Antologi:
Mordet på jultomen och andra juldeckare (Semic 1999)
På 144 sidor ryms 10 kortnoveller om brott och spännande händelser i juletid. Först ut är Åke Edwardson som berättar om familjen i det avsides belägna huset som får oväntat och oönskat besök i Dan före dopparedan.
En annorlunda jul berättar Hans Holmér om. Här är det några fångar som planerar ett rån. Först skall de bara se till att få permission först. Det skall vara möjligt om man skall gifta sig... Det gäller bara att kunna lita på sin brud.
Henning Mankell och Håkan Nesser bjuder på Ett osannolikt möte där Kurt Wallander spelar kort med polisen Van Veeteren.
Liza Marklund låter sin journalist Annika Bengtzon träffa Vedtjuven och Jan Mårtenson berättar vad han vet om Mordet på Jultomten.
I En god jul i alla fall av Olov Svedelid är det ett förändrat testamente som kanske inte leder till en så värst god jul i alla fall och i Den fjärde vintern handlar det om isskulpturer sin kanske, kanske inte är fantastiska skulpturer av is. K Arne Blom har skapat den berättelsen.
Julen är barnens högtid säger Ulla Trenter när hon skriver om taxichauffören Bengts vedermödor på självaste julaftonen.
Björn Hellberg låter sin huvudperson Sten Wall söka Det stora jullugnet. Det blir till slut så att han låser in självaste tomten som kommer på besök. Sist och slutligen är det Hans Alfredson som plitat ihop novellen
Jultomtarna demaskeras eller My-mysteriet. Även här handlar det om opålitliga rånare. Tio kortnoveller om allt mellan himmel och jord, somligt bra, annat mindre lyckat. Egentligen inget som sticker ut så där tydligt. Medelmåttigt intressant som helhet.
Antologi: Mord i midsommartid och andra kortdeckare (Semic 2000)
Här finner vi 10 noveller av i tur och ordning Inger Frimansson, Åke Edwardson, Helena von Zweigbergk, Jan Mårtensson, Olof Svedelid, Hans Holmér, Björn Hellberg, Ulla Trenter, David Lagercrantz och K Arne Blom. De båda inledande berättelserna avslutas med överraskande knorrar. Mårtensson bidrar med en 30-sidors mordgåta med antikhandlare Homan i huvudrollen och sist stiftar vi bekantskap med ett spöke. Somligt lite trist, det mesta helt OK och absolut bäst är grymma "Mamma död" av Helena von Zweigbergk. Det här uppges vara hennes debut i deckarsammanhang och den gav definitivt mersmak.
Antologi: Midvintermord och andra kriminalnoveller (Semic 2001)
Här finner vi 10 kortdeckare med vintertema skrivna av i tur och ordning Åke Edwardson, Åsa Nilsonne, Olov Svedelid, Cannie Möller, Willy Josefsson, Aino Trosell, K Arne Blom, Inger Frimansson, Kjell Eriksson och Helene Tursten. Identitetsbyten handlar det om hos Edwardson. Nilsonne presenterar rådman Ljunggren som till varje pris vill se rättvisa skipad och är förespråkare för hårda straff, men som själv inte förmår berätta sanningen när han hotas. Sedan kommer ett mittenparti som väl bara med viss tvekan når upp till medelbetyg och så en stark avslutning av Frimansson, Eriksson och Tursten. Erikssons "Tomteservice" är på sitt sätt riktigt tragisk, och detsamma kan väl sägas om samlingens bästa bidrag "Älskade syster" av Inger Frimansson.
Antologi: Mord på julafton och andra juldeckare (Semic 2003)
Här har vi 10 kortnoveller skrivna av i tur och ordning Åke Edwardson, Aino Trosell, Willy Josefsson, Katarina Mazetti, Henning Mankell, Karin Wahlberg, K Arne Blom, Anna Jansson, Olov Svedelid och Eva-Marie Liffner.
