djuren. Sedan kommer en tvådelad saga om Sjörövar-Jenny, Kapten Sabel-Sork, Kapten Buster och de andra sjörövarna. I den får vi faktiskt träffa Skalmans släktingar och det känns stort. Konstigt nog är de inte ett dugg lika Skalman utan mer som vanliga sköldpaddor med stora skal och gåendes på alla fyra. Fast pratar det gör de.

Det blir skolstart för trillingarna Brum, Teddy, Nalle-Maja, föräldramöte och barnteater där Skalman skall hålla alla barnen glada och nöjda. Nina Kanin blir fångad av häxan Klofina Kraxenrot och en resa till Lilliputt blir inte vad Skalman förväntat sig. Lille Skutt har mixtrat med hans uppfinning…

Två rätt trista nya sagor med vintertema bjuder boken på; ett äventyr där Bamse träffar levande snögubbar, den onda is-prinsessan och Kung Bore och ett där Mini-Hopp träffar tomtar och ställer till bus ombord på ett flygplan.

Lyckligtvis är flera av repriserna riktigt bra, de flesta med sporttema. Det spelas tennis, kastas kula, spelas ishockey.

Bäst av allt det nya är sagan om Krösus Sork som öppnar affär och bjuder på saft för att förtrolla kunderna att handla samt Varg-Mästerskapet i boxning som inte skall bli av men som ändå handlar väldigt mycket om just boxning. Sist i boken lite extramaterial i form av några tecknade gamla födelsedagskort samt foton på en ung Rune Andréasson.
Rune Andréasson: BAMSE-Biblioteket Volym 35. Nummer 1-6 1990
(Egmont Kärnan 2010)

Nittiotalets första samling Bamse-tidningar bjuder nästan uteslutande på nytt material, endast någon enstaka repris syns till.

Som alltid i januari- och februarinumren är vi med på vinteräventyr; här blir det skidtävling och snöbollskastning.

Brumma och Mini-Hopp hälsar på hos trollkarlen Pelle-Moj, Bamse tävlar med Billy Boy i hästkapplöpning och Skalman räddar Snömannen.

Trillingarna Brum, Teddy och Nalle-Maja får vara med om en skoldans och en klassutflykt, även om den sistnämnda handlar mer om Burre.

Följetongsäventyren tar Bamse och vännerna till Jambolajernas ö med båt och med Skalmans tidsmaskin till den elake hertig Benito. Tidsmaskinen får dem dessutom att stöta på alla möjliga kända figurer.

Morran glider runt i Bamse-dalen och tvingar av folk pengar. Morran bedriver beskyddarverksamhet och erbjuder ett bättre skydd än vad starke Bamse kan erbjuda!

Katten Jansson blir tagen av kattfångaren och vi får också veta vad som händer om Bamse försöker göra elaka saker när han är dunderladdad! Jaså, se där… det är verkligen lurig honung gamla farmor kokat ihop!
Rune Andréasson: BAMSE-Biblioteket Volym 36. Nummer 7-12 1990
(Egmont Kärnan 2010)

Volymens första bidrag, nummer 7 1990 är Bamse-tidning nummer 200 och den sista som Rune Andréasson skrivit och ritat på egen hand. Den inledande sagan Bamse i Trollskogen är en lång berättelse som också blivit tecknad film.

Framöver blir det en mix av nya manusförfattare och tecknare som skapar Bamse-serier och det märks såväl i illustrationer som i seriernas innehåll. Allt har plötsligt börjat kännas mer varierat och… ja, modernt kanske, mer avancerat. Här dyker det upp osynlighetsdrycker, avancerade hundrobotar och mekaniska fåglar som vaknar till och stjäl saker om nätterna och mycket annat. Det kommer t.ex. äppeltjuvar från rymden…

Krösus Sork vill lura på folk kometsalvan Astrolur och alla handlar förstås, alla utom Skalman. Han kan som alltid inse att den där Krösus bara luras…

Reprisserierna handlar om Bamse som sheriff, om Bamse på is-berget, om Bamse som rider i storm, om dinosaurien Salamander, om Skalmans blixt-valla och mer. Ja, en hel del bidrag är gamla bekanta repriser, men samtidigt är det skoj att se olika nya tecknares bidrag. Även om Bamse alltid är Bamse så visst syns det att det är olika personer som ritat olika äventyr. Det känns lite nytt och fräscht.

På tävlingsfronten blir det lådbilsrace och snöskulpterande och Elaka Vargen som blivit snäll bestämmer sig för att bli elak igen… Överlag en varierad och underhållande samling nya och gamla Bamsesagor.