Steve Englehart & Sal Buscema: Avengers/Defenders War (Marvel. 2007)
Efter en 2-sidors inledning av manusförfattaren Englehart börjar serieäventyren tecknade av Sal Buscema och Bob Brown. Samlat här finns material från de tidigare utgivna tidningarna Avengers #115-118 samt Defenders #8-11.

Härskaren i den Mörka Dimensionen, Dormammu, intrigerar tillsammans med midgårdsguden Loki för att komma över The Evil Eye, ett magiskt föremål som kan hjälpa dem till världsherravälde. Superhjältegruppen Defenders, ledda av magikern Dr Strange, är ute efter samma föremål då Strange insett att endast The Evil Eye har kraft nog att väcka liv i deras förstenade vän Black Knight. Jakten kan börja…

Olyckligtvis har guden Loki lurat i sin bror, guden Thor, stark kämpe i annan superhjältegrupp, nämligen Avengers, att Defenders är skurkar ute efter The Evil Eye för egen vinning. Som den rättrådige Avengersmedlem Thor är får han hela gruppen att enas i sin kamp för att stäcka Defenders planer. Föga anar Thor att Defenders är de goda, och att Avengers agerande bara hjälper det ondas krafter… Då The Evil Eye är sammansatt av flera olika delar sprider sig Defenders medlemmar över Jorden i sitt sökande. Avengers gör detsamma och det kommer till tuffa strider runtom i världen.

Den här samlingens olika delar, kapitel, ja tidningar, handlar om dessa superhjältars olika strider där Silver Surfer tar sig an Vision & Scarlet Witch och den forna Avengersmedlemmen Hawkeye slåss mot Iron Man. Vidare är det Dr. Strange som möter Black Panther & Mantis, Valkyrie tar sig an Swordsman in en riktig svärdsvingarbatalj och i ett tungviktsmöte är det Submariner som fightas mot Captain America. Det är när den allra största kampen står mellan Hulk och Thor som någon börjar förstå att någon i kulisserna luras…

132 sidor färgglada serieäventyr med omslagsbilder från originaltidningarna. Berättelsen är festlig och spännande men tappar något mot slutet då det kommer till tidsresor, magiska lermonster och väl mycket trolleritricks. Buscema är en bättre tecknare än Brown även om de ritar superhjältar hyggligt lika. Kul att se tuffa superhjältar i strider man mot man.