Andreas Carlsson: Dandy (Norstedts 2010)
Andreas Carlssons Dandy är en förhållandevis bra bok och den överträffar mina förvisso lågt ställda förväntningar. Den är lättläst, gripande och med ett mycket överraskande slut, om än i mina ögon kanske inte ett speciellt bra sådant. Jag blev faktiskt ett uns besviken, efter att ha upplevt både spänning, vänskap, kärlek, sorg och svek.

Den här berättelsen är full av klichéer och stereotyper men på något sätt dras jag ändå in i Dandys saga. Carlsson lånar friskt från sin omvärld, skildrar den värld han kan och känner och använder 281 sidor till att berätta om Andrew och hans väg från barnhemsbarn till firad superstjärna under artistnamnet Dandy.

Det börjar med en priviligierad uppväxt som får ett abrupt slut när fadern sätts i fängelse av en korrumperad polischef, som också fungerar som ledare för traktens brottssyndikat. Andrew sätts på barnhem och lite á la Oliver Twist får kämpa mot hårda kamrater och barnhemsföreståndare och drömmer sig bort till en lyckligare värld. Och så en dag är han 18, sparkas ut från barnhemmet och måste stå på egna ben.

Utan en peng på fickan kommer han till Platinum City, redo att sjunga brallorna av världen. Han följer de råd han fått av showmannen Krazy, träffar den smarte Bling och tillsammans får de kontakt med och kontrakt hos mediamogulen Bigwhig. Han ser potentialen hos Andrew, skapar artisten Dandy och resten är artisthistoria. Pengarna rullar in och Dandy får miljoner fans och den läckra flickan Diamond. Så synd dock att hon egentligen bara bryr sig om pengar och inte alls är bra för Dandy. Han får istället upp ögonen för servitrisen Starlet, men kan det någonsin bli något dem emellan?

Det glittrar och sprakar, platserna vi gästar känns som Los Angeles och Las Vegas, insprängt i berättelsen är en stor samling låttexter som driver fram berättelsen. Det hela känns lite som en musikal faktiskt, ibland som ett avsnitt av TV-serien Nashville. Temat känns precis som artistdrömmarna från en typisk Idol-sökande och när sedan karriären rullar på antar jag att vi istället för Dandy kunde se framför oss Britney Spears, Katy Perry, Taylor Swift eller manliga motsvarigheter såsom 2x Justin (Bieber eller Timberlake) osv. I mitten av boken kommer åtta tjusiga färgbilder på utvalda huvudpersoner.