Kevin. J. Anderson: Arkiv X - Nollpunkt (Rabén Prisma 1996)
(The X-files Ground Zero. 1995)

Kärnfysikern Emil Gregory arbetar med datorsimuleringar av kärnvapenprov. Han har inne på sitt laboratorium förkolnats till radioaktivt stoff i något slags lokal kärnexplosion. FBI-agenterna Fox Mulder och Dana Scully kopplas in för att titta närmre på den mystiska olyckan, men på forskningsstationen vill man inte berätta exakt vad dr Gregory arbetat med för projekt den senaste tiden.

Djupt under marken i en robotbunker sitter två män ensamma och tittar på sina datorskärmar. Pang, bom, bara så där går strömmen och de är inlåsta. Någon sekund senare kommer ljuset tillbaka i form av en mindre explosion som smälter ned dem och lokalen de satt i. Ett liknande mystiskt dödsfall sker mitt ute i New Mexicos öken och sedan ytterligare ett i Washington hemma hos en ledamot i Energidepartemenet. Somliga offer verkar ha viss anknytning till kärnvapen, andra inte.

Var Mulder och Scully än drar fram för att finna sanningen tiger folk som muren och mysteriet ter sig olösligt. Precis som i TV-serien Arkiv X är Scully den som letar vetenskaplig förklaring på det hela, medan Mulder tror sig se övernaturlig inblandning. Men, som sagt, någonstans därute finns sanningen. Frågan är om våra hjältar kommer att finna den innan de också exploderat... Vi kan väl säga att detta är bokversionen av ett medelmåttigt avsnitt i TV-serien Arkiv X, varken bättre eller sämre. Man ser TV-personerna framför sig när man läser. Men ett 50-minuters TV-avsnitt vore kanske bättre än ett par timmars bokläsande (261 sidor).
Kevin J. Anderson: Arkiv X - Antikroppar (Rabén Prisma 1998)
(Antibodies. 1997)

Ett nytt fall för FBI-agenterna Fox Mulder och Dana Scully. En forskare har hittat ett botemedel mot sin sons cancersjukdom. Nu är forskaren mördad och laboratoriet nedbränt. Bland ruinerna av laboratoriet letar en överlevande forskare efter något som möjligen kan rädda hans liv. Han har testat forskningspreparat på sig själv och något har slagit fel, han mår allt annat än bra. Och alla han nuddar vid dör en snabb död.

Några vill mörklägga forskningsresultaten och för alltid tysta både den sjuke mannen och den friska pojken. Mulder och Scully gör vad de kan för att så ej skall ske. Det här är faktiskt rätt bra. Man kan nästan se FBI-agenterna framför sig. Det känns verkligen som ett långt och bra avsnitt av TV-serien Arkiv X och det är spännande redan från start. En stark trea. 254 sidor.