Rune Andréasson: BAMSE-Biblioteket Volym 13. Nummer 1-5 1979
(Egmont Kärnan AB 2005)

Flera av serierna handlar om Billy Boy och hans nya hästfamilj. Bamse träffar tefatsfolket och finner även Gammel-Sorks skatt. Bamse, Skalman och Lille Skutt är med om en hemsk sjöresa och vi får se när Skalman jobbar som nattvakt och Lille Skutt som brevbärare. Jätten Berg-Starke är med och konstiga Rinoslusken är ilsken som få. Bamse följer också de mystiska pilarna och träffar Nalle-Röd, Blå, Gul, Grön, Vit och Svart. Han lurar också Krösus Sork med guldfärgade stenar och kastar vatten på draken Minimal. Och så räddar han livet på Brummelisa. Fullt upp från början till slut. Avslutningsvis finns flera helsidesbilder med Bamse-motiv som tidigare prytt olika ritblock, målarböcker, pussel m.m. Noterbart är också att denna volym bara innehåller 5 Bamse-tidningar och här finns inga Pellefant-serier.
Rune Andréasson: BAMSE-Biblioteket Volym 14. Nummer 6-9 1979
(Egmont Kärnan AB 2005)

Det ser ut som att 1979 var ett klent Bamse-år. Årgången omfattar tydligen bara 9 nummer och samlat här finns bara 4 tidningar. Det gör denna volym ganska tunn. Det börjar med ett äventyr där Bamse-gänget blir lurade av trollkarlen Bulleri-Bång. Senare kommer en stollig ryttare till Bamses trakter. Det visar sig vara Bamses kusin Texas från vilda västern, som far runt till häst och skjuter med sina pistoler. Så följer flera äventyr i Bamse-land och i vilda västern med cowboy-tema. Husmusen och Katten Jansson skjuter också skarpt och Bamse blir sheriff. Vargkusinerna orienterar (inte så bra) och Kloffe Varg rövar bort kaniner. Lille Skutt och Nina Kanin går på bal och vinner en båtresa. De faller överbord och kommer till en ö där något hemskt finns...

Men vad det är får läsaren inte veta för här slutar serien och så far man läsa vidare i nummer 1 1980. Förordet handlar om pedagogik och politik i Bamse-tidningen, om hur Bamse-skaparens åsikter och tankar kommit till uttryck genom serierna eller i text på insändarsidan eller olika faktasidor. Efterordet handlar om olika böcker som man sett Skalman läsa eller ha i sitt bibliotek genom åren och här finns också en sida om felaktigheter och tillägg i Bamse-Biblioteket, Volym 1-14. Världens ende och bäste Pellefant verkar ha försvunnit ur Bamse-tidningen för här är han inte heller med.
Rune Andréasson: BAMSE-Biblioteket Volym 15. Nummer 1-5 1980
(Egmont Kärnan AB 2005)

80-talets första Bamse-årgång inleds med att vi får veta vad det är för ett hemskt monster som finns på ön dit Lille Skutt och Nina Kanin kommit. Sen blir det vintertema i serierna och det blir ett otäckt snöbollskrig mellan Bamse och hans vänner mot Vargkusinerna. Bamse blir skidhoppare, Lille Skutt ger sig ut på tunn is och det spelas en ruskigt tuff ishockeymatch. I några äventyr är Rekord-Ronny med. Han är Lille Skutts odräglige kusin och världsmästare i löpning. Skalmans vän Professor Krympolin har uppfunnit en krympogrej och Krösus Sork är bussig och bygger en bro!

Bamse-gänget reser även till Afrika för att rädda vilda djur från tjuvjägare och hela samlingsvolymen avslutas med att rikemannen Raja Pekuni får syn på Brummelisa och beslutar sig för att gifta sig med henne, mot hennes vilja! Raja Pekuni kidnappar Brummelisa och för henne till landet Petrolien. Vad som händer det får läsaren veta i nummer 6-1980, dvs i Bamse Biblioteket volym 16. I denna bok finns varken extra förord eller efterord, och endast 5 samlade Bamsetidningar. Detta är en ganska tunn volym i Bamse-Biblioteket.
Rune Andréasson: BAMSE-Biblioteket Volym 16. Nummer 6-10 1980
(Egmont Kärnan AB 2006)

Först ut är förstås upplösningen på äventyret där Bamse och vännerna skall rädda den kidnappade Brummelisa från Raja Pekuni. Sedan blir det oväder i Bamseland och många hus blir förstörda. Det kommer att krävas mycket pengar för olika reparationer och Bamse och vännerna tänker vinna dem på hästkapplöpningar. Krösus Sork och hans män sätter käppar i hjulet. Sedan är det Sjörövarna som saknar pengar och Stollen kommer på den utmärkta idén att stjäla från Bamses farmor. Husmusen får besök från storstaden och Kalle Svart-skalle, igelkotten med svart hår, dyker upp och blir mobbad. Här hjälper inte Bamses dunderstyrka, det blir Skalman som får finna en lösning på problemet.

Vi möter Sjörövare-Jenny, världens starkaste elefant och Nalle-Gul, Nalle-Grön och de andra björnarna. I ett par äventyr har Anna-Cilla problem med sin leksaksaffär och sist i samlingen vinner Skalman en resa till Bali. Och när det blir som mest spännande där, är tidningen slut och därmed hela årgången. Många bra Bamse-äventyr och somliga medelmåttiga.