Sir Arthur Conan Doyle: En studie i rött (AWE/Gebers 1987)
(A Study in Scarlet. 1887)

Den första boken om mästerdetektiven Sherlock Holmes är trevlig läsning som ger mersmak. Sällan eller aldrig har det väl funnits en så fantastisk problemlösare som Holmes. Agatha Christies figurer Miss Marple och Hercule Poirot får ursäkta, men jag håller Holmes som en klurigare person även om likheterna är många. I denna klassiker träffas dr John Watson och Sherlock Holmes för första gången och det blir ett mycket speciellt möte. Watson är tillbaka i London och skall vila upp sig efter att ha blivit krigsskadad i Indien. Holmes letar efter en person som han kan dela bostad med. Han har funnit en tjusig bostad på 221 B Baker Street men den är för stor och dyr för honom ensam. Dr John Watson slår till och det är inledningen på en lång vänskap där Watson sedan många gånger om kommer att få bevis på Holmes' skarpsinne.

Sherlock Holmes roar sig med att lösa problem åt såväl polisen som privatpersoner. Han besitter fantastiska kunskaper om de mest skilda saker, samtidigt som han är skrämmande okunnig om annat. Här berättar dr Watson om deras första möte och deras första fall tillsammans. Det handlar om en man som påträffats död i ett ödehus och där ordet Rache är skrivet i blod på väggen. Poliserna Lestrade och Gregson tävlar om att lösa mysteriet och de har såklart inga ledtrådar. Men skam den som ger sig. Med idogt arbete går utredningen framåt, om än i helt fel riktning. Den som naturligtvis har hela bilden klar för sig och löser mysteriet är förstås ingen annan än självaste Holmes. Kaxig och överlägsen må han vara, men det kan han ju kosta på sig, han har ju ändå alltid rätt!

En lättläst klassiker som denna borde självklart ha högsta betyg för det är inte alls dumt det här. Spännande och rolig läsning bjuds det på. Tyvärr gäller det främst de första 81 sidorna och då har Holmes redan presenterat lösningen! Hit fram är det högsta betyg som gäller. Sedan kommer del två och vi får följa skurken, hans liv och leverne och får en fyllig bakgrund till det som hänt i inledningen. Denna del är förvisso inte dålig, men här finns ingen Sherlock Holmes med och det är markant annorlunda. Del två känns som en helt annan bok. Det sänker mitt betyg till en stark trea, men det är inte det sämsta det. 153 sidor.
Sir Arthur Conan Doyle: De fyras tecken (AWE/Gebers 1987)
(The Sign of Four. 1890)

I denna den andra boken om världens främste inofficielle detektivkonsult (om Sherlock Holmes får säga det själv) får läsaren lära känna huvudpersonen lite bättre. Holmes har bott med sin vapendragare Dr Watson i några år nu och läsaren får veta att Holmes missbrukar kokain och morfin, är amatörboxare, författare och riktigt skicklig på att förklä sig.

Detta äventyr börjar med att Holmes är uttråkad och sitter och injicerar kokain. Naturligtvis dröjer det inte länge innan en vacker kvinna (Miss Mary Morstan) knackar på och ber Holmes om hjälp. Hon berättar att hennes far försvann för 10 år sedan och att han sedan dess aldrig hörts av. För 6 år sedan fanns en annons i tidningen där någon okänd sökte efter Marys adress. Hon satte in några egna rader i tidningen och fick sig tillsänt en pärla. Nu har det på samma datum varje år i sex års tid kommit en pärla med posten till henne. Och nu idag, ett brev där hon uppmanas befinna sig på en viss plats. Skulle månne Sherlock Holmes (och dr Watson) kunna göra henne sällskap?

Jodå, nyfikna på vart detta skall leda följer de med och snart så har Holmes ett mord att lösa. Polisen i form av Athelney Jones försöker finna förövaren på egen hand men är förstås helt beroende av Holmes' skarpsinne för att till slut stolt kunna figurera i pressen. Holmes å sin sida är beroende av hjälp från både hunden Toby och det ungdomsgäng som håller uppsikt ute på stadens gator. Det är lättläst och intressant, men precis som med En studie i rött, så blir det mycket mindre Holmes och Watson i slutet. Skurken är fast, allt skall få sin förklaring och den skyldige berättar på 20-30 sidor allt om varför det blev som det blev. Totalt 144 sidor.