Peter Abrahams: Över svart is (W & W 2000)
(A Perfect Crime. 1998)

Francie ser till en väninnas stuga och i den här stugan har Francie underbart sex med radioprataren Ned varje torsdag. Ned bedrar sin fru Anne och Francie sin man Roger. Roger har dock börjat ana oråd och när han smyger sig iväg till stugan är det helt uppenbart att hans hustru är otrogen mot honom. Men han konfronterar aldrig de älskande tu utan bestämmer sig helt enkelt för att istället ta livet av dem, ja i alla fall Francie. Och så börjar han planera det perfekta mordet.

Francie tar upp sitt tennisspelande och där på tennissklubben blir hon ihopparad med en annan kvinna och de börjar spela dubbelmatch tillsammans. Från den tidpunkten blir de mycket goda vänner. Den här kvinnan heter Anne och har man och barn och när Francie blir hembjuden till Anne en kväll träffar hon så Annes man, Ned. Han är radiopratare och honom har Francie verkligen redan träffat, ofta. Och dagarna går. Roger finslipar sina mordplaner och Anne har nu börjat misstänka att hennes man har en affär med en annan kvinna. Vem skall hon gråta ut hos om inte hos bästa tenniskompisen Francie som förstås försäkrar henne att hon måste ha fel.

Men Anne är nyfiken... och i samma veva sätter Roger sin perfekta plan i verket. Han lejer en känd före detta fängelsekund att utföra mordet, men denne följer förstås inte det överenskomna manuset...

Det här var en skojig bok, mer skojig än otäck. Tyvärr. Visst är det bitvis lite spännande att vänta på att något skall hända och säkerligen gå fel, för så är det upplagt, men det är nästan parodiskt beskrivet. Intrigen kändes intressant med många inblandade personer med olika anknytning till varandra, men det blev egentligen inget märkvärdigt av det. Det här är en mycket enkel story enligt mall 1a. Ett par "överraskningar" dyker väl upp på några ställen, men det är egentligen inga överraskningar heller. Man har redan känt på sig vilken vändning det skall ta och det hela är ganska tunt, klichéartat och förutsägbart. Men lagom underhållande och mycket lättläst. Med mer spänning och inte fullt så ytliga karaktärer kunde det här blivit mycket bättre. 331 sidor.