Tomas Arvidsson: Enkelstöten (Bra Böcker 1976)
Studierektor Jan Bertilsson från Kalmar träffar sin gode vän doktor Gunnar Stensson i Göteborg. Den gode doktorn har storslagna planer på en riktig stöt, ett bankrån som bara inte kan misslyckas. Doktorn och studierektorn är ju inga dumskallar. Om de bara planerar noga för alla eventualiteter så kan väl inget gå fel? Och vem skulle ens komma på tanken att misstänka två skötsamma knegare på uppsatta positioner i samhället?
Studierektorn låter sig övertalas. Planen låter bra och nog är det så att han skulle behöva ett tillskott i kassan. Huset behöver renoveras, lånen amorteras, barnen kostar en rejäl slant och visst vore det kul att kunna unna sig något litet extra. Jan och Gunnar finslipar planerna på vad de är säkra på skall bli Sjuttiotalets Stöt och så rånar de Handelsbanken vid Karlaplan i Stockholm på en rejäl slant. Ett polispådrag utan dess like startar. Skall vännerna infångas? Kan de båda hålla tyst och vad skall de i så fall göra med pengarna? Läs och få svaren. Arvidsson bjuder på ett roligt förord och därpå följande 285 festliga sidor. Allt är så där lagom smågulligt, spännande och underhållande att följa. Hur skall det här gå egentligen?
Tomas Arvidsson: Dubbelstöten (Trevi 1976)
Studierektor Bertilsson lyser med sin frånvaro men doktor Gunnar Stensson från boken Enkelstöten är tillbaka med nya storslagna planer.
Efter Enkelstöten tog han sin del av bytet och stack till Schweiz. Där har han en tid arbetat på en läkarmottagning men tillvaron upplever han som rätt trist och dessutom är pengarna på upphällningen. Nej, han skall ta med sig sin 15 år yngre hustru Violet och flytta hem till gamla kära Sverige igen. Och inte nog med det, de skall genomföra Dubbelstöten! Och det är att göra det fullkomligt otänkbara.
De tänker stjäla inte bara ett utan två hela Nobelpris. En miljon tvåhundrasextiotusen skattefria kronor skall de lägga vantarna på. Sagt och gjort, de lurar till sig pengarna men nu gäller det att klara sig undan också. Arvidsson fortsätter skriva lättläst och festligt. Det är lite tokroligt mest hela tiden. Vem lurar egentligen vem och hur skall det hela egentligen sluta. Läs dessa 232 sidor och få svaret.
Tomas Arvidsson: Bakstöten (Trevi 1977)
De är båda änkor, grannar och goda vänner. Violet är 35, blond och snygg. Elin, 62 år, är en pensionerad lärarinna. Vem skulle väl ens komma på tanken att misstänka dem för tidernas storrån, tänker de och sitter hemma och smider den ena fantasifulla planen efter den andra.
Nu när deras respektive makar lämnat dem finns det onekligen färre slantar att tillgå i hushållet och ja, saken är den att lite pengar inte skulle sitta helt fel.
Nu håller de som bäst på och förbereder och repeterar Bakstöten. Kvinnorna har planerat att råna en värdetransportbil på dryga miljonen kronor och de räknar som sagt med att komma undan lagens långa arm. Ja, vem skulle väl komma på tanken att de båda skulle kunna vara skyldiga???
Med Bakstöten fortsätter Arvidsson sin serie lättlästa kriminalromaner om vanliga svenskar som begår en lyckad stöt och får lite extra guldkant på tillvaron. Ja, eller kanske inte….
Rätt skoj är det mest hela tiden på 180 sidor.
Tomas Arvidsson: Tröskeln (Trevi 1979)
Eric Gravenfors är en illa omtyckt man men när han bjuder in till 60-års kalas dyker grannarna ändå upp. Vad skall man annars göra en kväll i det lilla halländska samhället Strandheda och dessutom kommer det väl att bjudas på gratis mat och dryck? Den måttligt uppsluppna stämningen kommer genast av sig när Gravenfors tillkännager att alla grannarna måste skaffa sig nya boenden. Tomtmarken de arrenderar av honom behövs till annat. Husen skall rivas...
Var Eric impopulär tidigare är det inget emot vad han nu blir. Omedelbart börjar grannarna oberoende av varandra planera för Gravenfors snara frånfälle och den ena fantasifulla mordplanen efter den andra börjar sättas igång.
På 190 sidor får Arvidsson till en mycket lättläst bagatell till kriminalroman, en liten Agatha Christie-story i light-version om man säger så. Lite småskoj är det och lite, lite spännande också men som helhet inte lika underhållande som hans tidigare alster. Trean i betyg får vara en svag en…..
Tomas Arvidsson: Utanförskapet (Trevi 1981)
Skötsamme studierektor Jan Bertilsson i Kalmar lever sitt lite gråa liv som vanligt trots att han har en smärre förmögenhet i kontanter i källaren. Vad ingen känner till är att Bertilsson för en tid sedan faktiskt rånat en bank och kommit undan med det! Nu kan han ibland och med mycket måtta unna sig och familjen en viss guldkant på tillvaron.
Nu vill det sig tyvärr inte bättre än att en neslig otur drabbar honom och han tvingas se sina undangömda slantar bli kort sagt inget mer än konfetti. Vad skall han nu ta sig till? Det kändes ju så tryggt och skönt att veta att man hade de där pengarna, för oförutsedda utgifter, för barnen, för avbetalningar och husrenoveringar, för ja, den där guldkanten i vardagen då och då. Studierektorn bara måste komma över nya slantar på något sätt. Men hur?
På annat håll lever studierektorns bror, Bo Bertilsson, som poet. En gång i tiden en hyllad sådan med goda inkomster, numera lite grann ute i kylan med refuseringar och klent med pengar. De båda bröderna Bertilsson slår sig ihop och iscensätter sin kupp.
Poet Bo Bertilsson med en väl tilltagen livförsäkring skall falla överbord från Englandsfärjan och drunkna. Pengarna skall (till en början) tillfalla studierektorn. Poeten skall sedan under nytt namn återuppstå i Spanien är det tänkt.
Det behövs väl inte sägas att allt inte går riktigt enligt plan?
Lättläst, lagom charmigt, klurigt, underhållande. 216 sidor.