Karin Alvtegen: Skuld (Legenda 1998)
Peter Brolin sitter på ett konditori i lugn och ro när en kvinna stormar in och misstar honom för privatdetektiven Per Wilander. Hon lämnar ett paket på bordet framför honom som han ombeds lämna till hennes man Olof Lundberg, ger honom adressen och 1000 kronor för besväret. Och så är hon borta... Peter överlämnar paketet och hamnar i en mardröm.

Kvinnan är definitivt inte Olof Ljungbergs fru, men vem hon än är har hon terroriserat Olof under lång tid. Varför vet han inte, men han har varit utsatt för flera otäcka telefonsamtal och brev. Polisen kan inget göra. Olof kontrakterar Peter för att finna kvinnan och reda ut det hela. Peter är ju den enda som sett kvinnan i verkliga livet. Men samtidigt som Peter får en ny vän i Olof drar han själv alltmer till sig intresset från den hemska, okända kvinnan och blir en måltavla han också. Vem hon är och vad hon vill förblir ett mysterium in i det sista. Spännande är det, riktigt spännande. 254 sidor.
Karin Alvtegen: Saknad (Legenda 2000)
Sibylla Forsenström föddes med silversked i munnen men trivdes inte bättre hemma för det. Nu, som 32-åring, lever hon som en uteliggare och letar eller stjäl mat där hon kommer åt. Ibland försöker hon bluffa till sig både mat och rum på hotell. Kan hon lura någon man att bjuda henne så inte henne emot. Pengar har hon dock, men de skall sparas så att hennes dröm om ett eget husköp kan gå i uppfyllelse. Ihopsamlat sedan dryga dussintalet år bär hon nästan 30.000 kr i en påse runt halsen.

Ikväll sitter hon uppklädd i peruk på Grand Hotell med Jörgen Grundberg. Ätit och druckit har hon gjort och lurat honom att fixa hotellrum till henne också. Mätt och belåten tackar hon för sig när en mycket besviken Jörgen hade hoppats på en sängfösare. Det blir skilda sovrum och när morgonen kommer knackar polisen på hennes dörr. Aj då, de har kommit på att jag lurat till mig mat och rum, tänker Sibylla och smiter iväg. Snart så ser hon sig själv på tidningsomslagen, efterlyst för mord på middagskamraten Jörgen. Och efter det första mordet sker ett till. Och Sibylla misstänks även för detta. Till en början gör hon allt hon kan för att hålla sig undan polisen och alla andra. Sedan går det upp för henne att hon faktiskt måste finna den skyldige själv. Alla poliser letar ju inte efter någon annan än just henne.

Synnerligen lättläst, spännande, intressant, tragiskt. Ett par timmars högklassig underhållning. 271 sidor.
Karin Alvtegen: Svek (Natur och Kultur 2003)
Svek är en riktig liten pärla till roman på 311 sidor. Det här är en berättelse om vad som kan hända om man blir sviken, bär på hemligheter, är otrogen och tror att gräset är grönare på andra sidan staketet. Hur missuppfattningar och tankar på hämnd kan få katastrofala konsekvenser och ja…äsch vad tusan. Läs själv, det här är skitbra!

Eva och Henrik har varit ihop i 15 år. Tillsammans har de sonen Axel. Äktenskapet har gått i stå. Henrik vill iväg, han har en annan kvinna vid sidan om, men håller tyst. Eva tycker inte heller att tillvaron är så värst festlig, men hon tänker göra det hon kan för att hon och maken skall få tid tillsammans, att hitta tillbaka till det som en gång var. Hon planerar för middag, bokar utlandsresa och köper fina underkläder. Så får hon reda på att maken har en affär... I vrede och desperation är det bara hämnd som gäller.

På annat håll i staden vakar Jonas vid en sjuksäng. Där ligger hans flickvän Anna i koma efter en olycka och har gjort så en tid. Hon förväntas inte tillfriskna och vårdpersonalen ber Jonas fundera på att säga farväl och gå vidare. Men Jonas kan aldrig lämna sin älskade. Jonas kärlek är äkta, han är att lita på. Dock börjar hans längtan efter närhet att bli plågsam, Anna vaknar ju aldrig, varje dag blir han sviken på nytt. Som av en slump möts Eva och Jonas och deras möte kommer att väcka himlastormande känslor till liv och samtidigt leda rakt ned i fördärvet. Lättläst, trovärdigt, spännande, tragiskt, överraskande, kanonbra (om man nu kan säga att det finns något bra alls i den här historien av elände).
Karin Alvtegen: Skam (Natur & Kultur 2005)
Alvtegens fjärde bok på S-temat blir i jämförelse med föregångarna en rejäl besvikelse. Det börjar okej men allt blir sedan bara trist och dumt. Efter 336 sidor är det slut och jag känner inte för att bjussa på mer än betyget två för helheten.

Vi har två huvudpersoner i berättelsen. Monika är 38 år och framgångsrik läkare. Privat är hennes liv rätt ensamt och hon har ett förflutet hon helst vill glömma. Nu är hon på kurs och i ett stressat ögonblick byter hon plats med en annan deltagare. När det otänkbara sedan inträffar börjar Monika om möjligt må än sämre.

Den andra huvudpersonen är Maj-Britt som är 55 år och gravt överviktig. Även hon har ett förflutet hon vill förtränga men ett överraskande brev från en fängelsekund väcker minnen till liv. Maj-Britt har inte varit utanför sin lägenhet på 30 år och hon finner en enorm glädje i att jävlas med den hemtjänstpersonal som försöker hjälpa henne i bostaden. Unga tjejen Ellinor är dock inte som alla andra och hon är också den som för samman Monika och Maj-Britt. Och då kan Maj-Britt börja med utpressning……

Två ensamma kvinnor, två levnadsöden, dubbelt så jobbigt, plågsamt, eländigt. Skam, skräck och svek. Ångest och oro. Usch det blev bara pannkaka av detta. Lättläst förvisso men tyvärr inte speciellt bra.
Karin Alvtegen: Skugga (Natur & Kultur 2007)
4-årige Kristoffer överges på Skansen. Han växer upp utan att veta ett dugg om sina biologiska föräldrar. Mer än 30 år senare är han överraskande nog huvudarvinge i någons testamente. Det är 92-åriga Gerda Persson som har dött. Hon var i många år anställd hos nobelpristagaren och den världsberömde författaren Axel Ragnerfeldt och så värst med pengar att lämna efter sig har hon sannerligen inte, men hon har synnerligen spännande information…….

Axel Ragnerfeldt bor numera på sjukhem efter en stroke som gjort honom oförmögen att tala. Om han kunnat tala hade han sagt ett och annat. Det finns hemligheter som nu blott alltför lätt kan komma i dagen, och det vore nog bäst för alla om saker och ting fick förbli som de är…….

I skuggan av Axel lever sonen Jan-Erik. Han hamnar i rampljuset främst som sin pappas son men vad gör väl det, uppmärksamheten är viktig. Att han bedrar sin hustru kan han liksom inte låta bli.

På 362 sidor får Alvtegen till en berättelse som är svår att lägga ifrån sig. Bakom den ljusa framgångssagan om en mästerlig författare döljer sig en annan verklighet med hemligheter, svek, lögner och mord. Somliga vändningar i berättelsen är lätt förutsägbara men Alvtegen lyckas ändå bjuda på nya chockerande överraskningar. Berättelsen är hemsk, nästintill nattsvart och riktigt, riktigt bra. Eller? Jag blir inte klok på om jag älskar eller hatar avslutningen. Nåväl, detta är hur som helst värt en mycket stark fyra i betyg, om inte mer……