Det hela spänner över 160 sidor och är som så ofta med samlingar innehållande både guldkorn och mindre lyckade alster. Allt har någon form av julanknytning. Det är december, vinter, kallt, julhelg etc.
Edwardsons Mord på julafton gillade jag inte alls, Trosells Ensam hemåt i natten är sådär, Josefssons Lyckliga tillsammans är kanonbra! Mannen har övergivit sin kvinna för en ny kärlek. Det är något som den försmådda inte kan låta bli att hämnas för... Mazettis Dopp i het gryta utspelar sig på Island och är också riktigt bra och överraskar på slutet. Återigen har vi en man som funnit en ny kärlek, men den här mannen ångrar sig och vill bli tagen tillbaka. Det blir han...kanske.
Mankells novell heter Mannen med huvan. Den har tidigare getts ut som Sprickan och är en historia om en ung Kurt Wallander. Wahlberg har skrivit Julaftonsjour, K Arne Blom fick till Midvinternattens köld är hård. De är väl sådär. Sen kommer Anna Janssons Ringen som har vissa kopplingar till en annan känd ring, Tolkiens Härskarring från Sagan om Ringen. Janssons poliskvinna Maria Wern i är tjänst och det hela är inte dumt alls. Mord för konstens skull! är en lurig historia av Svedelid som handlar om en misslyckad författare som får till en riktig bestseller och hela boken avslutas med i mitt tycke misslyckade Erskines blandning. Någon etta, några fyror, resten tvåor och treor i betyg blir väl en medeltrea kan jag tänka.
Antologi:
Mord i julklapp (Semic 2007)
Mord i julklapp är 10 kortnoveller på totalt 120 sidor.
I berättelsen En riktigt jävlig dag av Camilla Läckberg är det både polisman Patrik och skoleleven Sixten som har just en sådan. I En återvändsgränd i Krakow är det författaren Torbjörn Flygt som själv har en hemsk stund i livet. Där har han upplevt något han helst velat slippa. Nu är han en jagad man…..
Helene Tursten berättar om en äldre dam som söker julefrid och gör vad hon kan för att få det tyst och lugnt i huset där hon bor. Lennart träffar till slut barnen i snön som Åke Edwardson skrivit om och blir varse att de faktiskt inte finns.
Katarina Mazetti har fått till samlingens kanske bästa novell Sankta Lucias martyrium, en berättelse om lärarinnan Linda som får ny tjänst på Solviksskolan där de flesta kollegorna är män som snart slåss om hennes uppmärksamhet. Och Linda ler och är snäll och trevlig mot dem alla, tycker hon. Men någon känner sig förfördelad och börjar terrorisera henne med otäcka meddelanden.
Björn Hellberg har skrivit Kall grav. Här är det Berit och Gösta som inte längre är kära i varandra längre. Berit har en affär vid sidan om med Arne och de båda planerar nu att göra processen kort med Gösta. Gösta å sin sida känner till deras inte så hemliga förhållande och tänker själv bli av med både fru och konkurrenten.
I Sent skall syndaren vakna är det polisen Lotta Lugn som Katarina Wennstam skriver om. Lotta får på självaste julafton ta emot en bekännelse rörande ett gammalt mord. Håkan Nesser har fått till novellen
Julens olidliga vithet som är en av de bättre. Här är det den lilla flickan Beate som helst av allt vill ha en hundvalp i julklapp. Och får hon inte det kan man ju lika gärna ge mamma råttgift….
Barbara Voors Dubbelkommando handlar om körskoleläraren Sylvia som får helt fel elev med sig i bilen och avslutningsvis är det Arne Dahl som i berättelsen Irra målar upp ett triangeldrama där kvinnan i förhållandet har en affär med sin arbetskamrat. Mannen måste såklart göra något åt det hela och det går väl kanske inte så bra. Eller?
10 lättlästa berättelser av varierande längd och kvalitet. Somliga bra och med en klurig avslutning, andra bara värda ett jaha ja. Allt är sådär lagom medelmåttigt och då blir betyget förstås därefter.