Rune Andréasson: BAMSE-Biblioteket Volym 21. Nummer 1-6 1983
(Egmont Kärnan AB 2007)

I denna den 21:a volymen samlas de sex första Bamse-tidningarna från 1983. Det här året firar Bamse 10 år och det innebär både nya spännande serier och en hel del repriser. Hela det första numret är bara bekanta serier från förr. Det börjar med den allra första Bamse-serien och sedan består återstoden av numret av gamla favoriter från Bamse-tidningens första år, 1973. Serierna är förstås bra, det är ju gamla goda klassiker vi talar om (Bamse i djungeln, Bamse och den eldsprutande draken, Bamse på foto-safari och några kortare berättelser om Katten Janson och Husmusen). Men för den som följt Bamse genom åren bjuds här inte på något nytt.

Det nya kommer sen i de efterföljande delarna, nr 2-6, där man kan läsa om när Bamse blir en viljelös slav när en elaking bjuder på förgiftade bullar. Vännerna hittar en trolltrumma på Gamla Farmors vind och när man spelar på den kan folk inte låta bli att dansa. Vidare ger Bamse simlektioner, stoppar pandajägare och träffar Grobian-Gruff. I än mer minnesvärda äventyr berättas om när Bamse blir världens argaste björn och när Gamla Farmor märker att hon inte kan laga mer Dunderhonung! Hennes hemliga ingrediens är slut och Bamse kan aldrig mer bli dunderstark. En sådan katastrof! Volym 21 avslutas med att Farmor börjar berätta om Bamses mamma och pappa...

Det är med blandade känslor jag tar till mig den rejäla samlingen repriser i den här boken men de nya serierna är verkligen spännande så Bamse förtjänar fortfarande ett riktigt toppbetyg. Extramaterialet består av en samling sagor av Rune Andréasson och hans syster Ulla samt en intervju med den sistnämnda.
Rune Andréasson: BAMSE-Biblioteket Volym 22. Nummer 7-12 1983
(Egmont Kärnan AB 2007)

Bamse rånar banken, besöker fjärilsdalen och bärgar en sjunken skatt. Bamse och Nicke Bock är med om ett kallt och besvärligt juläventyr. Det ser ut som att alla barn kommer att bli utan julklappar! Bamse och barnen får en besvärlig ponny som bara vill äta godsaker och i en otäck bilkrock har inte vargungarna bilbälten på sig. Ajajaj så dumt!

I reprisserierna skall Bamse boxas mot Knäcke-Benkross och så reser han till Apornas Ö. Vi får också läsa om hur Lille Skutt träffade hunden Lurvas. Bland de nya serierna berättar Gamla Farmor lite mer om Bamses mamma Viktoria och pappa Hebbe. Man kan också läsa berättelsen om hur Bamse träffade Lille Skutt och Skalman för första gången och om när Katten Janson och Husmusen flyttade in hos Farmor. I sista serien står det klart att Farmor har en stor hemlighet, så det är bara att vänta på nästa volym och läsa vidare.
Rune Andréasson: BAMSE-Biblioteket Volym 23. Nummer 1-6 1984
(Egmont Kärnan AB 2007)

Som en röd tråd genom flera av tidningarna går berättelsen om Bamses mamma och pappa. Gamla Farmors hemlighet avslöjas och Bamse, Skalman och Lille Skutt ger sig iväg till Egypten……Det blir en mycket lång resa och när de till slut kommer hem igen står alla husen tomma. Familjemedlemmar och gamla vänner har lämnat sina hus och flyttat därifrån, men vart och varför?

I andra nya äventyr möter Bamse Stor-Morr, Lill-Morr och Murvel-Morr. Sedan väntar Luguber den gräslige med sina svärd! Ojojoj. Lille Skutt får konkurrens om Nina Kanins uppmärksamhet när Karolus Kanin dyker upp och Gamla Farmor visar att hon är en riktig krutgumma! Reprisserierna håller hög klass och de sista sidorna i boken viks åt en längre intervju med Bamsetecknaren Bo Michanek.
Rune Andréasson: BAMSE-Biblioteket Volym 24. Nummer 7-12 1984
(Egmont Kärnan AB 2008)

Dubbeltjocka nummer 7 är ett samlingsnummer med olika Rune Andréasson-serier han skapat mellan åren 1944-84. Tidningens sista serie är en Bamse-repris från 1975 (Bamse i Elefanttemplet) och resten är mer eller mindre korta äventyr av serien Brum, serien Lille Rikard och hans katt, Pellefant, Rulle och Maja, Habibu och annat. En serie är Nalle ritar och berättar och en annan heter Teddy... (Det står klart att Rune A tidigt varit inne på att teckna björnar i alla fall.) I Teddyserien får vi dessutom träffa en tidig version av Skalman. Andra serier såsom Åsnan Kal från Slottsskogen och Nicke Bock från Skansen omnämns helt kort. Detta nummer är förstås lite småkul, men inte håller det Bamse-klass.

Bamse jobbar hårt och Brummelisa som är hemma med barnen har det lugnt och skönt. Tror Bamse, ja. För en dag byter de arbete och Bamse får se hur enkelt det är att vara hemma med tre små barn! Därefter skall barnen börja dagis är det tänkt, men se Gammel-Sork har blivit bestulen på sina pengar så inte kan dagiset hålla öppet. Skalman är med och hittar pengatjuven!

Brummelisa börjar jobba för Krösus Sork och det är inte helt lyckat och på dagis träffar Brum, Teddy och Nalle-Maja den besvärlige, tuffe Burre. Och Burre må vara en stark tuffing, men Nalle-Maja är ingen klen liten tjej man bråkar med... En tur i Skalmans tidsmaskin tar gänget till Vikingatiden och i ett annat äventyr dyker det upp en hungrig och skränig drake... Fullt av spännande nya äventyr och en del gamla godbitar likaså, i denna den 24:e volymen.