Tomas Arvidsson: Huset med de gamla damerna (Trevi 1986)
Läkaren Johannes Bark från Karlstad måste ta semester men kan inte tänka sig att vara ledig. Han funderar på ett tillfälligt arbete som antingen anestesiolog i Saudi-Arabien, som fastedoktor på ett hälsohem i Dalarna eller som läkare på Kung Gustavs vilohem på Öland. Han väljer det sistnämnda och får många gånger om tillfälle att ångra sig bittert.

På Kung Gustav V:s vilohem utanför Borgholm finns ett antal vilobehövande kvinnor över femtio år, ja faktum är att de alla utom föreståndaren är över de 60. Någon anser sig vara synsk, någon tror inte att Johannes är en riktig läkare, flera av dem är synnerligen bestämda, sura, ja rentav elaka. Att komma som ny tillfällig läkare blir inte lätt och det är inte långt ifrån att den gode Johannes önskar livet ur flera av tanterna.

När så Johannes lär känna dem alla är tanterna var och en fast övertygade om att någon bland gästerna eller personalen är en mördare, för visst var det så att gamla Sara faktiskt blev mördad på vilohemmet förra sommaren…? Denne galning kommer säkerligen att försöka igen och mycket riktigt, snart blir en av tanterna mycket sjuk, möjligen förgiftad…

Till en början skrattar Johannes bort de gamla tanternas galna teorier om en mördare ibland dem, och hittar flera mer troliga förklaringar till det skedda, men snart så är han faktiskt själv inne på samma spår. Frågan är bara vem som i så fall skulle vara den skyldige och om han själv går säker…

Arvidssons böcker är lättsamma, lättlästa och bjuder på en lagom dos humor, så även denna. Har det främst handlat om ekonomisk brottslighet i föregående romaner är detta mer att betrakta som en riktig mordgåta och en måttligt stillsam jakt på en okänd mördare, lite Agatha Christie-light om man säger så. Det hela är lite småkul, småspännande och ovisst in i det sista. 177 sidor och medelbetyg.
Tomas Arvidsson: Trippelstöten (Bra Böcker 1991)
Varför minns jag det här som en väldigt rolig bok? Nu vid en omläsning, flera år sen sist, har jag istället uppfattningen att det faktiskt är den minst roliga romanen om brott av Arvidson jag läst så här långt. Trots få sidor (bara 187 stycken) dröjer det innan brottet, nåja brotten, tar fart. Det hela känns bitvis ganska segt, lite oinspirerat. Trean i betyg är en svag en…

Det börjar med en tripp till Spanien där rektor Algot Bergman och studierektor Bertilsson träffar en gammal lärarkollega. Så avslöjas det att rektor Bergman har storstilade planer på ett brott som bara inte kan misslyckas och som kommer att ge herrarna många sköna stålar. Rektorn säger att Bertilsson han kan väl inte ha det för fett, pengar behövs väl alltid. Tja, vad skall han säga? Han ställer upp och rektorns plan kan sättas i verket.

Det hela handlar om ekonomiskt lurendrejeri. De skall starta ett bolag som hjälper andra bolag med fakturor och så skall man snuva stora företag på konferenspengarna. Ja, det blir Big Business. Många sköna hundralappar betalas per kuvert för konferensgäster på olika hotell och kursgårdar och snart skall dessa pengar in på våra huvudpersoners nya konto. Det trillar förvisso in lite pengar och allt ser lovande ut, men säg den glädje som varar… Även den mest perfekta stöt kan uppenbarligen gå fel…
Tomas Arvidsson: För gammal vänskaps skull (Bra Böcker 1996)
Studierektor Bertilsson är numera rektor då den tidigare rektorn Al Bergman tagit livet av sig. Fast död är han inte, han lever ett gott liv på den allra minsta Kanarieön. Där i sin bostad har han en äkta skulptur av Giancomo, värd säkert 10 miljoner, stulen från ett danskt museum.

