David Baldacci: Dagen noll (Bra Böcker 2013)
(Zero Day. 2011)

Brevbärare Reed skall leverera ett paket och upptäcker en mördad familj. Då ett av offren har en koppling till militärens underrättelsetjänst kallas krigshjälten John Puller in, han är specialagent, utredare i arméns kriminalpolis.

Han har knappt kommit till platsen och fått börja samarbeta med lokalpolisen, framförallt den unga tjejen Sam Cole, innan man upptäcker fler döda kroppar. Det hela är ett klurigt mysterium, vad sjutton är på gång i den annars så lugna trakten, den lilla gruvstaden?

Plötsligt står Puller och Cole upp till halsen med diverse problem. Man har utöver de initiala morden också en dödad polisman, ett nyfunnet knarklabb och mer att hantera. Inte bara en utan flera bomber är nära att få dem att stryka med under utredningen.

Kanske handlar somligt om MC-gänget och knarklangning. Kanske rör det sig om rikedomar under mark, viktiga och värdefulla områden för det lokala kolföretaget, som förresten sprider en hel del ohälsosamma partiklar i samband med sina sprängningar och möjligen gör folk sjuka. Eventuellt är det högt uppsatta militärer, eller poliser eller företagsledare som fifflar och ljuger för mer makt, mer pengar... Möjligen är terrorister ute efter att spränga traktens naturgasledning. Tja, den här berättelsen på 432 sidor kanske handlar om allt detta och mer. Den verkliga orsaken till allt detta är hur som helst långt mycket värre och hemskare än någon kunnat ana.

Den första boken om specialagent John Puller är väl okej men inte så mycket bättre än så. Som bäst i början och i slutet. Baldacci har sin stil, sin framgångsrika formel för agentromaner när det gäller intriger i maktens korridorer, skickliga och välutbildade ensamvargar som tvingas slåss mot en okänd fiende och ställs inför den ena kniviga situationen efter den andra (och naturligtvis lyckas överleva och vinna, även om priset kanske blir högt).

Med det sagt är detta såklart inledningen på en serie böcker om specialagent Puller och även om detta inte är det bästa jag läst vill man såklart veta mer om och läsa mer om John Puller.
David Baldacci: De bortglömda (Bokfabriken 2016)
(The Forgotten. 2012)

Agent John Puller är ledig från sitt jobb som utredare för armén efter händelserna i föregående bok. När Puller får veta att hans faster önskat hans hjälp reser han till solen och värmen i Florida för att hjälpa henne med något okänt. Fastern har skrivit om att hemska saker pågår, att folk inte är de man tror... Allt är mycket mystiskt minst sagt.

Och tragiskt visar det sig. När Puller dyker upp i staden Paradise får han veta att fastern är död, hon har hittats drunknad i en liten damm på sin tomt. Men kvinnan var gammal, dödsfallet är klassat som en olycka. Puller tänker inte lämna trakten innan han vet att det är sanningen!

Har någon mördat henne skall vederbörande få betala stort! Dessutom måste han såklart ta reda på exakt vad det är fastern menat med sitt brev och rop på hjälp!

John Puller kommer på kant med somliga lokalpoliser, blir vän med någon annan. Och så verkar där finnas en hel radda riktiga fiender som gärna såg att han gav sig av bums, för naturligtvis försiggår riktigt otäcka saker i semesterparadiset!

Folk dör som flugor, andra försvinner. Paradise är visst centralort för en slavhandlarliga!

Den andra boken om John Puller är rejält mycket mer spännande än den första. Den här serien kan kanske också vara värd att följa. Ja, gillar man en Baldaccibok så gillar man flera, de är ju trots allt rätt lika. 463 sidor.
David Baldacci: Landsförrädaren (Bokfabriken 2017)
(The Escape. 2014)

Fängelset skall visst vara rymningssäkert men det visar sig naturligtvis vara helt fel. Elförsörjningen som inte skall kunna slås ut saboteras och mördare kommer in i lokalerna. Ut lyckas någon komma också, den för förräderi livstidsdömde majoren Robert Puller...

Hans spelmissbruk skall helt enkelt ha drivit den framgångsrike och geniförklarade mannen till samröre med främmande makt. Nu har han tillbringat två år bakom lås och bom, två år som anklagad och ditsatt på naturligtvis falska bevis och vittnesmål. Nu plötsligt och mycket oväntat är han fri att söka sanningen, söka rätt på de skyldiga, skipa rättvisa och åter bli en fri man.

Överraskande nog blir det Roberts bror, John Puller, som från militärens sida blir satt att utreda rymningen. John tror kanske inte heller att den älskade brodern är skyldig, så på sitt håll söker han också ledtrådar till gåtans lösning. Självklart sker mycket otäckt i skuggorna, en hemsk konspiration pågår och ett attentat utan skådat like på amerikansk mark närmar sig.

Den tredje boken om John Puller är en spännande historia på 511 sidor. Fältagenter och deras chefer från en mängd verksamheter med olika akronymer susar förbi. Inte lätt att veta vem som är vän och vem som är fiende...
David Baldacci: Ingenmansland (Bokfabriken 2018)
(No Man’s Land. 2016)

John Pullers far kämpar mot demens och mannen anklagas plötsligt för att ha mördat sin hustru, John Puller Juniors egen mor, som varit spårlöst försvunnen i mer än tre decennier.

Den anklagade legendariske generalen kan givetvis inte försvara sig själv och den amerikanska armén skall utreda fallet i den mån det går att få fram några detaljer från förr.

John Puller Junior tänker såklart på sitt håll också engagera sig i saken, trots en mängd varningar. Kosta vad det kosta vill, men John Puller tänker ta reda på sanningen.

Det borde han såklart ha gjort tidigare men aldrig förr har någon riktat misstankar mot hans egen far. Vad sjutton står på egentligen?

På annat håll släpps mördaren Paul Rogers fri efter tio år i fängelse. Bara minuter senare har han två nya liv på sitt samvete. Eller samvete förresten, ett sådant verkar Rogers sakna helt.

Den som ger sig på honom får bittert ångra sig. Snart kommer såklart John Puller Juniors och Paul Rogers vägar att mötas...

Ingenmansland är en spännande berättelse i John Puller-serien, en trevlig lättläst bekantskap som varar 446 sidor.