Rune Andréasson: BAMSE-Biblioteket Volym 17. Nummer 1-4 1981
(Egmont Kärnan AB 2006)

Bali-äventyret avslutas och Bamse och vännerna får fler vänner och träffar hemska figurer. Trollgumman Teodora kidnappar Lille-Skutt. Lill-Mickel rymmer hemifrån, Lurvas är vakthund och Fix-Pelle misslyckas med att fixa det han tänkt sig. Bamse blir sjuk och därmed världens svagaste björn. Alla elakingar i trakten tar förstås tillfället i akt att begå dumheter. Vargen vill bli medlem i Tuffa Tuffingars Klubb igen och det är inte så lätt att göra elakheter och samtidigt vara vän med Bamse. Monster-Måns skrämmer slag på alla han möter och Bamse är med om en olycka till sjöss och vaknar upp bunden på en ö. Han träffar Mini-nallarna och Jätte-apan och så bjuds det på en reprisserie från 1973 med Sjörövarna.
Rune Andréasson: BAMSE-Biblioteket Volym 18. Nummer 5-8 1981
(Egmont Kärnan AB 2006)

Bamse skall hem från ön med Mini-nallarna och åker vilse. Snart är han fångad på ön där Jätte-nallarna härskar. Krösus Sork påstår att Bamse inte kan hugga ned 100 träd på en dag och Nina Kanin och Brummelisa jobbar som badvakter och träffar besvärliga och såklart jättetuffa Vargkusiner. Skalman är nattvakt, Lille-Skutt är brevbärare och någon okänt gör flera inbrott för att komma över några porslinskatter. Vad är det för speciellt med dem? Det blir flera äventyr på kryssning med alla vännerna. Pingviner skall räddas, Dovre-gubben hållas på gott humör och Troll-tomtarna lugnas. Sedan avslutas samlingen med Bamses och Brummelisas bröllop och det tillkännages att paret väntar barn. Nu händer det grejer i Bamse-serien.
Rune Andréasson: BAMSE-Biblioteket Volym 19. Nummer 1-6 1982
(Egmont Kärnan AB 2007)

Efter många årgångar med bara 10 eller färre Bamsetidningar blir det 1982 hela 12 nummer, varav de 6 första finns i den här samlingen som är en tjock volym. Tyvärr duggar repriserna tätt. Andreasson har jobbat mycket med tecknad Bamse-film den senaste tiden och måste nu återanvända gamla serier för att fylla tidningen. Som tur är är repriserna riktigt bra gamla äventyr, så det får väl vara okej även om jag läst dem förut.

Bland nyheterna handlar det mesta förstås om tillökningen i Bamse-familjen. Brummelisa föder fram barnen Brum, Teddy och Nalle-Maja och nu går det undan. Från att ha varit nyfödda i första tidningen, så kan de snart både tala, gå, läsa och spela bordtennis efter några tidningar. Otroligt förvisso, men vad gör väl det? Det gjuter nytt liv åt serien. Nu finns här busiga ungar, ungar att ta hand om, mata, leka med och skydda mot allt hemskt. Bamse, Skalman och Lille-Skutt reser ut i rymden och finner annorlunda planeter, ungarna vill befria en liten cirkuselefant och sorkarna målar om en häst. Och kors i taket - Skalman väljer för första gången att inte sova när sovklockan ringer, han har viktigare saker för sig. Bamsetidning nummer 3-82 är det 100:e numret.
Rune Andreasson: BAMSE-Biblioteket Volym 20. Nummer 7-12 1982
(Egmont Kärnan AB 2007)

Äventyret med cirkuselefanten avslutas. Krösus Sorks bror Slösus Sork dyker upp. Lille-Skutt finner en skatt och Brum, Teddy och Nalle-Maja går vilse i skogen. Alla vännerna reser till Irland och där försöker småfolket röva bort barnen. Kubbe Varg är motvilligt snäll mot Nalle-Maja och en otäck flottfärd gör Bamse strandsatt ensam på en ö. Skalmans robot Meka-Nicke blir stulen och Krösus Sork hjälper bara andra om han får betalt. Anna-Cillas har än en gång problem med sin leksaksaffär när Krösus vill riva huset. Lille-Skutt finner en mumie i den gamla kvarnen och Bamses barn har sparkåkningstävling mot Vargungarna. Här finns en del repriser, men både gamla och nya serier är av god kvalitet. Meka-Nicke är en super häftig uppfinning som borde få mer utrymme i serien och Slösus Sork kan också få komma tillbaka då och då.