Federico Axat: En sista utväg (Massolit 2017)
(La última salida. 2016)

Argentinarens bok är full av citat med diverse lovord, på fram- och baksidan, på skyddsomslagets flikar. Detta är visst en av 2016 års bästa thrillers, den smartaste spänningsromanen, en laddad tempofylld läsupplevelse. Surrealistisk, kuslig, med otrolig intrig, får andra thrillers att blekna och mer på samma tema. Med det sagt uppmanar jag dig att ta allt detta med en stor nypa salt. Jag kan faktiskt inte hålla med om något av ovanstående, tvärtom är detta en fet besvikelse, en förvisso inledningsvis spännande historia som snabbt mest blir konstig och tappar tempo, innan allt skall knytas ihop och få sin förklaring i slutet. Betygstvåan är riktigt nära, men jag är snäll och friar, bjuder istället på en riktigt svag trea. Det hela funkar förvisso, men är det bra? Nja, mest mystiskt, konstigt till stora delar som sagt och sen slutar jag snabbt att bry mig. Men ett originellt upplägg är det väl om inte annat.

Ted McKay har diagnosticerats med en hjärntumör och beslutat sig för att ända sitt liv, skjuta sig med en kula i skallen. Där står han redo att trycka av när det ringer på dörren. Främlingen som dyker upp vet överraskande nog en hel del om Ted och ger honom istället ett erbjudande han väljer att nappa på.

Som alternativ till att begå självmord skall han istället mörda några andra onda figurer. Därefter kommer han själv att hamna på en dödslista där någon sedan mördar honom! På så sätt blir det kanske lite lättare för familjen, frun och döttrarna, att gå vidare. Ted har då liksom inte valt den fega vägen och tagit livet av sig, han har ju blivit ett oväntat mordoffer...

Ja, det låter kanske bra, dö skall han ju ändå. Så Ted mördar men något känns ändå fel. Då beslutar sig hans terapeut för att lägga in honom på psyket...

Jaha. Så mycket mer kan tyvärr inte berättas utan att somliga av berättelsens överraskningar avslöjas. Låter ovanstående spännande får du helt enkelt läsa vidare själv. Det är egentligen inget jag kan rekommendera. 395 sidor är detta, du kan hitta ännu bättre berättelser, lika långa eller kortare på annat håll.