Robin Baker: Spermakriget (Forum 1997)
(Sperm wars. 1996)

Robin Baker är amerikansk evolutionsbiolog och har i tio år forskat kring spermier och sexuellt beteende. Här har han satt samman ca 40 scener, små erotiska berättelser, som inleder varsitt kapitel där han diskuterar och delvis förklarar varför människan gör som han/hon gör i sexuella situationer och vad som blir eller kan bli följden av detta.

Grundtanken i hela resonemanget är att människan är programmerad till vilja nå reproduktiv framgång, få avkomma och en så stark sådan som möjligt. Och kanske rentav så många barn som möjligt? Eller kanske hellre ett starkt barn med "rätt" anlag än två, tre, fyra barn med "dåliga" gener? Köper du påståendet att män skräddarsyr varje sats med spermier så att den passar som bäst för att göra rätt kvinna med barn eller för att rentav minska sannolikheten för befruktning vid oskyddat samlag? Att kvinnor lättare blir gravida när de är otrogna? Att 99% av mäns spermier har till uppgift att ta död på andra mäns spermier? Att 10% av alla barn har en annan far än de tror? Ja det avslöjas en del spännande fakta här, det måste jag säga. Sen är jag förvisso inte rätt person för att vara säker på att allt faktiskt är sant, men det verkar nog så vetenskapligt undersökt.

Ägg-och spermieproduktion, menstruationscyklar, krig mellan olika typer av spermier etc. allt detta gås igenom och bitvis är det mycket tung läsning. Egentligen kan jag inte rekommendera sträckläsning för det är ganska långa kapitel med mycket text och såå spännande är den inte, men annars kommer du aldrig igenom den. Men det är ju inte direkt någon uppslagsbok heller. Du får leta länge efter ett separat stycke text. Bäst är de inledande sexscenerna. Har du ett genuint intresse av att analysera sexuellt beteende, läs.