Rune Andréasson: BAMSE-Biblioteket Volym 29. Nummer 1-6 1987
(Egmont Kärnan AB 2009)

Det bästa man kan säga om den här samlingen är att det bjuds på en del riktigt bra Bamse-äventyr. Tyvärr rör det sig då framförallt om ett dussin repriser från 70-talet, så för mig är mycket bekant och boken lite av en besvikelse, men visst, det är ju fortfarande bra serier!

Det är luriga morotstjuvar hos Lille Skutt, Bamse möter ett fjällmonster, en elak professor som försöker skapa osynlighetsspray, Fiskar-Enok, Knocke och Smocke för första gången och många fler. Skalmans tidsmaskin tar vännerna tillbaka i tiden, man möter Robin Hood och dinosaurier, Gamla Farmor kan inte göra mer Dunder-Honung osv. Det mesta riktigt underhållande sagor, men som sagt, bekanta från förr…

Bland det nya finns flera vinteräventyr. Det blir snögubbe-tävling, skidtävlingar och snöbollskastning. Nalle-Maja och Burre springer på järnvägsrälsen när tåget kommer och så blir det en maskeradparad då tjuvar tänker slå till.

Mest intressant av de nya serierna är resan till Varg-landet. Vargen visar sig ha ärvt något spännande som Bamse och hans kamrater skall hämta hem. Tyvärr får vi inte veta exakt vad det är. Den serien (liksom en gammal repris med Robin Hood) fortsätter i nästa samlingsvolym #30 (nummer 7/87). Sist i boken kommer några sidor med bilder och info om Rune Andreassons tidiga serie Brum.
Rune Andréasson: BAMSE-Biblioteket Volym 30. Nummer 7-12 1987
(Egmont Kärnan AB 2009)

Var det många repriser i förra volymen blir det än fler nu, jag räknar till minst 14 stycken 70-tals-serier som kommer igen och fördelat på 6 Bamse-tidningar blir det 2-3 gamla äventyr på nytt per nummer. Känns lite trist, men visst, yngre läsare har kanske aldrig tagit del av de sagorna…

Det är Bamse som möter Robin Hood (fortsättningsäventyret från förra volymen, Bamse- tidning 6/87), Ola Grävling och en stulen diamant, Bamse och en tågolycka, Bamse och Lurafax, Bamse och skattkistan, Bamse som polis, Bamse och spöket osv. Bamses vänner är också tillbaka i gamla äventyr. Lurvas blir uppäten, Skalman blir rånad, Lille Skutt gästar smugglare-ön och mer därtill.

Några både gamla och nya äventyr fokuserar på Bamses styrka och farmors Dunder-Honung. Bamse blir inte stark längre, farmors hemliga ingredienser skall stjälas…

Annat nytt blir hemligheten med Vargens arvegods, en synnerligen nyttig gåva som Skalman skall försöka lura Krösus Sork att använda! Och det gör han, till omgivningens glädje!

En del av Skalmans fiffiga uppfinningar får vi också se.

Sist i boken kommer gamla svartvita serier med Brum. Någonstans i mitten av volymen kommer en längre repris av äventyret Habibi och elefantjägarna från 1975, en annan av författarens figurer.
Rune Andréasson: BAMSE-Biblioteket Volym 31. Nummer 1-6 1988
(Egmont Kärnan AB 2009)

Serie nummer två i första tidningen är en repris från 1976. ”Sedan blir det ingen repris förrän i sommar-numret”, står det. Wow, bara nya serier i varje nummer här alltså. Andreasson och kollegorna har varit produktiva. Här kommer följetongssagor om äventyr i Apolonien och om Vargens uppväxt. Det är såklart spännande att få läsa mer om Vargen och varför han blev elak och sedan snäll igen.

Bamse fuskar i minigolf, Burre vinner en skidtävling, Lat-Ulf och Slö-Fox vill inte arbeta men vill ha pengar ändå. Mystiska figurer träffar vi också; Mörgel-Gluff och Snuttarna till exempel, och den väldiga pytonormen Omweri.

Teddy är i fokus då han blir översnöad i ett avsnitt och hamnar i sagolandet i ett annat. Flera av Skalmans uppfinningar både orsakar och löser kniviga situationer. Sammantaget är detta en riktigt festlig samling Bamse-äventyr.

Sist i boken kommer en bunt artiklar och bilder som Rune Andréasson skapat för Göteborgs-Posten under 1950- till 1970-tal.
Rune Andréasson: BAMSE-Biblioteket Volym 32. Nummer 7-12 1988
(Egmont Kärnan AB 2009)

Samlingen inleds med tjocka sommarnumret och där kommer ett antal reprisserier, bland annat om och med kängurun Hoppa-Tossa. Krösus Sork lurar folk så Skalman lurar Krösus. Någon annan lurar iväg Bamsefamiljen på en lugn och skön semester som inte blir så lugn och skön.

Vi stiftar bekantskap med de otäcka Sumprumporna och får veta mer om Vargens liv. Nu är vi väl framme vid del 4 i berättelsen om Vargens uppväxt. Smarty bryter sig in i Bamses kassaskåp, det blir ett ballongäventyr på tivoli och Bamse och familjen skall bo på ett spökslott.

Bamsebarnen tar en icke färdigjusterad Skalman-uppfinning och försvinner. Lyckligtvis hittar vi barnen i det efterföljande numret och då är de hos jultomten!

Näv-kross tror han är stark men en dunderladdad Bamse är starkare och så kommer det en ny vargfamilj till trakten. Vargpappan är särdeles dum och elak.

Ett äventyr som fått en del kritik är Skalman och Trollkarlens röda blomma från nummer 10. Här träffar vi magikern ERAGORD och hans flygande tjänare NIFROM och NIOREH. (Läs namnen baklänges!) Här dricker Skalman något okänt och blir glad och lycklig och svävar på rosa moln. Ja, till dess att drycken slutar verka och han får huvudvärk istället. Här handlar det om drogframställning och slaveri och vi blir varse att Skalman lärt sig av misstag han gjort i unga år.

Trots en del repriser håller volym 32 fortsatt hög klass. Här finns en del kluriga och många underhållande serier. Visst var årets första halva lite vassare men innehållet räcker för en fyra i betyg. Boken avslutas (precis som Bamse-Biblioteket #31) med fler gamla Rune A-bilder från Göteborgs-Posten och 50-talet.