Den här bokserien omfattar berättelser baserade på manuskript för olika TV-avsnitt av serien Arkiv X. Det blir korta, lättlästa berättelser på bara ca 100 sidor och det går kanske ungefär lika snabbt att se motsvarande TV-avsnitt som att läsa själva berättelsen. Du får dock något mer i de filmade avsnitten. Detta är som sagt rätt simplifierat och riktat mot en relativt ung publik. Den röda tråd som löper genom serien och mysterier som hänger med över flera avsnitt saknas i böckerna då dessa är utgivna i en annan ordning. Men spänningen, själva mysteriet, finns utan tvekan där och jag blir alltid genast sugen på att se om motsvarande avsnitt av TV-serien när jag läst en bok! Ja, det här är lagom mystiska och lagom otäcka berättelser, skrivna främst för unga läsare, tonåringar kanske, här är ju ändå en hel del våld och otäcka scener av annat slag.Les Martin: Dödsmärkt - Arkiv X #1(Citadell 1996)
(X Marks the Spot. 1995)

Höjdare inom FBI ber agenten Dana Scully att för ett tag ägna sig åt Fox Mulder och Arkiv X. I det arkivet samlas diverse rapporter och utredningar om oförklarliga händelser, mysterier som inte kunnat lösas och sådant som bäst hålls borta från allmänheten. Fox Mulder är den agent som på senare tid börjat lägga allt mer av sin tjänstetid på de här udda fallen. Han tror absolut på övernaturligheter och varelser från yttre rymden. Kan nu Dana Scully, en läkare, en lugn och sansad, vetenskapligt utbildad kvinna, hålla ögonen på Mulder och se om han månne blivit knäpp. Kanske bör Mulder få sparken och arkivet stängas? Är det här verkligen något för FBI?

Scully och Mulder träffas och börjar arbeta ihop. Deras första fall tillsammans innebär en resa till Oregon där nu fyra ungdomar från en och samma avgångsklass, den ena efter den andra, mystiskt avlidit. Mulder tror på inblandning av rymdvarelser, Scully och folk i den där staden i Oregon är inte fullt så övertygade. Fast hur skall man annars förklara de oförklarliga dödsfallen? Märkena på kropparna? Att förlamade och sjukhusbundna personer plötsligt saknas i sängen och istället kan gå runt i skogen?

Skeptikern Scully tvingas sakta men säkert inse att det kanske finns saker därute som inte kan förklaras... 107 sidor, en mycket trevlig första bekantskap av Arkix X, särskilt om man inte redan är bekant med TV-seriens alla avsnitt. Den här berättelsen baseras på pilotavsnittet av X-files.
Les Martin: Mörkret faller - Arkiv X #2(Citadell 1996)
(Darkness Falls. 1995)

Bok två omfattar 107 sidor på vilka Mulder och Scully reser till staten Washington där en väldig massa skogshuggare försvunnit. Visst finns där personer som vill skydda skogarna från skogsbolagens härjningar och som försöker sabotera för skogsarbetarna men inte kan de ha börjat med kidnappningar, väl?

Nej, här måste förklaringen till försvinnandena vara en annan. Agent Fox Mulder hittar dessutom gamla artiklar om liknande försvinnanden i samma skog många år tillbaka i tiden. Kanske finns där någon eller något som för bort människor?

FBI-agenterna hamnar i livsfara då det verkar finnas läskiga insekter i stora antal som anfaller när det blir mörkt! Spännande! Och verkligen nära ögat. Boken bygger på det tjugonde avsnittet från den första säsongen av TV-serien.
Les Martin: Inga tama djur - Arkiv X #3(Citadell 1996)
(Tiger, Tiger. 1995)

Det 18:e avsnittet från säsong 2 av TV-serien heter Fearful Symmetry och utgör grunden till den här berättelsen och allt utspelas i Fairfield, Idaho. Kan det vara en jordbävning eller en tromb som ligger bakom förödelsen? Kanske båda? Nja, det ser allt mer ut som att det faktiskt är djur som ligger bakom skadorna, djur från stadens djurpark. En elefant, en tiger...

Men hur sjutton kan de stora djuren ha kommit ut? De är ju alltid väl inlåsta på zoo. Är protestgruppen SDF (släpp djuren fria) inblandade?

Fast det allra största mysteriet är kanske inte att djuren släppts lösa eller att de inte fortplantat sig i fångenskap. Nej, det mest oförklarliga är hur djuren kunnat bli osynliga..!

Agenterna Mulder och Scully får ett nytt mysterium att dokumentera för Arkiv X. 107 sidor och den sämsta ungdomsboken i serien av de tre första. Det här är lite väl knasigt, även för X-files...
Ellen Steiber: Genom låsta dörrar - Arkiv X #4 (Citadell 1996)
(Squeeze. 1995)

Det tredje avsnittet i den första säsongen av Arkiv X är riktigt, riktigt spännande. Det blir såklart den här boken också då den baseras på TV-seriemanuset.

Mord i Baltimore, flera stycken. Så hemskt, och extra illa att ingen kan lista ut hur de skett... Offren har förvisso ofta varit helt ensamma, men alltid i förmodat säkra utrymmen. Där kan ha funnits larm, vakter och TV-övervakning, låsta dörrar och fönster, ja ingenstans några tecken på inbrott. Ändå ligger offren där, döda och saknande inre organ.

Myndigheterna utreder men lyckas inget vidare. FBI-agent Fox Mulder har dock en trolig förklaring men den involverar såklart något mycket mystiskt, något nästan övernaturligt. Sådant kan man såklart inte tro på. Och det håller på att kosta Dana Scully livet!

Eugene Victor Tooms kan pressa samman sin kropp och bli så smal att han kan ta sig fram i ventilationstrummor. Hur skall man kunna fånga honom? 101 sidor.