Olyckligtvis kan han inte sälja skulpturen, det är ju ingen som vet att han har äkta vara. Al Bergman vill nu att studierektorn beger sig till Danmark för att där på museet välta omkull den utställda falska kopian, allt för att avslöja att det riktiga konstverket saknas. Sagt och gjort, Bertilsson utför sitt uppdrag.

Men det är såklart bara det första i en rad av nya projekt han tvingas in i av sin gamle vän. Bergman behöver mer pengar innan skulpturen är såld. Gamla undangömda buntar med pengar måste hämtas både här och där i Kalmar, pengar som den dödförklarade före detta rektorn såklart inte kan gräva fram själv.

Snart är Bertilsson igång med att snoka fram stöldgods i parken och på slottet och saker och ting går plötsligt inte helt enligt planerna. Lättläst och lite småskojigt spännande. 251 sidor.
Tomas Arvidsson: Studierektorns byte (Bra Böcker 2001)
Studierektor Bertilsson är egentligen rektor på sin skola och en rätt omtyckt sådan. Han har miljoner undanstoppade efter flera lyckade stötar, bankrån, konststölder osv. men lever ett mycket vanligt familjeliv. Tillsammans med hustrun Elisabet har de skaffat en större bostad, köpt en fastighet där andra hyresgäster finns.

Nu är det nyår i Kalmar och det vill sig inte bättre än att såväl Bertilssons som grannfamiljen Berg får påhälsning av tjuvar. Det är Svenne och Kenneth som gör inbrott och snor de pengar som de på goda grunder misstänkt skulle finnas i huset. Svenne och hans kollega har nämligen varit i säkerhetsbranschen och installerat både kassaskåp och larm hos Bertilsson och Berg. Och har man larm och kassaskåp måste det ju finnas något värt att stjäla, eller hur?

Sagt och gjort, Svenne och Kenneth bryter sig in och kommer undan med miljoner. Såväl Axel Berg som Jan Bertilsson har haft rejäla belopp undangömda. Nu kan de inte larma polisen. De där stulna pengarna var ju liksom stulna ifrån första början…

Axel och Jan börjar fundera på hämnd. De där inbrottstjuvarna måste det väl ändå gå att fånga in och ställa mot väggen? Pengarna måste tillbaka!

Samtidigt fortsätter Svenne och Kenneth sin resa längs brottets bana och rånar Bankomater, stjäl konstverk och mer. I hasorna på tjuvarna finns en ung kvinnlig polis som anar att allt inte står rätt till… Hon undrar förresten om inte den där Bertilsson är en skurk han med. Men hur skall hon få bevis? 259 småskojiga sidor.
Tomas Arvidsson: Studierektorns sista stöt (Bra Böcker 2004)
Studierektor Jan Bertilsson är faktiskt rektor, men vill helst inte se sig som en sådan. Studierektor känns mer rätt, passande, lagom. Pengar från gamla brott finns undangömda, på det hela taget har han ett rätt behagligt liv.

Och då försöker någon döda honom! Bertilsson sover gott i sommarstugan på Öland när han hostande vaknar av att bostaden är rökfylld. Han överlever den attacken men någon okänd har ont i sinnet. Vid ett senare tillfälle sätts huset i brand igen och nu brinner det ned.

På annat håll håller Svenne Mattson på med en stöt mot Handelsbanken. Sjutton kronor skall han stjäla, inte mer. Och vem bryr sig om ett sådant litet belopp. Ingen, räknar han med och tänker upprepa stölden på en miljon olika konton… Det blir pengar det.

Och de behöver gömmas på olika konton utomlands och sedan tas om hand. Svenne måste ha hjälp av studierektor Bertilsson. Tillsammans skall de få sina bankkonton att växa, självklart utan att fångas av lagens långa arm.

304 sidor, lagom lättläst men där det mest intressanta, spännande och roliga är Svenne Mattsons Handelsbanken-stöt, inte Bertilssons tillvaro. Kanske är detta en mycket lämplig tidpunkt att låta det här bli just studierektorns sista stöt för att istället låta Mattsson komma i fokus som huvudperson i kommande böcker… Avslutningen på boken är väl sådär… Ja, detta får en tvåa i betyg.