David Baldacci: De oskyldiga (Bokfabriken 2013)
(The Innocent. 2012)

40-årige Will Robie är myndigheternas superhemlige problemlösare, läs: lönnmördare. Han kallas in när USA:s regering har problem som varken polis, militär eller FBI kan lösa. Han dödar i rask takt fem män i Skottland för att direkt flyga vidare till Marocko och där skjuta en saudisk prins.

Sen kommer nästa uppdrag och det visar sig vara ett sådant då Will Robie plötsligt inte har lust att lyda order. Något känns inte rätt, någon måste ha gjort ett misstag. En mamma och hennes lilla barn tänker inte Robie döda, nej aldrig. Knarklangare, vapenhandlare, terrorister, ja där ser Robie inga problem med att göra jobbet, men nu, en mamma med en liten pojke bredvid sig. Något är allvarligt fel.

Robie avbryter jobbet trots rösten som skriker i örats hörsnäcka. Sekunden efter kommer kulorna vinande och uppdraget är ändå avslutat, bara inte av Robie. Han flyr nu själv för livet...

På annat håll har 14-åriga Julie just sett sina föräldrar mördas, bli skjutna i egna bostaden. Även Julie flyr för livet. Hon följer de instruktioner mamman skrivit i ett kort meddelande till henne och hoppar på en buss.

Det råkar vara samma buss som Will Robie befinner sig på, på väg bort från någon som uppenbarligen nu vill döda honom. Robie ser flickan kliva ombord. Efter sig verkar hon ha en man som mycket troligt vill henne illa. Så Will Robie gör en rask insats och oskadliggör mannen. Därefter kliver han och flickan av bussen bara för att sekunden senare se den sprängas med ett 30-tal personer ombord! Jösses, vad var det där? Och var det Will eller flickan som var måltavlan? Båda? Eller någon annan ombord?

Naturligtvis måste lönnmördaren med det stora hjärtat hjälpa den unga flickan. Tillsammans försöker de hålla sig undan somliga personer och samtidigt finna andra. Vem sprängde bussen? Varför? Vem mördade Julies föräldrar? Varför igen? Finns det en förrädare i Robies egna myndighetsled?

Robie talar med sina egna kollegor, börjar samarbeta lite med FBI. En enorm konspiration som hotar rikets säkerhet avslöjas. Skall man lyckas stoppa ett uppenbarligen planerat attentat? Vid sidan om att leta mördare och barnvakta Julie försöker Robie att få till det med den vackra unga tjejen i huset bredvid...

De oskyldiga är 473 rätt lättlästa sidor med paranoia och terrorism i fokus. Allt sker i ett högt tempo och även om detta kanske inte är Baldaccis bästa bok så är det en helt okej start på en ny romanserie. Jag kommer naturligtvis att följa Will Robie i kommande äventyr...
David Baldacci: Attentatet (Bokfabriken 2014)
(The Hit. 2013)

I en fastighet i Washington sitter Doug Jacobs med ett headset vid dataskärmen och övervakar ett planerat attentat långt därifrån. Ja, tusentals kilometer bort, i ett Mellanösternland, är det tänkt att en fiende till USA skall dö.

Då plötsligt, i samma sekund som Jacobs ger dödsordern, är det i själva verket istället han själv som stupar av en kula. Mordet på Jacobs följs av fler och nu står det klart att en av landets bäst tränade mördare för CIA plötsligt vänt sig mot sina egna. Agent Jessica Reel har av någon anledning blivit landets fiende nummer ett.

Man beslutar sig för att sända landets allra bäste lönnmördare efter henne. Will Robie får ett nytt uppdrag och sätter iväg efter sin forna kamrat och konkurrent, numera tydligen dödsfiende! Vem skall döda vem?

Naturligtvis visar det sig snart råda oklarheter om i vilken utsträckning Jessica Reel verkligen är en fiende och förrädare. Kanske är det i själva verket de hon dödat som varit de allra värsta skurkarna?

432 sidor om intriger i maktens korridorer, om rivaliserande myndigheter, storslagna hemligheter och ännu större lögner. Här kan tydligen ingen lita på någon annan. Vem ljuger och vem talar sanning? Lättläst action i högt tempo och Will Robie och Jessica Reel är såklart fullkomligt oövervinnerliga båda två...
David Baldacci: De jagade (Bokfabriken 2014)
(The Target. 2014)

Det hela är förstås superhemligt och tidernas farligaste uppdrag. Precis allt står på spel, typ världens undergång. Endast USA:s president och två ytterligare personer vet vad som är på gång. Man behöver landets allra bästa hemliga agenter; Will Robie och Jessica Reel. De har båda dekorerats med medaljer för sina tjänster för landet men båda har också hamnat lite ute i kylan efter att inte ha lytt givna order; Reel har ju dessutom dödat egna kollegor och chefer...

