Mitch Albom: Tisdagarna med Morrie (Forum 2004)
(Tuesdays with Morrie. 1997)

I denna dokumentärroman på 184 sidor berättar Albom om sitt liv och sin relation till sin älskade collegeprofessor Morrie Schwartz. Det hela börjar med att Mitch 1979 tar sin collegeexamen, kramar om sin favoritlärare och lovar att hålla kontakten med honom nu när han skall ut i vuxenlivet. Självklart blir det inte så. Livet för dem åt skilda håll och för en ung man där världen ligger öppen framför honom kommer det alltid saker emellan.

Åren går. Mitch Albom begraver sig i arbete och karriär och flackar land och rike kring som sportjournalist. Han rapporterar från det ena idrottsevenemanget efter det andra, fräser runt i en fin bil, bor på hotell, finns alltid tillgänglig på telefon, stressar fram och tillbaka. Han finner sig en snäll och vacker kvinna, och hon vill gärna ha barn, men det blir liksom aldrig tid till det. Mitch är ju ändå nästan aldrig hemma.

Så får han av en slump se ett TV-reportage om sin älskade lärare Morrie som 1994 fått diagnosen ALS, Lou Gehrigs sjukdom. Morrie lever på lånad tid i en nervsjukdom som snart kommer att ta hans liv. Sakta men säkert kommer hans kropp att förtvina samtidigt som hjärnan lämnas intakt. Ingen bot finns. Mitch tar så äntligen kontakt med Morrie, ca 15 år efter att han lovat att hålla kontakten och resten av boken är en skildring över deras tisdagsträffar där de sitter och diskuterar vad som verkligen är viktigt här i livet. (Och inte är det sportresultatů.!) Morrie är en gammal man med mycket klokhet att dela med sig av och Mitch ställer sina frågor kring döden, kärlek, vänskap, familjen, äktenskap, ålderdom osv. Lättläst, tankeväckande och gripande.