Arne Dahl: Ont blod (Bra Böcker 1998/2004)
En svensk litteraturkritiker i New York kommer inte med flyget hem till Sverige. Han påträffas i en städskrubb, mördad, och mördaren har avbokat hans biljett och bokat en ny. Nu är en av Amerikas värsta seriemördare på väg till Sverige. Men under vilket namn? Polisens A-grupp kallas till Arlanda men är 11 minuter för sena, mördaren kommer undan och kan samla nya offer. Med en lika djävulsk som genialisk speciell spruta siktar mördaren in sig på halsen och kan förlama stämbanden. Offren kan torteras men kan inte uttrycka minsta ljud. Grym är han, den okände. Och vad vill han? I Sverige av alla platser? Vad förenar egentligen de till synes slumpmässigt valda offren?

Efter några hundra sidor är boven fast och det är då det tar sig lite och blir en gnutta spännande. Fångad och bevakad i polishuset berättar han saker som får A-gruppen att förfasas. Nu måste man snabbt som blixten agera för att stoppa hemskheter som får alla mördarens dåd att förblekna. Fast talar han verkligen sanning, det är frågan det?

Inledningen känns lovande, men lovar mer än den håller. Den spänning man hoppas på när det är en galen mördare lös i Sverige uteblir. Offren blir fler och fler men polisarbetet går inte direkt framåt och när det väl tar sig är mer än halva boken redan avslutad. Detta är den första boken om A-gruppen som Arne Dahl skrivit, så till viss del är han förlåten. Att få till perfekta deckare på första försöket är säkert inte lätt. Kom bara ihåg att den tidsmässigt utspelas efter händelserna i Misterioso (andra utgivna boken), så börja din bekantskap med nämnda Misterioso och fortsätt sedan med denna Ont blod-bok om du tänker följa Paul Hjelm, Kerstin Holm, Jorge Chavez, Arto Söderstedt, Viggo Norlander och de andra genom karriären. 335 sidor.
Arne Dahl: Misterioso (Bra Böcker 1999)
Jag fick ett tips om att läsa Arne Dahl. Nu har jag gjort det, och det var ett tips jag är tacksam för. Det här var bra, både spännande och på sina håll ironiskt/satiriskt roligt. Gillar du svenska polisromaner av t.ex. Sjöwall-Wahlöö, Mankell, Tursten, Edwardson och många andra är det här nog någonting för dig. Här mördas en svensk finansman, skjuts med två skott i huvudet. Några dagar senare, samma sak igen; en till finansman skjuten i sitt hem.

Rikskriminalen inrättar en specialstyrka, A-gruppen, till vilken man handplockar poliser från hela landet. Det blir ett härligt gäng av personligheter. A-gruppen får till första uppgift att finna den mördare som avrättar svenska finansmän med huvudskott och sedan sätter sig och lyssnar på jazz ett tag, innan han lämnar mordplatserna. Och A-gruppen jobbar på och försöker samtidigt lära känna sina nya kollegor i specialteamet. Även om Paul Hjelm kanske står i centrum i boken, är det ändå glädjande att övriga kollegor också får rejält med utrymme. En bra polisroman som gav mersmak. 333 sidor.
Arne Dahl: Upp till toppen av berget (Bra Böcker 2000)
Jag har missat en bok i serien om poliserna i A-gruppen, rikskriminalens specialenhet för våldsbrott, och det gör sig genast gällande. Tydligen är A-gruppen upplöst när denna bok börjar, vännerna har gått skilda vägar. Och de här böckerna hör ihop och bör läsas i ordning, så mycket står klart, för man står helt frågande inför somligt. Det inledande fallet är dock följande: Kalmar FF har spelat bortamatch mot Hammarby och några Kalmarsupporters har förirrat sig in på en krog belägrad av Bajenfans. Där blir det stökigt och en Hammarbykille slår ett ölglas i skallen på en grabb från Kalmar. Han segnar ned död och det blir än mer kaos på krogen.

Nu jobbar den f.d. A-gruppens medlemmar Paul Hjelm och Kerstin Holm med att utreda mordet. Man förhör de som kunnat kvarhållas på platsen och snart visar det sig att krogen denna kväll huserade en högst blandad samling individer. Här diskuterade två par partnerbyten, här pågick en möhippa, en bög satt och spanade på unga grabbar och en polis befann sig på hemligt uppdrag. Och under utredningen kommer det fram att här planerats än större saker av nu försvunna personer, saker som nästan gör att det hastiga supportermordet får underordnad betydelse. Snart måste rikskriminalen väcka liv i A-gruppen igen!

Nu hade jag förvisso inte läst den tidigare boken i serien, Ont Blod, men ändå. Det här är som helhet sämre än både Misterioso och Europa Blues. Här spretar utredningarna åt olika håll och somliga fall är spännande att följa, andra inte. Men börjar du med Misterioso och gillar den boken, fortsätt läs hela serien. I ordning! 354 sidor.
Arne Dahl: Europa Blues (Bra Böcker 2001)
Det blir lite mysko i början för jag har hoppat över en bok i serien om Rikskriminalens A-grupp och hänger inte med i beskrivningarna kring saker som säkerligen skett i boken innan (Upp till toppen av berget). Här har jag helt klart missat något och det pekar bara på vikten av att läsa sådana här serier i ordning. Men ändå, det här gillar jag skarpt i alla fall.

Till en början jobbar A-gruppens poliser med vitt skilda fall. En liten flicka som varit ute och gått med sin far har blivit skottskadad i armen. En okänd person har käkats upp av järvar inne på Skansen. Åtta kvinnor har försvunnit från en flyktingförläggning. En rånare i tunnelbanan har blivit nedslagen av det kvinnliga offret och nedknuffad på spåret. Nu är han död, kluven i två delar och kvinnan försvunnen. Snart får A-gruppen i Stockholm alla dessa undersökningar till att sammanfalla i en enda. Kollegan Arto Söderstedt, som semestrar i Europa, far runt i Italien och Ukraina och hjälper till där han kan. Inledningsvis känns det lite splittrat med alla olika fall, men när faktum står klart att de hör ihop kommer överraskningarna på löpande band.

Ett strålande slut. Och hur bra hade det inte blivit om jag läst serien i ordning? 341 sidor.
Arne Dahl: De största vatten (Bra Böcker 2002)
En riktigt spännande Dahl-bok om A-gruppens poliser som den här gången får en tuff motståndare i polismannen Dag Lundmark som inte är riktigt som han borde. En alkoholist, en våldtäktsman. Och ändå kvar hos polisen!

Det hela börjar med att Lundmark med kollegor fått ett tips och rusat in hos fem utvisningsdömda afrikaner. Där skjuter Lundmark ihjäl en av männen i vad han hävdar är självförsvar, något som snart visar sig vara ren och skär lögn. En avrättning är närmre verkligheten visar det sig när A-gruppen utreder. Vad ingen fattar är varför en polisman skulle göra något sådant, och varför ber han om att bli förhörd av just Paul Hjelm och Kerstin Holm? Mysko.

Samtidigt gör en förkyld inbrottstjuv ett makabert fynd i den villa han brutit sig in i. Och en ny utredning måste ta sin början. Och sen ett nytt fall utanpå det. Och alla våra bekanta i A-gruppen jobbar så svetten lackar och snart har alla händelser som inträffat anknytning till lille pojken Anders Sjöberg i Skåne. Vars föräldrar nyss förgiftats. Riktigt, riktigt bra. Det är väl bara en längre räcka gåtor baserade på bibelcitat som känns lite tjatiga och som hindrar högsta betyg. 350 sidor.