Ellen Steiber: Kidnappad - Arkiv X #9 (Citadell 1999)
(Empathy. 1997)

Dessa 104 sidor utgör i filmad form det tredje avsnittet i säsong 3 av TV-serien Arkiv X och även om jag när detta skrivs inte minns TV-avsnittet alls gillar jag i alla fall den här berättelsen väldigt mycket. Det hela är spännande, mystiskt, otäckt och sorgligt, allt i ett... Och det är (såklart) bara FBI-agent Fox Mulder som har bilden klar för sig, hur otroligt allt än må verka.

Unga Amy Jacobs blir kidnappad av skolfotografens assistent. Denne gör ett nattligt hembesök och för bort den vackra flickan.

På annat håll i staden, och precis samtidigt, yttrar servitrisen Lucy exakt de ord som Amys lillasyster hör kidnapparen uttala. Lucy blir dessutom från en sekund till en annan dränkt i blod, blod som senare visar sig vara Amys. Mystiskt värre, men det verkar finnas något slags länk mellan Amy och Lucy. Stackars Lucy drabbas nu av otäcka attacker under vilka hon verkar uppleva det Amy gör i fångenskap.

Där lokalpolisen siktar in sig på Lucy som misstänkt kidnappare, tror Mulder alltså något helt annat. Och när Lucy blir allt värre däran inser Mulder att det nu är en kamp mot klockan om Amy skall kunna räddas...

En galen kidnappare, en ung kvinna i fångenskap och en annan, möjligen oskyldig, misstänkt för ett hemskt brott. Riktigt bra story, nu blir jag verkligen sugen på att se om det där TV-avsnittet!
Les Martin: Dödlig magi - Arkiv X #10 (Citadell 1999)
(Fresh Bones. 1997)

Jag minns inte det 15:e Arkiv X-avsnittet från TV-seriens andra säsong, men här kommer det i lättläst bokform, en 101 sidor lång berättelse om voodoo.

Marinkårssoldaten John kraschar bilen mot ett träd och händelsen avskrivs som ett självmord. Det andra bland soldaterna på lika kort tid. Mystiska symboler finns på platserna för händelserna, samma symbol har också dykt upp på föremål i soldaternas närmiljö. Är det någon som vill skrämmas? Är det magi? Voodoo?

Mulder och Scully från FBI tittar närmre på självmorden och stöter på amerikanska militärer som vaktar en flyktingförläggning med personer från Haiti. Flyktingarna hade nog hoppats på ett bättre liv i USA men nu är de i princip inspärrade som fångar. Kanske finns här någon bevandrad i svart magi och voodookulturen, någon som jäklas tillbaka med soldaterna?

Både levande och döda personer försvinner, döda kommer tillbaka till livet och både Mulder och Scully verkar påverkas av något okänt. Möjligen blir storyn mer skrämmande filmad för som bokberättelse betraktat var det här förvisso mystiskt men inte speciellt otäckt, bara konstigt och så slut efter hundra sidor. Betygstrean är svag.
Everett Owens: Kontroll - Arkiv X #11 (Citadel 1998)
(Control. 1997)

Mannen kallas Pusher och det gör även det TV-avsnitt av Arkiv X som boken baseras på (Episod 17, säsong 3). Här har vi en man som erkänner en mängd brott, dåd som alla andra trott har varit vanliga självmord. Nej, det rör sig om mord, säger Pusher och det är han som är den skyldige!

Naturligtvis häktas Pusher omedelbart och skall dömas för att få sitt straff, men allt det här verkar vara som en lek för honom. Pusher är övertygad om att ingen skall kunna hålla honom inspärrad och det ser sannerligen ut som att han har rätt.

Den obehaglige mannen som driver med polis och FBI besitter nämligen förmågan att påverka andra med tankekraft. Han säger åt någon att hoppa och vederbörande hoppar. Han säger skjut och någon skjuter. Pusher säger släpp mig fri och vips så är han fri igen…

Mulder och Scully jagar efter Pusher men har svårt att få fram konkreta bevis för mannens extraordinära krafter. Det blir obehagligt spännande när Pusher tar kontroll över Mulder och får honom att rikta sin pistol mot Scully…

En ruskig historia på 90 lättlästa sidor.
Neal Shusterman: Mörk materia - Arkiv X #12 (Citadel 1999)
(Dark Matter. 1998)

Mannen har sönder lampor och rör sig i mörker, smyger runt i skuggorna. Varför? Jo, han har drabbats av en särdeles otäck förmåga. Den person hans egen skugga faller på försvinner spårlöst… Bara ett litet brännmärke, lite aska och något mer blir kvar efter personen ifråga. Det är som om denne omedelbart sugits in i ett svart hål eller upplösts i atomer.

Nu har mannen ofrivilligt dödat flera personer vars försvinnanden utreds av den lokala polisen. Polisens ansvarige har i sin tur kallat in FBI-agenterna Scully och Mulder. Kan de lista ut vad det egentligen är frågan om och stoppa en man vars blotta skugga dödar när den faller på någon annan?

Den här mannen är såklart alldeles för värdefull för att dödas, nej här finns det mycket att studera och kanske utveckla, försöka kontrollera. Det dyker upp några olika representanter för diverse mer eller mindre hemliga sällskap och rör till det hela och/eller skapar en del hyggligt förutsägbara vändningar i storyn. Konceptet med en dödlig skugga känns ju dock rätt fräscht och i sanning rätt annorlunda. 119 sidor och baserat på TV-seriens andra säsong, avsnitt 23.