Nu är de alltså behövda igen, men deras egen chef är inte säker på om han istället vill se dem döda. Nåja, uppdraget kommer säkerligen att leda till deras död ändå, frågan är om de skall dö redan här och nu och ersättas av B-laget eller ta uppdraget och dö senare...

Will Robie och Jessica Reel får genomgå de allra tuffaste av tester och träningar inför sitt uppdrag. Kommer de ens att överleva detta? Är det ens meningen?

Ja, det ser illa ut men nog klarar de sig, vi talar ju om riktiga superagenter här. Olyckligtvis går uppdraget inte som planerat. Den högt uppsatte nordkoreanske generalen som skall hoppa av dör och Nordkoreas ledning beslutar sig för att hämnas på USA.

Plötsligt smyger Nordkoreas bästa lönnmördare runt med sitt team i närheten av den amerikanske presidentens fru och barn.

445 sidor lättsmält machoaction med snudd på omänskliga huvudpersoner.
David Baldacci: Den skyldige (Bokfabriken 2015)
(The Guilty. 2015)

USA:s problemlösare nummer 1, den sympatiske lönnmördaren med både hjärta och hjärna, Will Robie befinner sig i främmande land och skall verkställa en ny order, men råkar döda en oskyldig. I samband med det följande uppdraget vågar han inte ens avlossa skottet. Plötsligt ser han syner...

Det är väl inte så att karriären nu är över men Robie behöver ledigt. Det blir ledigt så till vida att han reser tillbaka hem, till lilla Cantrell i Mississippi där han en gång växte upp, en håla han undvikit att besöka de senaste 20 åren. Nu sitter visst hans far i fängelse där, anklagad för mord!

Will Robie har mest dystra minnen av Cantrell. Där finns alltså pappan han avskytt som pesten och inte träffat på mycket länge och han minns med saknad och smärta sin stora ungdomskärlek Laura som till slut inte ville rymma med honom. Nu skall Robie försöka få pappan frikänd för inte sjutton kan han vara en mördare. Eller? Hjälp vill han i alla fall inte ha...

Detta blir ändå kanske Robies tuffaste uppdrag hittills. Det utan tvekan farligaste, hur som helst, för i Cantrell dväljs stora hemligheter och mycket farliga personer. Den skyldige blir den berättelse i serien som skiljer sig mest från de övriga men är ändå, eller kanske tack vare det, en av de mest spännande. Full fart från början, men visst börjar man nu se slutet på Baldaccis Will Robie-serie. För nån berättelse till måste det väl ändå bli? Inte kan väl allt sluta så här? 462 sidor.
David Baldacci: Slutspel (Bokfabriken 2018)
(End Game. 2017)

Will Robie reser till London för att skydda världen från en smutsig koboltbomb, Jessica Reel upplever kanske sin karriärs tuffaste och hemskaste utmaning i Irak.

Väl hemma i USA igen måste de båda superagenterna ta sig an uppgiften att finna Robies chef, mannen som går under kodnamnet Blå. Denne har mystiskt försvunnit i sina gamla hemtrakter, den lilla staden Grant i Colorado.

Här finns såklart gott om folk med hemligheter och det lilla sheriffkontorets två anställda kämpar hårt med det alltmer tilltagande våldet. Här mitt ute ingenstans finns Doktor King och hans apostlar och därtill skinnskallegänget ledda av nazisten Dolph. Växande sammanslutningar man helst håller sig borta ifrån... Och vad betyder det att knarkaren Clément påstår sig ha sett personer fängslade och försedda med huvor i en gammal skåpbil?

Ja, Robie och Reel hamnar återigen mitt i hetluften och sätter sina liv på spel för att rädda en gammal man. Rejält erfarna och ärrade och möjligen dessutom kära i varandra närmar sig paret möjligen slutet på sina karriärer. Men inte kan väl Baldacci sätta punkt för sina populära romanfigurer här med Slutspel?

447 lättlästa sidor som påminner en del om några av Baldaccis egna tidigare romaner. Ja, detta känns lite som Kamelklubbens äventyr i De rättfärdiga och lite som Robie-seriens föregående alster; Den skyldige. Men vad gör väl det, de var ju också spännande historier.