Boris Akunin: Vinterdrottningen (Norstedts 2002)
(Azazel. 1998)

Oj, så annorlunda det här var. Och det var en positiv överraskning. Det hela utspelas, till en början i alla fall, i Ryssland och det är sent 1800-tal. Det är en härlig vårdag och två kvinnor sitter på en parkbänk i Moskva. En ung man, en fullständig främling kommer fram och bedyrar sin kärlek till den yngre kvinnan. Lätt chockade försöker kvinnorna avvisa mannen; är han inte berusad så är han galen. Då tar han upp en pistol och skjuter sig själv i huvudet!

20-årige Erast Fandorin som endast jobbat 3 veckor som sekreterare vid kriminalpolisen blir nyfiken på detta mystiska fall och ber om sin chefs tillstånd att titta närmre på detta galna självmord. Snart är den unge mannen mitt uppe i ett äventyr av sällan skådat slag. Här ryms starka känslor, mystiska sammanslutningar, avundsjuka, makthunger, ren och skär kärlek såväl som otäcka mördare och förrädare inom de egna polisleden. Erast Fandorin är med sin ungdom och oskuldsfullhet en härligt fräsch ny bekantskap inom kriminallitteraturen. Mer om boken skall inte berättas, men en stark trea i betyg bjuder jag gärna på. 227 sidor.
Boris Akunin: Turkisk gambit (Norstedts 2003)
(Turetskij gambit. 1998)

Året är 1877 och den unga Varja Suvorova reser till Bulgarien för att träffa sin fästman, en soldat vid fronten i det rysk-turkiska kriget som just nu äger rum. Att vara söt, framåt och bestämd räcker inte, Varja hamnar omedelbart i trubbel i Bulgarien. Som tur är dyker en ung man upp och räddar situationen. Han heter Erast Fandorin och är ute på hemligt diplomatuppdrag.

Han tar med sig Varja till det ryska högkvarteret men där hopar sig problemen. Chiffermeddelanden förvanskas, Varjas fästman kastas i arresten och det ser på alla sätt ut som att det är turkarna som kommer att segra i kriget, inte ryssarna. Det verkar inte bättre än att det finns en förrädare på den ryska sidan och det blir Fandorin och Varja som tillsammans finner den oväntade spionen.

Detta är 209 sidor som nästan hela tiden utspelar sig i krigsmiljö. Här handlar det bara om soldater, befälhavare och journalister. Många av dem förälskar sig i Varja, vill skydda henne, äkta henne och Fandorin har på sitt håll fullt upp med sitt uppdrag som problemlösare. Detta är hyggligt lättläst men betydligt tristare läsning än vad som erbjöds i första boken om den unge polisdetektiven Fandorin. Detta är inte så värst spännande utan en liten besvikelse.