Rune Andréasson: BAMSE-Biblioteket Volym 25. Nummer 1-6 1985
(Egmont Kärnan AB 2008)

Den 13:e årgången av Bamse inleds med ett vinteräventyr där Bamse fastnar i skidliften när en iskall snöstorm är i antågande och i en repris från 1973 får Lille Skutt en jättemorot. Krösus Sork överraskar alla genom att vara snäll – och det ångrar han såklart! I ett äventyr som spänner över flera tidningar i den här volymen far Bamse-familjen på safari i Afrika och träffar en massa vilda djur. Det blir ridtävling med Billy Boy och Lille Skutt vill verkligen fråga Nina Kanin en viktig sak, men vågar han?

Som allra hemskast blir Bamses hemresa från Afrika. Då kommer familjen vilse och möter den otäcka Mixtro. Och han låser in alla för att experimentera på dem! Usch. Vargen blir lurad och bestämmer sig för att bli elakare än elakast och som allra festligast är det när Krösus Sork blir rikare än rikast. Allt han rör vid blir till guld! Så underbart härligt. Eller kanske inte.

Somliga äventyr innehåller rejält med humor och eller spänning, men det är klent med färgstarka figurer vid sidan om Mixtro. Reprisserierna tar ganska stor plats och i en lång rad av utmärkta samlingsböcker är detta en av de svagare delarna. Sist kommer några gamla svartvita serier från Rune Andréassons tidiga produktion. Här finns Mick, Trumpo och Kisse Katt. (Hur många serier har han gjort egentligen?)
Rune Andréasson: BAMSE-Biblioteket Volym 26. Nummer 7-12 1985
(Egmont Kärnan AB 2008)

Om förra samlingsvolymen som helhet innehöll ganska få äventyr med medelmåttig spänning är det tyvärr ännu klenare här. Visst är det en hög lägstanivå på kvaliteten men man har ju blivit van vid kanonäventyr. Nu går det hela lite på tomgång och man kan väl konstatera att 1985 var ett ganska svagt Bamseår. I fem av de sex tidningarna finns det repriser och det mest spännande nya är väl att Bamse och Brummelisa tillkännager att familjen skall utökas med ett syskon och att Lille Skutt äntligen slår sig ihop med Nina Kanin.

Vi får också berättelsen om hur Krösus Sork blev så rik och det handlar om inget mindre än ren och skär stöld från sin egen bror. Bamse förhäxas av häxan Mara och Krösus vill att alla skall flytta ifrån sina hem i Bamsedalen. I ett juläventyr delar Bamse ut julklappar med Tomte-Sara och så försvinner Brum, Teddy och Nalle-Maja till undervattenslandet i en av Skalmans uppfinningar.
Rune Andréasson: BAMSE-Biblioteket Volym 27. Nummer 1-6 1986
(Egmont Kärnan AB 2008)

1986 års första Bamseäventyr börjar med att Bamse, Skalman och Lille Skutt ger sig iväg för att söka efter de försvunna Bamse-barnen, Brum, Teddy och Nalle-Maja som försvann i förra årets sista berättelse. Efter mycket hårt arbete där Skalman fullkomligt ignorerat sin mat-och-sovklocka har han lyckats konstruera en maskin som möjliggör tankeöverföring så att de till slut kan få reda på var barnen befinner sig.

Härnäst är det faktiskt dags för utökning i Bamse-familjen och lite senare är det Lille Skutt och Nina Kanin som blir föräldrar.

Den galne flygaren visar sig vara Bamses kusin Texas som behöver hjälp. Det blir ett långt äventyr över tre nummer där det blir stor dramatik i luften, i vattnet och i vilda västern.

Ett riktigt spännande äventyr är det som heter Skalmans farliga pärla där man får veta vad han gjorde innan han träffade Bamse och Lille Skutt. Vi möter den elake Malefax!

Fler monster och mumier lurar i andra sagor. Vargen, Krösus, Sjörövarna, Knocke och Smocke samt Vargkusiner dyker också upp men alla de sistnämnda är främst med i gamla reprisserier från 70-talet.
Rune Andréasson: BAMSE-Biblioteket Volym 28. Nummer 7-12 1986
(Egmont Kärnan AB 2008)

Det börjar dramatiskt värre när Brumma och Mini-Hopp blir kidnappade och sen är det Krösus Sork som skall lura till sig pengar med spådomar. Alla blir förstås lurade, ja, alla utom Skalman naturligtvis.

I äventyret Musik i rymden blir Bamsebarnen bortförda av en rymdvarelse och på planeten Alfa visar sig dunderhonungen fungera på ett oväntat sätt när Bamse, Skalman och Lille Skutt kommer dit för ett räddningsuppdrag.

Krösus stänger in Bamse och vännerna i en gammal gruva men måste såklart gräva fram dem igen när det visar sig finnas guld kvar därnere. Eller är det bara gulmålade stenar?

Det inträffar en otäck cykelolycka i en serie och i en annan berättelse håller en knuff på att få katastrofala följder när Teddy hamnar hos tigern i djurparken.

Det blir ett längre äventyr i landet Silurien där det finns drakar och så gläds alla vargkusiner när all dunderhonung håller på att brinna upp hemma hos gamla farmor.

Årgången avslutas med en bunt serier med jultema; julfest, tomtar, troll och försvunna paket osv.