Desmond Bagley: Guldkölen (Albert Bonniers Förlag 1966)
(The Golden Keel. 1963)

Efter andra världskriget lämnar Peter Halloran England och bosätter sig i Sydafrika. Där lägger han mycket tid på att bygga båtar och gör sig till slut ett namn som skicklig hantverkare. Då dör hans kvinna och tillvaron känns meningslös.

Senare, en kväll på puben, börjar en full främling snacka om en enorm skatt som bara väntar på att tas om hand och Halloran blir smått nyfiken. Det visar sig vara så att Mussolinis personliga skatter, miljoner i valuta och juveler samt hela fyra ton guld, flyttats av nazister i samband med de allierades landstigning i Italien för så länge sedan och försvunnit... Främlingen på puben säger sig veta var den saknade skatten finns. Han och några andra var faktiskt med på den tiden och gömde den. Problemet var snarast hur den skulle smugglas ut ur landet...

Peter Halloran kommer upp med en snillrik plan för att komma över förmögenheten. Kan nu bara Halloran, främlingen och fler som värvas till uppdraget börja samarbeta är de snart mångmiljonärer... Bagley får till en riktig äventyrsroman. Stormande hav och oärliga människor, pirater, smugglare, vänner och banditer samsas på 276 sidor.